Zdjela humusa sa svježim povrćem i falafelom

  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

PRIČA

Ova zdjela s humusom, falafelom i svježim povrćem, uz dodatak osvježavajućeg umaka tzatzikija, zbilja će vas oduševiti. Falafel je obogaćen i aromatiziran svježim začinskim biljem i špinatom te je pečen u pećnici. Samim time puno je lakši, ali mu ne nedostaje sočnosti jer su tu namaz i umak, ali i osvježavajuća Jamnica s dodatkom mente i limuna. Kombinacija za svaki dan 👌

 

Sastojci

Sastojci za falafel

  • 240 g kuhanog slanutka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sok pola limuna
  • 1 žličica kumina u prahu
  • šaka peršina
  • nekoliko listova svježe mente
  • šaka baby špinata
  • pola crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • sol (prema ukusu)
  • 3 žlice brašna od slanutka

Sastojci za humus

  • 240 g kuhanog slanutka
  • 2 žlice tahinija
  • 1 češanj češnjaka
  • sok pola limuna
  • sol i papar (prema ukusu)

Sastojci za tzatziki

  • 125 ml jogurta, grčki tip (sojin ili običan)
  • 2 žlice limunova soka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/4 krastavca za salatu
  • sol, papar (prema ukusu)
  • 1/4 šalice sjeckanoga svježega kopra

Dodatno za posluživanje

  • zelena salata
  • mrkva
  • cherry rajčice
  • klice
  • crveni luk
  • masline
  • tortilja ili pita-kruh
  • čaša hladne Jamnice

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. U sjeckalicu staviti sve sastojke za falafel osim brašna te smiksati u smjesu koja se lijepi na dodir. Nemojte predugo miksati da ne dobijete namaz, potrebno je ostaviti sitne komadiće. Oblikovati kuglice i staviti na pleh obložen papirom za pečenje. Premazati s malo ulja i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva pola sata. Na pola pečenja pažljivo okrenuti te vratiti u pećnicu. Kad je falafel pečen, izvaditi i pustiti da se malo ohladi i stisne.

  2. U sjeckalicu staviti sve sastojke za humus i smiksati u kremasti namaz. Probati i dodati još začina ako je potrebno.

  3. Krastavac naribati nasitno te ocijediti tekućinu. U zdjelici pomiješati sve sastojke za tzatziki.

  4. Poslužiti u dubljem tanjuru humus, falafel, svježe povrće, masline i tzatziki.