Zdjela humusa sa svježim povrćem i falafelom
PRIČA
Ova zdjela s humusom, falafelom i svježim povrćem, uz dodatak osvježavajućeg umaka tzatzikija, zbilja će vas oduševiti. Falafel je obogaćen i aromatiziran svježim začinskim biljem i špinatom te je pečen u pećnici. Samim time puno je lakši, ali mu ne nedostaje sočnosti jer su tu namaz i umak, ali i osvježavajuća Jamnica s dodatkom mente i limuna. Kombinacija za svaki dan 👌
Sastojci
Sastojci za falafel
- 240 g kuhanog slanutka
- 2 žlice maslinova ulja
- sok pola limuna
- 1 žličica kumina u prahu
- šaka peršina
- nekoliko listova svježe mente
- šaka baby špinata
- pola crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- sol (prema ukusu)
- 3 žlice brašna od slanutka
Sastojci za humus
- 240 g kuhanog slanutka
- 2 žlice tahinija
- 1 češanj češnjaka
- sok pola limuna
- sol i papar (prema ukusu)
Sastojci za tzatziki
- 125 ml jogurta, grčki tip (sojin ili običan)
- 2 žlice limunova soka
- 1 češanj češnjaka
- 1/4 krastavca za salatu
- sol, papar (prema ukusu)
- 1/4 šalice sjeckanoga svježega kopra
Dodatno za posluživanje
- zelena salata
- mrkva
- cherry rajčice
- klice
- crveni luk
- masline
- tortilja ili pita-kruh
- čaša hladne Jamnice
NAČIN PRIPREME
Priprema
-
U sjeckalicu staviti sve sastojke za falafel osim brašna te smiksati u smjesu koja se lijepi na dodir. Nemojte predugo miksati da ne dobijete namaz, potrebno je ostaviti sitne komadiće. Oblikovati kuglice i staviti na pleh obložen papirom za pečenje. Premazati s malo ulja i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva pola sata. Na pola pečenja pažljivo okrenuti te vratiti u pećnicu. Kad je falafel pečen, izvaditi i pustiti da se malo ohladi i stisne.
-
U sjeckalicu staviti sve sastojke za humus i smiksati u kremasti namaz. Probati i dodati još začina ako je potrebno.
-
Krastavac naribati nasitno te ocijediti tekućinu. U zdjelici pomiješati sve sastojke za tzatziki.
-
Poslužiti u dubljem tanjuru humus, falafel, svježe povrće, masline i tzatziki.