Zelena shakshuka s poširanim jajima

  • Jamnica
  • do 30 min.
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

Proljetno zelenilo preslikali smo na recept i pripremili zelenu shakshuku, varijaciju na temu poznatog bliskoistočnog jela.

PRIČA

Tradicionalna bliskoistočna shakshuka podrazumijeva jaja poširana u umaku od rajčica. Izvrsna je u svako doba godine, ali nas je proljeće potaknulo na zelenu inačicu ovog slavnog jela.

Špinat, poriluk, grašak, zazelenila se podloga za naša jaja, a ako želite, možete iskoristiti i blitvu ili kelj, štogod bili vaši favoriti.

Za 2 osobe

  • 4 jaja
  • 1 poriluk
  • 150 g špinata
  • 125 g graška
  • 1 režanj češnjaka
  • Svježi peršin
  • Sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje

Za posluživanje:

  • Mljeveni čili
  • Svježa menta

NAČIN PRIPREME

  1. Poriluk prepolovite po dužini pa dobro operite. Narežite ga na polumjesece. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte poriluk, malo posolite i pirjajte dok ne omekša.

  2. Ako koristite svježi špinat, odstranite peteljke, a ako koristite baby špinat, ne morate. Dodajte špinat na poriluk i pirjajte dok ne povene.

  3. Zatim dodajte češnjak, grašak i nasjeckani svježi peršin. Kuhajte oko pet minuta povremeno miješajući. Potom napravite „rupe“ u špinatu i grašku pa u svaku rupu razbijte po jedno jaje.

  4. Poklopite (idealno, staklenim poklopcem da možete pratiti kad su jaja spremna) i pustite da se kuha dok bjelanjak ne pobijeli, a žumanjak bude u još malo tekućem stanju. Skinite s vatre.

  5. Gotovo jelo poslužite toplo, posuto mljevenim čilijem i s nekoliko listića mente, uz dobar kruh.