Čokoladni kuglof na netradicionalan način

  • Jedozovni duo
  • preko 1h
  • Desert
  • Srednje zahtjevno

Premda izgleda skromno i jednostavno, ovaj kolač bogat okusima i punjenjem klasični je dodatak otvaranju božićnih poklona, a autorice prenose recept koji je mali odmak od tradicije

PRIČA

S većine blagdanskih fotografija, čestitki ili reklamnih kampanja smiješe nam se bezbrojne varijante jednog kolača - kuglofa. Podsjeća nas na božićno jutro kada se nestrpljivo otvaraju darovi, a šnite kuglofa nestaju uz topli kakao, smijeh i radosno komentiranje darova.

Izvorno Gugelhupf, Guglhupf ili Gugelhopf je kolač od dizanog tijesta nastao najvjerojatnije u južnoj Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj. Slične varijante okruglog kolača od dizanog tijesta postoje u talijanskoj i španjolskoj kuhinji.

Postoje dvije priče koji se bave porijeklom ovoga kolača. Prva kaže da su sveta tri kralja na njihovom putovanju iz Betlehema prolazili kroz francusku regiju Alsace i, želeći ih darivati, Alzašani su ispekli kolač oblikom sličan njihovim turbanima.

Druga priča spominje poznatu ljubiteljicu kolača, Mariju Antoanetu i kaže da je taj kolač donijela na francuski dvor iz rodnog Beča kad je postala francuskom kraljicom. Zaboravimo na čas žalosnu sudbinu nesretne kraljice i zahvalimo joj na kolaču koji su Francuzi dotjerali do savršenstva i obogatili punjenjima, preljevima i bogatim nadjevima.

Sjevernjaci se i dalje drže skromnije inačice i za praznike uglavnom peku tradicionalne kuglofe s malo suhog voća. Koliko god skromno izgledao, ovaj vjerni pratilac čajanki zahtijeva pažljivu pripremu, dosta znanja i malo sreće. Čak malo hladnog zraka može tijestu nanijeti nepopravljivu štetu, ali ima pomoći i za to. Odlučite li se za varijantu s praškom za pecivo, nema straha od neugodnih iznenađenja.

Kakav god bio, sa suhim voćem, bademima, bogatim punjenjem ili jednostavno od dizanog tijesta s limunovom koricom; onako bucmast, okrugao, nekako dobroćudan i jednostavan - izaziva osmijehe. Prelijte ga bijelim preljevom i izgledat će kao ledeni brijeg ili ga pospite šećerom u prahu za jedan bijeli Božić.

Kuglof koji smo odabrale nije poznata klasika nego mali odmak od tradicije. Naše bi se bake Ličanke malo namrštile na kuglof bez "germe", ali palenta (kukuruzna krupica), kao mala posveta Lici i svim Ličankama koje su znale oplemeniti i tako jednostavne sastojke, sigurno bi ih odobrovoljila.

Sastojci za 1 kuglof:

ZA KUGLOF

  • 50 g sitne instant palente
  • 120 ml vode
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 5 jaja
  • 170 g šećera
  • 130 g mljevenih badema
  • korica 1 neprskane naranče
  • 75 g suhih brusnica

ZA ŠEĆERNI PRELJEV

  • 150 g šećera u prahu
  • 2 žlice slatkog vrhnja
  • 2 žlice soka od naranče

NAČIN PRIPREME

  1. Palentu prelijte uzavrelom vodom, dobro promiješajte i ostavite da stoji 30-ak minuta dok ne upije svu tekućinu.

    Natrgajte čokoladu za kuhanje pa je otopite na pari, promiješajte i izjednačite pjenjačom u glatku masu.

  2. Odvojite jaja. Tucite žumanjke i šećer dok ne dobijete gustu, svijetlu smjesu. U nju lagano umiješajte otopljenu čokoladu, mljevene bademe, palentu i naribanu koricu naranče.

    Bjelanjke istucite u snijeg i dodavajte ih čokoladnoj smjesi, žlicu po žlicu. Lagano preklapajte špatulom. Nemojte žustro miješati jer ćete time izbiti zrak iz bjelanjaka. Na kraju umiješajte narezane brusnice.

    Zagrijte pećnicu na 190°C. Namastite kalup za kuglof promjera 23 cm. Izlijte smjesu u kalup i pecite 45-55 minuta. Ostavite kuglof da se malo hladi u kalupu, zatim ga poklopite tanjurom i preokrenite.

  3. Kuglof prelijte šećernim sirupom pa ukrasite po želji.

AUTOR RECEPTA
Jedozovni duo
Maja i Jeka – zaljubljenice u kuhanje i gastronomiju, dvije generacije iste strasti!

Blog pišu, kuhaju i fotografiraju Maja i Jeka – zaljubljenice u kuhanje i gastronomiju, sakupljačice recepata i gastronomske literature, dvije generacije iste strasti