Leticije, slasni zalogajčić za tulume
Ukusni uštipci punjeni sirom i šunkom lako se pripremaju, a idealni su kao zalogajčić koji možete poslužiti na raznim proslavama.
PRIČA
Ovo je priča o prvom receptu koji sam razmijenila s prijateljicama. Naime, leticije su jelo s kojim sam se često susretala još u osnovnoj školi na rođendanskim i ostalim proslavama. Za vas koji još niste čuli za njih i pitate se što je to - mislim da ih je najbolje opisati kao ukusne uštipke punjene sirom i šunkom.
Mama najbolje prijateljice nam je često znala napraviti ove slasne zalogajčiće, a ekipica se davila u njima, pogotovo uz malo kečapa i origana sa strane. Ma nema boljeg za klince i proslave, ali i za nas odrasle, i to posebno za brze doručke. Tradicija se nastavila i kad je najbolja frendica odrasla, s time da ih je sada ona sama radila.
I danas, nakon svih tih godina, škola i fakulteta, rođendanska proslava kod nje ne može proći bez, sad već legendarnih, leticija. Tako jednostavne, a tako simpatične i uvijek hit na kućnim tulumima. Naravno, sve djevojke iz društva imaju danas negdje taj recept zapisan. Tako sam ga sačuvala i ja i dijelit ću ga dok god znam da će leticije donijeti sreću i veselje drugima, kao što su meni.
Sastojci za 4 osobe:
Za leticije
- 1 kg brašna za dizana tijesta
- ½ kocke kvasca
- malo mlakog mlijeka
- 1 žličica brašna
- 1 žličica šećera
- ½ vrećice praška za pecivo
- 2 jogurta
- malo soli
NAČIN PRIPREME
-
Sve sastojke zamiješajte u tijesto pa ga pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite dva sata da se diže na toplom.
-
Nakon što ste pozorno promatrali kako se fascinantnim kemijskim procesom tijesto diže (ili to samo ja radim?), uzimajte po komad tijesta, spljoštite, stavite sir i šunku te preklopite i napravite tu malu kuglicu savršenstva.
-
Treba paziti da nema zraka i da tijesto nije predebelo kako bi se ispeklo i u sredini, što meni gotovo uvijek predstavlja problem kad se radi o pečenju bilo kakvog tijesta u ulju.
Ulje pri pečenju treba biti vruće i treba pripaziti na vatru. Ako je prejaka, leticije će se ispeći izvana, a iznutra ostati sirove. Klasična procedura.
-
Tijesto možete staviti u frižider u nauljenoj vrećici i tako čuvati dva tjedna. Može se i zamrznuti, što je vrlo praktično želite li imati unaprijed pripremljene leticije pa, kad ih se zaželite, imate već sve spremno.