Moj prvi soparnik

 • Šime Sušić
 • do 60 min.
 • Glavno jelo
 • Srednje zahtjevno

Blitva, kapula, maslinovo ulje i češnjak umotani u tijesto osnovni su sastojci ove autohtone hrvatske delicije. Trebalo je proći sedam godina da se i Šime okuša u njegovoj pripremi.

PRIČA

Soparnik (uljenak, zeljanik), tradicionalno jelo Poljičke Republike, prostora koji se pružao južno od Splita tamo negdje do Omiša, izvrsno oslikava povijesne i klimatsko-vegetacijske karakteristike toga kraja.

Soparnik kao suhoparna i posna hrana govori o skromnosti i neimaštini ljudi te surovoj i škrtoj prirodi između Mosora i Jadranskoga mora. Višestoljetni autonomni status Poljičke Republike i geografska izoliranost samo su doprinijele statusu soparnika koji on danas nosi.

Obična blitva, kapula, maslinovo ulje, sol i češnjak umotani u najobičnije tijesto od brašna i vode stvorili su pravu gastronomsku deliciju. Prvo je hrvatsko jelo kojem je pošlo za rukom da završi na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Brendiranje soparnika otišlo je toliko daleko da je samo pitanje vremena kada će završiti na UNESCO-voj listi.

Jako se dobro sjećam prvoga susreta sa soparnikom. Prilikom posjete špilje Vranjače kraj Dugopolja, žena vlasnika špilje ispekla je dva ogromna soparnika za gladne studente četvrte godine PMF-a. Bilo je to u ljeto 2008. godine i trebalo je proći sedam godina da se i sam okušam u njegovoj pripremi. U međuvremenu splitska pjaca bila je jedino meni poznato mjesto gdje je bilo moguće kupiti pravi soparnik u slobodnoj prodaji.

Za izradu soparnika nisam otišao u Dalmatinsku zagoru, već u Podravinu kod curine bake. Osim što ima krušnu peć, ima i ruke pune kuharskoga i životnoga iskustva. Napravila je izvrsno tijesto. Mladu blitvu nabavio sam na Dolcu, a kružnu dasku izradio je bakin sin.

Veliku ulogu u pripremi soparnika ima i pepeo koji, osim što ga štiti od žara u krušnoj peći, daje i posebnu aromu. Tu zapravo leži i pravi razlog zašto je spravljanje soparnika u krušnoj peći osobito. Ipak, ako niste u mogućnosti spremati ga u krušnoj peći, možete ga pripremiti i u klasičnoj pećnici kod kuće.

Zanimljivo je kako su se tijekom pripreme soparnika u malom podravskom selu angažirali svi koji su jedva čekali da ga kušaju.

Prije nego što krenete u pripremu, potrebna vam je kružna daska za prenošenje i lakše izbacivanje soparnika u krušnu peć. Zbog širine ulaza u krušnu peć korištena je kružna daska promjera 25 cm, iako se koriste veće daske, tj. rade se puno veći soparnici. U Dalmaciji to zovu sinija, a nešto slično koriste i picajoli (majstori za spravljanje pizza).

Iako malo kompleksnija, izrada soparnika podsjetila me na pripremu palačinki. Znate ono kada vam se prva palačinka raspadne, zalijepi za tavu, a nakon toga stvori se nevidljivi čarobni sloj i sve ostale uspijevaju fantastično.

Naravno da mi je prvi soparnik zagorio. Osim što mi je bio prejak žar, zaboravio sam tijekom pečenja pomicati žar po soparniku tako da su neki dijelovi zagorjeli. Nije me to previše pokolebalo, drugi soparnik već je čekao da bude ispečen.

Očistio sam krušnu peć autohtonim podravskim pomagalom, peruškom (krilo guske), posuo dno peći kukuruznom krupicom, položio soparnik, prekrio ga pepelom i žarom i ostavio da se peče 15-ak minuta. Povremeno sam pomicao žar da mi ne zagore pojedini dijelovi. Nakon 10-ak minuta pečenja soparnik sam okrenuo za 180 stupnjeva i ponovno ga pokrio pepelom i žarom.

Pečeni soparnik valja očistiti od pepela i namazati maslinovim uljem da omekša. Po želji možete ga posuti sitno sjeckanim češnjakom. Tradicionalno se soparnik reže na rombove i jede od sredine prema rubovima.

Uz soparnik odlično paše i koja feta pršuta i sira i čaša dobroga vina.

Sastojci za 6 osoba:

ZA NADJEV

 • 2 kg blitve
 • maslinovo ulje
 • luk (mladi, ako ga ima)
 • sol, papar

ZA TIJESTO

 • glatko brašno
 • sol
 • mlaka voda
 • malo ulja

NAČIN PRIPREME

 1. Od brašna, soli, malo ulja i mlake vode umijesite tijesto. Podijelite ga na dva ili više jednakih dijelova i ostavite da se odmori.

  Za tijesto se preporuča da odstoji 10-ak minuta na sobnoj temperaturi jer se lakše razvlači.

 2. Kako ne bi došlo do pucanja kore soparnika, dobro je blitvu pripremiti dan ranije.

  Blitvu, nakon što operete i uklonite bijeli tvrdi dio, izrežete na rezance, raširite na stolnjak ili krpu i ostavite preko noći da se osuši.

 3. Sutradan u blitvu dodajte maslinovo ulje, luk, sol i papar te dobro promiješate da se arome prožmu.

 4. Nakon što se tijesto odmorilo, razvaljate ga u kružni oblik.

 5. Nakon što razvaljate jedan dio tijesta, na njega obilato rasporedite blitvu do samih rubova. Povrh toga stavite drugi dio razvaljanog tijesta, koji može imati i nešto manji promjer.

  Zarolajte krajeve soparnika prema unutra i dobro pritisnite tako da blitva ne ispadne van.

 6. U međuvremenu trebate dobro ugrijati krušnu peć. Osim žara veliku ulogu u pripremi soparnika ima i pepeo koji ga štiti od žara i daje posebnu aromu.

  Ako se koristi klasična pećnica kod kuće, onda je potrebno 20-ak minuta pečenja na 200 stupnjeva.

AUTOR RECEPTA
Šime Sušić
Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela!

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba