Patka s mlincima i narančom za blagdanski ručak

  • Jedozovni duo
  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

Iz tradicije crpimo bogatstvo okusa i inspiraciju, a autorice ovog recepta savjetuju kako unijeti dašak svježine u pripremi patke s mlincima.

PRIČA

Sve moderne inačice i reinterpretacije, svi gastro pokreti i moderni pristupi neće zamijeniti ono što je duboko ukorijenjeno u svim našim Božićima, a to je miris kuhinje našega djetinjstva. U tim kuhinjama naše mame, bake, tete i pokoji tata pretvarali su neugledne vreće brašna i kvrge maslaca u najslasnije kekse, zastrašujuće ptice u mirisne pečenke, mrsko povrće u najukusnije priloge.

Nas dvije smo pak kao male curice provirivale nosićima u kuhinje u kojima su naše bake ili mame pripremale sve one krasne kolače, listale bilježnice i planirale svečane objede.

Patke, purice ili pijetlovi pomno odabrani na nekoj tržnici ili dopremljeni sa sela uvijek su bili vrhunac blagdanskog objeda. Baš taj uloženi trud i znanje koje se prenosi generacijama daje ovom pečenju posebno značenje. Čini se da smo i nas dvije upile ponešto od te tajnovite i raskošne priče zvane tradicija.

Pečena perad je u našoj tradiciji uvijek bila simbol blagostanja, obilja, praznične raskoši i dijeljenja. Dok poslužujete pečenu patku, pazeći da svatko dobije onaj dio koji najviše voli, kao da s najmilijima dijelite svu svoju ljubav i trud uložen u pripremu.

Patka s mlincima je tradicionalno jelo koje pruža bezbroj mogućnosti za male preinake koje ne umanjuju raskošne okuse, već dodaju nove. U pačjem pečenju smo izabrale svježe neprskane dalmatinske naranče koje će naglasiti nježni okus pačjeg mesa, a mlinci s blagim orašastim okusom buče obogatit će i istovremeno ublažiti snagu umaka.

Salamurenje je metoda kojom perad, u ovom slučaju patka, dobije dodatnu vlažnost, čime se izbjegava sušenje mesa tijekom pečenja. Možete salamuriti raznu perad, no kod one sa slatkastijim mesom, poput purice, radije upotrijebite crveni grejp jer bi od naranči meso moglo biti preslatko. Možda vam ova metoda djeluje komplicirano, ali nakon što probate tako ispečenu perad, nećete požaliti ni sekunde uloženog truda.

Sastojci za 6 osoba:

ZA PATKU

  • oko 2.5 l vode
  • 70 g soli
  • 2 žlice meda
  • 4 neprskane naranče
  • 2 žlice papra u zrnu
  • par režnjeva češnjaka
  • par lovorovih listova

ZA MLINCE

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g bučinog brašna
  • žličica soli
  • 2 dcl tople vode

NAČIN PRIPREME

PRIREMA PATKE

  1. Stavite vodu, sol i med u posudu s poklopcem ili čvrstu vreću poput one za kiseljenje kupusa. Dobro promiješajte da se sol i med otope.

    Dodajte prepolovljene naranče, papar, režnjeve češanjaka i lovor. U tu tekućinu uronite očišćenu patku. Salamurite je barem nekoliko sati, najbolje preko noći.

  2. Patku izvadite iz hladnjaka i dobro je obrišite bar pola sata prije pečenja.

  3. Pećnicu zagrijte na 190°C. Stavite patku u namašćenu tepsiju i pecite 15-ak minuta. Ako se bojite da će krila zagorjeti, prije pečenja ih omotajte folijom.

    Nakon 15 minuta, smanjite pećnicu na 180 °C i pecite oko dva sata dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Povremeno je prelijevajte masnoćom od pečenja.

PRIREMA MLINACA

  1. Pomiješajte glatko i bučino brašno. Dodajte sol i dolijevajte toplu vodu. Tijesto ne bi smjelo biti prevlažno niti se lijepiti u rukama. Po potrebi dodajte još malo glatkog brašna.

    Tijesto podijelite u 10 jednakih kuglica. Razvaljajte ih na pobrašnjenoj površini tako da dobijete mlince veličine tave u kojoj ćete ih peći.

  2. Zagrijte tavu bez masnoće. Stavljajte jedan po jedan mlinac na vruću tavicu i pecite po 20-ak sekundi sa svake strane.

    Prije svakog idućeg mlinca uklonite papirnim ubrusom brašno od prethodnog mlinca. Sklonite mlince da se ohlade.

  3. Pred kraj pečenja patke, pripremite uzavrelu vodu kojom ćete preliti mlince da omekšaju.

    Nakon par minuta, kad vidite da su omekšali, procijedite mlince, dodajte masnoću od pečenja i poslužite uz patku. 

PRIPREMA UMAKA

  1. Ako želite, od naranči koje su se pekle s patkom možete pripremiti umak. Jednu naranču s korom i pola bez kore usitnite štapnim mikserom, dodajte malo masnoće od pečenja, prošek, liker od naranče ili neki alkohol koji volite.

    Kratko zakuhajte u manjoj tavi, posolite, po potrebi razrijedite s malo vode i poslužite uz patku.

AUTOR RECEPTA
Jedozovni duo
Maja i Jeka – zaljubljenice u kuhanje i gastronomiju, dvije generacije iste strasti!

Blog pišu, kuhaju i fotografiraju Maja i Jeka – zaljubljenice u kuhanje i gastronomiju, sakupljačice recepata i gastronomske literature, dvije generacije iste strasti