Salenjaci, šarmantni hrvatski kroasani

 • Sanja Mijac
 • preko 1h
 • Desert
 • Srednje zahtjevno

Znani kao hrvatski kroasani s karakterom i kolač s tisuću listova, salenjaci su slatki kolačići od domaćeg tijesta i pekmeza koje možete peći tijekom zimskih mjeseci.

PRIČA

Vrijeme je kolinja i kod nas u Slavoniji postoji običaj da se u ovo vrijeme prave krafne, čvarkuše ili salenjaci. Ovaj običaj postoji još od davnina kada su ova tradicionalna jela snaše pripremale svinjokoljama, a štuje se i dan danas.

Salenjaci su pomalo zaboravljeni kolači ovog kraja i danas se rijetko pripremaju, možda zbog vremena koje je potrebno za pripremu, a možda i zato jer netko smatra da svinjsko salo nije zdravo. Ja nisam takvog mišljenja, baš suprotno, mislim da su masnoće zdrave, ali naravno, kao i sve ostalo, u normalnim količinama.

Salenjake su prozvali i hrvatskim kroasanima s karakterom
, jer oni to doista jesu. Rade se od domaćeg tijesta koje se puni domaćim pekmezom po želji, najčešće onim od šljiva ili marelica. Iako ove slatke kolačiće kod nas povezuju s kolinjem, jer u to vrijeme ima puno sala kojeg treba potrošiti, oni se zapravo diljem Lijepe naše peku tijekom svih zimskih mjeseci.

Salenjak je poznat i kao kolač s tisuću listova, zahvaljujući domaćici koja preklapa tijesto čak četiri puta. Svaka domaćica ima svoj recept za njih. Netko ih radi s kvascem, netko umjesto mineralne vode koristi mlijeko, vodu ili bijelo vino, a mogu se raditi i ovako, bez kvasca. Ovaj način je možda idealan za nas mlađe domaćice, jer zahtijeva manje vremena.

Umjesto svinjskog sala možete koristiti i margarin
, to bi onda bili lažni salenjaci. Ako ste vegetarijanac, recept se lako prilagođava i razlike nema, bit će jednako ukusni i jednako će se listati.

Bitno je napomenuti i to da svinjsko salo i svinjska mast nisu jedno te isto. Svinjsko salo je masnoća koja se nalazi unutar trbušne šupljine i pruža se po rebrima te za razliku od potkožne masti (od koje se radi slanina) ne sadrži slojeve mesa. Ako ne možete nabaviti domaće, provjerite u lokalnim mesnicama jer bi one u zimskim mjesecima trebale imati salo u ponudi.

Najfiniji su dok su još topli i posipani šećerom u prahu jer dođu kao neki topli zagrljaj djetinjstva.

Obavezno isprobajte i nemojte strahovati od preklapanja tijesta. Na kraju krajeva, bitno je da ispadnu fini i da vam kroz mirise vrate lijepe uspomene na neke prošle dane.

U slast!

SASTOJCI za 6 osoba

ZA PREMAZ

 • 350 g svinjskog sala

ZA TIJESTO

 • 1 kg glatkog brašna
 • 2 žlice svinjskog sala
 • 3 žumanjka
 • 3 žlice šećera
 • 500 ml mineralne vode Jamnica

DODATNO

 • Pekmez po želji
 • 1 cijelo jaje

NAČIN PRIPREME

 1. Svinjsko salo je potrebno očistiti od žilica. To možete napraviti na dva načina, jedan je da pomoću noža sastružete salo sa žilica, a drugi da salo skupa sa žilicama sameljete u mašini za meso. Žilice će ostati unutar mašine, a čisto salo će izaći van. Ako odaberete ovaj način i dogodi se da salo počne slabije prolaziti van, samo rastavite mašinu, maknite žilice koje su se nakupile unutar mašine, sastavite je i nastavite mljeti dalje.

 2. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, neka bude glatko i elastično. Stol pobrašnite i tijesto razvaljajte u kvadrat ili pravokutnik na debljinu od 0,5 cm. Oblik nije toliko bitan, bitno je samo da imate prave kuteve radi preklapanja. Tijesto premažite salom.

 3. Preklopite lijevu stranu prema sredini, pa desnu stranu prema sredini, neka se tijesta na sredini međusobno ne preklapaju, već samo dodiruju. Zatim donju stranu prema sredini, pa gornju stranu prema sredini. Preklopljeno tijesto pokrijte krpom i ostavite ga da odmara 15 minuta.

 4. Nakon 15 minuta ponovno pobrašnite stol oko tijesta i razvaljajte tijesto na tanko, ali ga sada preklapajte suprotno od prvog puta. Donju stranu prema sredini, pa gornju stranu prema sredini, pa lijevu stranu prema sredini, pa desnu stranu prema sredini. Pokrijte tijesto krpom i opet ga ostavite 15 minuta da odmara.

 5. Treći put ponovite sve isto, pobrašnite stol, razvaljajte i preklopite kao prvi put. Ostavite da odmara 15 minuta. Pećnicu upalite na 220°C i ostavite da grije. Tepsiju obložite papirom za pečenje.

 6. Četvrti put ponovno pobrašnite stol i ovog puta tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm. Razvaljano tijesto narežite na kvadrate ili pravokutnike dimenzija kojih želite, na svaki stavite žličicu pekmeza po želji, preklopite ih i naslažite u tepsiju pritom ostavljajući samo malo mjesta između svakog. Oni se dižu u zrak, ne u širinu pa se ne bojte da će se zalijepiti tijekom pečenja.

 7. Razmutite jedno jaje pa uz pomoć kista premažite salenjake samo po vrhu (ne sa strane), kako bi vam se mogli lijepo listati. Pecite ih u zagrijanoj pećnici 20 minuta dok ne porumene. Po želji ih pospite šećerom u prahu.

  Savjet:

  Ako nemate sala, možete koristiti margarin. Salenjake možete oblikovati po svojoj želji.

AUTOR RECEPTA
Sanja Mijac
Autorica bloga Domaćica koja voli domaću tradicionalnu kuhinju!

Sanja Mijac autorica je bloga Domaćica te kaže da u svojim ranim dvadesetima nije znala ni ispeći kruh