Varivo sa slanutkom i mesnim okruglicama

  • Jamnica
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Postoje variva za koja se traži tanjur više, a ovo je jedno od njih. Povrtne baze, obogaćeno slanutkom i mesnim okruglicama, ostavit će vas sretnima i sitima.

PRIČA

Iako mesne okruglice najčešće viđamo u kojekakvim umacima, stisnute uz pire krumpir, ovaj put su "zaplivale" u finom i jednostavnom jelu na žlicu.

Ljepota ovog variva je i u njegovoj fleksibilnosti – mesne okruglice mogu biti od piletine. Voliš kiselkaste okuse? Dodaj mu malo kisele repe. Voliš pikantne okuse? Dodaj mu čili papričice, kukuruz i komadiće crvene paprike. Jedno jelo, bezbroj kombinacija. Pronađi svoju omiljenu.

Sastojci za 4 osobe

  • 250 g miješanog mljevenog mesa
  • 1 jaje
  • 2 velike mrkve
  • 1 srednje velik krumpir
  • 200 g slanutka
  • 1 luk
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 1.5 litra temeljca
  • sol, papar
  • malo mljevene paprike
  • biljno ulje po želji
  • peršin

NAČIN PRIPREME

  1. Ako za ovo jelo koristiš suhi slanutak, namoči ga preko noći pa skuhaj al dente. Ako ti se žuri, koristi konzervirani slanutak.

  2. Mljeveno meso pomiješaj s jajetom pa začini solju i paprom. Miješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu pa oblikuj kuglice veličine manjeg oraha. Zagrij malo ulja u tavi pa preprži mesne okruglice sa svih strana. Odloži sa strane.

  3. U dubokom loncu na malo ulja pirjaj usitnjeni luk do ne postane staklast. Potom dodaj mrkvu narezanu na kolutiće i pirjaj dodatnih 5 minuta. Dodaj koncentrat rajčice, malo mljevene paprike, protisnuti češnjak i temeljac te sol i papar.

  4. Pusti da zakuha pa dodaj mesne okruglice i krumpir narezan na kockice. Ostavi da se kuha 20-ak minuta pa ubaci slanutak i kuhaj još 6-7 minuta. Po potrebi doradi okus soli i paprom te dodaj sitno sjeckani svježi peršin.