Brzi jogurt sa šafranom
Šafran - crveno zlato Irana, zasjao je u ovom brzom i sirovom jogurtu bez mlijeka koji može poslužiti kao desert, ali i kao konkretan doručak.
PRIČA
Nedavno sam bila na sastanku s kolegama iz Irana koji su, u znak pažnje i zahvalnosti što smo ih ugostili, svakome od nas poklonili mali paketić šafrana. Znala sam da je ovo najskuplji začin na svijetu, ali nisam znala da ga zovu crvenim zlatom Irana i da više od 95% svjetske proizvodnje šafrana možemo zahvaliti upravo Iranu.
Uz šafran, najskuplji začini na svijetu su vanilija, kardamom i cejlonski cimet. Cvijet šafrana cvate samo jednom u cijeloj godini i to samo na par tjedana, a bere se svega tri tučka po cvijetu i to isključivo rukom. Za kilogram začina potrebno je i do 200.000 cvjetova!
Čim mi se taj paketić našao u rukama, odlučila sam šafranom začiniti JaKuham stranice i to na moj (sirovi) način.
Koristila sam mljeveni kardamom, ali možete ga kupiti u zrnu pa samljeti. U tom slučaju okus će biti još intenzivniji. Kardamom lijepo pristaje uz jela od riže, deserte, voće i čaj.
Koristila sam i tučak šafrana koji ima iznimno ugodan okus.
Kardamom i šafran moguće je nabaviti u trgovinama začinskim biljem, bio dućanima, na placu, ali i u supermarketima. Ni kardamom ni šafran nisam koristila svježe, kupuju se kao sušeni začin, stoga njihova nabava ne ovisi o sezoni. Oba začina preporučeno je konzumirati u manjim količinama.
Psilium (psyllium) prah ili ljuskice kupuju se u bio dućanima. Psyllium ili indijski trputac koristi se kao izvor vlakana u sokovima, izradi jela koja trebaju želatinastu strukturu, poput jogurta, pudinga, krema, ali i u juhama. Iznimno dobro veže vodu i dobiva na volumenu i do 15 puta.
Sastojci za 2 osobe:
ZA JOGURT
- prstohvat šafrana
- ½ žličice psilium praha (ako imate ljuskice, sameljite ih u prah)
- 150 g sirovih indijskih oraščića (namočenih 2 sata)
- 60 ml vode
- 45 g datulja
- 2 žlice soka od limuna
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 2 žlice meda
- ¼ žličice kardamoma u prahu
NAČIN PRIPREME
-
Prstohvat šafrana pomiješajte sa 60 ml vode te odložite na stranu dok pripremate ostatak recepta.
-
Psilium prah pomiješajte sa 120 ml vode i također odložite na stranu.
Indijske oraščiće isperite u malo vode i ocijedite.
-
Redom u blender ubacite indijske oraščiće, vodu, datulje, sok limuna, ekstrakt vanilije, med i kardamom u prahu. Miksajte dok ne dobijete svilenkastu kremu bez grudica.
Dodajte psilium prah koji se pomiješan s vodom sad već pretvorio u želatinastu smjesu i još kratko miksajte u blenderu.
-
Odvojite šafran od vode i ručno umiješajte u jogurt.
Ako vam se jogurt čini pregust, slobodno dodajte još malo vode u kojoj se namakao šafran. Imajte na umu da će se dodatno zgusnuti kad odstoji.
-
Jogurt možete konzumirati odmah ili ga pohraniti u staklenku i držati u hladnjaku, ali konzumirajte ga unutar tri dana.
Ako prije konzumiranja posipate maline ili neko drugo šumsko voće, dobit ćete neopisivo ukusan doručak (ili desert, kako vam drago).