Krumpir na baskijski

  • Jedozovni duo
  • do 60 min.
  • Predjelo
  • Jednostavno

Jedozovni Duo donosi vam dašak baskijske raznolikosti uz krumpire u kombinaciji s pancetom i paprikom.

PRIČA

Bilbao, kao i cijela Baskija, privlačan je spoj starog i novog, prelijepe očuvane prirode, arhitektonskih čuda i začudno raznolike gastronomije – riba, povrće, meso, vina i široki osmjesi osvoje svakoga. Bilbao je posebna priča. U grad ponosnih Baska i internacionalne atmosfere zaljubit ćete se na prvi pogled.

Stara gradska jezgra posve je prepuštena pješacima. Vibrantnom vas uličnom atmosferom uvlači u lokale s neodoljivim pinxosima, biranim vinima i domaćinima koji su spremni odgovoriti na svako pitanje, preporučiti vino ili novi bar za karakterističnu "zujažu". Već za tri eura dobit ćete čašu vina i zalogaj po izboru.

Od neizbježne jamon, preko svih vrsta ribe, povrća, mesa ili morskih plodova, ljuto ili slatkasto, toplo ili hladno – samo poželite. Tako bogat izbor ne čudi. Velika zatvorena tržnica Mercado de la Ribera nudi obilje ribe iz obližnjeg Atlantskog oceana, neodoljive šunke i pikantne kobasice, vijence suhih crvenih paprika, voće i povrće iz vrtova baskijskih kumica.

Ogroman je izbor ribe, za nas navikle na astronomske cijene, vrlo prihvatljivih cijena. Po cijeloj tržnici šareni se povrće u marinadama, u soli i kiselicama svih aroma i sastava. Nađe se i konzervica s "oblizekima" kao što su morski plodovi, šparoge, artičoke i kapari.

Baskijska kuhinja obiluje povrćem u svim kombinacijama s ribom, mesom ili u složencima s omiljenim krumpirom i paprikama koje su lajtmotiv baskijske kuhinje. Ovako pripremljen krumpir možete dobiti u barovima kao zalogaj uz vino ili zapečen u glinenim posudama kao samostalno jelo.

Sastojci za 4 osobe:

ZA KRUMPIR

  • 6 krumpira srednje veličine
  • 2 dugačke šnite domaće pancete
  • 3 režnja češnjaka
  • 400 g pelata
  • 1 veća zelena paprika
  • 1 veća crvena paprika
  • maslinovo ulje ili pačja/svinjska mast
  • sol, svježe mljeveni papar
  • krušne mrvice i sir za posipanje

NAČIN PRIPREME

  1. Krumpire ogulite, prepolovite i izdubite polovice žličicom, da dobijete lađice.

    Kuhajte ih u proključaloj i posoljenoj vodi, pet do sedam minuta pa ih ocijedite i obrišite.

  2. U tavi kratko prodinstajte pancetu narezanu na kockice, da se prepeče sa svih strana. Stavite ju sa strane.

    Na masnoći od pancete prodinstajte usitnjeni češnjak. Dodajte paprike narezane na kockice i ostatke krumpira koje ste izdubili, podlijte pelatima. Ostavite da krčka par minuta, posolite i popaprite.

  3. Lađice od krumpira napunite nadjevom, stavite u namašćenu tepsiju i poškropite s malo maslinovog ulja. Ako želite, možete upotrijebiti pačju ili svinjsku mast.

    Prekrijte folijom i pecite 30-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

  4. Pred kraj pečenja, krumpire možete posuti mješavinom krušnih mrvica i sira. Ja sam usitnila ostatke starog kruha, dodala tvrđi ovčji sir i time posipala krumpir.

    Nakon pet minuta pečenja pod ventilatorom, lađice sam poslužila uz salatu, ali mogu biti dio plate na nekoj zabavi ili odličan prilog uz meso.

AUTOR RECEPTA
Jedozovni duo
Maja i Jeka – zaljubljenice u kuhanje i gastronomiju, dvije generacije iste strasti!

Blog pišu, kuhaju i fotografiraju Maja i Jeka – zaljubljenice u kuhanje i gastronomiju, sakupljačice recepata i gastronomske literature, dvije generacije iste strasti