Krumpir na baskijski
Jedozovni Duo donosi vam dašak baskijske raznolikosti uz krumpire u kombinaciji s pancetom i paprikom.
PRIČA
Bilbao, kao i cijela Baskija, privlačan je spoj starog i novog, prelijepe očuvane prirode, arhitektonskih čuda i začudno raznolike gastronomije – riba, povrće, meso, vina i široki osmjesi osvoje svakoga. Bilbao je posebna priča. U grad ponosnih Baska i internacionalne atmosfere zaljubit ćete se na prvi pogled.
Stara gradska jezgra posve je prepuštena pješacima. Vibrantnom vas uličnom atmosferom uvlači u lokale s neodoljivim pinxosima, biranim vinima i domaćinima koji su spremni odgovoriti na svako pitanje, preporučiti vino ili novi bar za karakterističnu "zujažu". Već za tri eura dobit ćete čašu vina i zalogaj po izboru.
Od neizbježne jamon, preko svih vrsta ribe, povrća, mesa ili morskih plodova, ljuto ili slatkasto, toplo ili hladno – samo poželite. Tako bogat izbor ne čudi. Velika zatvorena tržnica Mercado de la Ribera nudi obilje ribe iz obližnjeg Atlantskog oceana, neodoljive šunke i pikantne kobasice, vijence suhih crvenih paprika, voće i povrće iz vrtova baskijskih kumica.
Ogroman je izbor ribe, za nas navikle na astronomske cijene, vrlo prihvatljivih cijena. Po cijeloj tržnici šareni se povrće u marinadama, u soli i kiselicama svih aroma i sastava. Nađe se i konzervica s "oblizekima" kao što su morski plodovi, šparoge, artičoke i kapari.
Baskijska kuhinja obiluje povrćem u svim kombinacijama s ribom, mesom ili u složencima s omiljenim krumpirom i paprikama koje su lajtmotiv baskijske kuhinje. Ovako pripremljen krumpir možete dobiti u barovima kao zalogaj uz vino ili zapečen u glinenim posudama kao samostalno jelo.
Sastojci za 4 osobe:
ZA KRUMPIR
- 6 krumpira srednje veličine
- 2 dugačke šnite domaće pancete
- 3 režnja češnjaka
- 400 g pelata
- 1 veća zelena paprika
- 1 veća crvena paprika
- maslinovo ulje ili pačja/svinjska mast
- sol, svježe mljeveni papar
- krušne mrvice i sir za posipanje
NAČIN PRIPREME
-
Krumpire ogulite, prepolovite i izdubite polovice žličicom, da dobijete lađice.
Kuhajte ih u proključaloj i posoljenoj vodi, pet do sedam minuta pa ih ocijedite i obrišite.
-
U tavi kratko prodinstajte pancetu narezanu na kockice, da se prepeče sa svih strana. Stavite ju sa strane.
Na masnoći od pancete prodinstajte usitnjeni češnjak. Dodajte paprike narezane na kockice i ostatke krumpira koje ste izdubili, podlijte pelatima. Ostavite da krčka par minuta, posolite i popaprite.
-
Lađice od krumpira napunite nadjevom, stavite u namašćenu tepsiju i poškropite s malo maslinovog ulja. Ako želite, možete upotrijebiti pačju ili svinjsku mast.
Prekrijte folijom i pecite 30-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
-
Pred kraj pečenja, krumpire možete posuti mješavinom krušnih mrvica i sira. Ja sam usitnila ostatke starog kruha, dodala tvrđi ovčji sir i time posipala krumpir.
Nakon pet minuta pečenja pod ventilatorom, lađice sam poslužila uz salatu, ali mogu biti dio plate na nekoj zabavi ili odličan prilog uz meso.