Ječmene pahuljice za elegantan doručak ili desert
Ovu šminkersku, ali istovremeno i jednostavnu kombinaciju ječmenih pahuljica, voća i jogurta možete jesti za doručak, ali jednako uvjerljivo nastupa i u ulozi deserta.
PRIČA
"Žitarice za doručak" volimo zvati mnogobrojne vrste pahuljica, cjelovitih žitarica, prekrupa ili mješavina različitog zrnja koje jedemo kao prvi dnevni obrok.
Ne dajte se rutini – iako je mnogima kaša s mlijekom ili jogurtom omiljena inačica doručka, ona ne mora biti uvijek isti dosadni doručak. Većinu žitarica možete kuhati i jesti kao slanu ili slatku kašu, upotrijebiti u brojnim jelima, u salatama i jelima na žlicu. Izvedenice poput sitnih i krupnih pahuljica idu u još više kombinacija - od "glatkića" (smoothieja), pogačica i palačinki, do keksa, kolača i podloga za kolače.
Mi nudimo jednu malo šminkersku kombinaciju kad želite sebi ili drugima uljepšati jutro. Svaki sloj je ukusan sam za sebe, a možete ih slagati po volji – nešto dodati, nešto izostaviti. Ako vaš način prehrane to dopušta, razmazite se s malo mrvljenih keksića (recimo, amaretto), džema ili nekim drugim aromatičnim likerom. Takvi dodaci dosadni doručak pretvaraju u poslasticu koja jako uvjerljivo nastupa i u ulozi deserta.
Sastojci za 2 osobe:
Za ječmene pahuljice
- 6-8 žlica ječmenih pahuljica
- 250 g svježeg sira ili slatkog vrhnja
- 2 dl kefira
- 150 g malina ili drugog bobičastog voća
- 1 banana
- prstohvat stevije
- korica pola limuna
NAČIN PRIPREME
-
Ako volite čvršće, hrskavije pahuljice, prvo ih kratko prepecite na tavi i stavite sa strane da se ohlade.
Pomiješajte svježi sir, kefir, steviju ili sladilo po želji. Dodajte koricu limuna i, ako imate, malo vanilije. U ovu kremu možete staviti jogurt umjesto kefira. Ako ne volite kreme od sira, upotrijebite slatko vrhnje, zasladite ga i istucite u šlag.
-
Maline zgnječite vilicom, ali nekoliko ostavite za dekoraciju. Bananu narežite na kolutiće i pokapajte s malo limunovog soka, da ne pocrni. Možete upotrijebiti bilo koje voće po želji, a dobro će poslužiti i neki domaći ili kupovni pekmez u nedostatku svježeg voća.
-
U čaše slažite naizmjence voće, pahuljice i kremu od sira. Ako želite, ovakvo jelo možete poslužiti i kao desert, a pahuljice zamijenite komadićima biskvita ili natrganim keksima i poškropite likerom ili alkoholom po želji.