Ječmene pahuljice za elegantan doručak ili desert

  • Jedozovni duo
  • do 30 min.
  • Doručak
  • Jednostavno

Ovu šminkersku, ali istovremeno i jednostavnu kombinaciju ječmenih pahuljica, voća i jogurta možete jesti za doručak, ali jednako uvjerljivo nastupa i u ulozi deserta.

PRIČA

"Žitarice za doručak" volimo zvati mnogobrojne vrste pahuljica, cjelovitih žitarica, prekrupa ili mješavina različitog zrnja koje jedemo kao prvi dnevni obrok.

Ne dajte se rutini – iako je mnogima kaša s mlijekom ili jogurtom omiljena inačica doručka, ona ne mora biti uvijek isti dosadni doručak. Većinu žitarica možete kuhati i jesti kao slanu ili slatku kašu, upotrijebiti u brojnim jelima, u salatama i jelima na žlicu. Izvedenice poput sitnih i krupnih pahuljica idu u još više kombinacija - od "glatkića" (smoothieja), pogačica i palačinki, do keksa, kolača i podloga za kolače.

Mi nudimo jednu malo šminkersku kombinaciju kad želite sebi ili drugima uljepšati jutro. Svaki sloj je ukusan sam za sebe, a možete ih slagati po volji – nešto dodati, nešto izostaviti. Ako vaš način prehrane to dopušta, razmazite se s malo mrvljenih keksića (recimo, amaretto), džema ili nekim drugim aromatičnim likerom. Takvi dodaci dosadni doručak pretvaraju u poslasticu koja jako uvjerljivo nastupa i u ulozi deserta.

Sastojci za 2 osobe:

Za ječmene pahuljice

  • 6-8 žlica ječmenih pahuljica
  • 250 g svježeg sira ili slatkog vrhnja
  • 2 dl kefira
  • 150 g malina ili drugog bobičastog voća
  • 1 banana
  • prstohvat stevije
  • korica pola limuna

NAČIN PRIPREME

  1. Ako volite čvršće, hrskavije pahuljice, prvo ih kratko prepecite na tavi i stavite sa strane da se ohlade.

    Pomiješajte svježi sir, kefir, steviju ili sladilo po želji. Dodajte koricu limuna i, ako imate, malo vanilije. U ovu kremu možete staviti jogurt umjesto kefira. Ako ne volite kreme od sira, upotrijebite slatko vrhnje, zasladite ga i istucite u šlag.

  2. Maline zgnječite vilicom, ali nekoliko ostavite za dekoraciju. Bananu narežite na kolutiće i pokapajte s malo limunovog soka, da ne pocrni. Možete upotrijebiti bilo koje voće po želji, a dobro će poslužiti i neki domaći ili kupovni pekmez u nedostatku svježeg voća.

  3. U čaše slažite naizmjence voće, pahuljice i kremu od sira. Ako želite, ovakvo jelo možete poslužiti i kao desert, a pahuljice zamijenite komadićima biskvita ili natrganim keksima i poškropite likerom ili alkoholom po želji.

AUTOR RECEPTA
Jedozovni duo
Maja i Jeka – zaljubljenice u kuhanje i gastronomiju, dvije generacije iste strasti!

Blog pišu, kuhaju i fotografiraju Maja i Jeka – zaljubljenice u kuhanje i gastronomiju, sakupljačice recepata i gastronomske literature, dvije generacije iste strasti