Pileća krilca, slatka za prste polizati
Bezbroj je varijanti pripreme pilećih krilca. Uz Marcelu Sambol pripremite slatkasta krilca s grejpom, medom i sojinim umakom.
PRIČA
Gotovo cijeli sam život živjela u uvjerenju da svi obožavaju pileća krilca i žalosna sam što to nije tako. No nema veze, ovako ostaje više za mene i dragog jer ih obožavamo. Kada odlazimo u kupnju namirnica, često provjeravamo ima li mesa na akciji kojem uskoro ističe rok trajanja. Nerijetko se tamo nalaze i pileća krilca, pa tako više od kilograma možete platiti oko 30 kuna.
Krilca su često na meniju jer su brzo gotova, mogu biti i večera i ručak, a postoji bezbroj verzija različitih okusa. Ovog sam puta krilca radila u jednoj slatkastoj varijanti uz relativno klasičan prilog, osvježavajuću zelenu salatu začinjenu soli, maslinovim uljem i limunovim sokom.
Ideja za ovo jelo je došla zbog česte kombinacije patke i naranče. Ja sam piletini pridružila grejp koji joj je dao slatkast i citrusni okus. Okus grejpa nije toliko intenzivan kao okus naranče pa ako niste sigurni koju bi od ovih kombinacija pripremili, preporučujem vam da prvo pokušate s grejpom, a kasnije i s narančom.
Premaz od grejpa, meda i sojinog umaka će prilikom pečenja stvoriti neku vrstu oklopa pa će meso iznutra biti meko, sočno i odvajat će se od kosti, a kožica će zbog slatkastog premaza u isto vrijeme biti i hrskava i ljepljiva zbog karamelizacije.
Predlažem da za prilog pripremite pečeni krumpir ili batat. Prilikom pripreme ih često prethodno začinim i pečem u pećnici, jer su tako vrlo brzo gotovi i super ukusni. Osim krumpirića i batata, odličan prilog krilcima su kus-kus s povrćem ili šarena salata od raznog povrća (rajčica, krastavac, masline, paprika, luk, kukuruz).
Sastojci za 2 osobe:
ZA PILEĆA KRILCA
- 1 kg pilećih krilca
- sol, papar
- kineska mješavina pet začina (zvjezdasti anis, komorač, sečuanski papar, cimet, klinčić)
- 2 žlice meda
- 2 žlice soja sosa
- sok od 2 grejpa
- maslinovo ulje
NAČIN PRIPREME
-
Pećnicu zagrijte na 220°C.
Krilca operite pod mlazom mlake vode i obrišite papirnatim ubrusom.
Stavite ih na papir za pečenje i začinite solju, paprom i kineskom mješavinom pet začina. Sve prelijte s malo maslinovog ulja i promiješajte tako da se začini i ulje rasporede po svim krilcima. Krilca postavite na lim za pečenje i stavite u pećnicu.
-
U međuvremenu, u plitkoj tavi ili sličnoj posudi pomiješajte sok od dva grejpa, med i soja sos pa kuhajte uz miješanje dok tekućina malo ne ishlapi, oko 10 do 15 minuta. Zatim ostavite da se ohladi.
-
Nakon što su se krilca pekla oko 15 minuta na 220°C, izvadite ih i premažite smjesom grejpa i meda. Vratite ih u pećnicu kojoj ste smanjili temperaturu na 200°C i pecite još 15 minuta. Nakon toga ponovite cijeli postupak i pecite ih još 15 minuta.
Zadnjih 5 minuta pečenja, uključite grill opciju na svojoj pećnici kako bi površinski sloj krilca postao hrskav.
-
Krilca možete poslužiti uz krumpir, salatu ili neki drugi prilog koji volite.