Ručak koji se kuha sam

 • Antonija Bilić Arar
 • do 60 min.
 • Glavno jelo
 • Jednostavno

Skuhati dobar ručak ne znači da morate pola dana stajati nad štednjakom. Isprobajte salatu s ječmom, puretinom i pečenom ciklom te ušedite na vremenu, ali ne i na okusima.

PRIČA

Nemate vremena za kuhanje, zar ne? Znam, jer to često to čujem od svojih prijatelja, poznanika, obitelji. Bili oni studenti, mladi zaposleni bez djece, zaposleni roditelji, svima je zajedničko da su (pre)zaposleni. Odnosno, da smo prezaposleni.

Kao mama dvoje male djece koja radi puno radno vrijeme, a ponekad i malo više od toga, znam kako je patiti od kroničnog nedostatka vremena. Kao ljubiteljica kuhanja i dobre hrane, znam kako je surfati po gastro blogovima s osjećajima koji se kreću od "Kako stignu to sve skuhati?!" do čeznutljivog spremanja recepata u folder koji se zove "Kad ću imati vremena".

U užurbanoj svakodnevici imam vremena samo za brze ručkove koji se skuhaju u pola sata ili one koji se, kao ovaj, kuhaju sami.

Jelo koje uključuje upute kao što su "zavrijte uz stalno miješanje" ili "pirjajte polako podlijevajući vodom" ne dolaze u obzir. Tko ima vremena stajati kraj štednjaka i miješati? Čak i da želim, meni to ne dopuštaju dva glasića za koja imam osjećaj da jedino tijekom spavanja ne zazivaju "Mama, mama, dođi!".

Kopirat ću doslovno kako je išao originalni recept u obliku u kojem sam ga svojedobno poslala poznanici, isto majci dvoje male djece s kojom dijelim stav prema finoj i dobroj hrani, a koja me "navukla" na pečenu ciklu. Koja mi se, isto kao i ja njoj ponekad, često požali kako bi svašta skuhala, a nema vremena.

Ipak, ova salata s ječmom, puretinom i pečenom ciklom mogla bi biti zanimljiva i onima koji imaju vremena za kuhanje jer je neuobičajena, malo drugačija od jela na koja smo navikli. Mogli biste njome impresionirati neke goste koji su se najavili u vrijeme kad vam se baš nikako ne da pripremati nešto komplicirano. Idealna je i ako tražite brzi ručak za ponijeti na posao koji ćete skuhati bez po’ muke.

Sastojci za 4 osobe:

ZA SALATU

 • 2 šalice ječma
 • 0,5 kg cikle
 • 400 g puretine
 • rikula ili zelena salata
 • 5 žlica sojinog umaka

NAČIN PRIPREME

 1. Narežite meso na trakice i stavite da se marinira u sojinom umaku.

  Ječam stavite u dvije šalice slane vode da se kuha. U 40 minuta, koliko ječmu treba da se skuha, po mogućnosti strpate djecu na spavanje.

 2. Nasjeckate ciklu na trakice (nije ju potrebno guliti, samo dobro oribati četkom za povrće) i dodajte je mesu uz 2-3 žlice maslinovog ulja.

  Promiješajte i stavite u lim na papir za pečenje da se peče 40 minuta na 200 stupnjeva.

 3. Na kraju pomiješajte ječam, ciklu i meso, dodajte još malo ulja i soli ako treba. Ako vam fali nešto zeleno, dodajte malo tvrđe zelene salate ili rikole i to je to. Odmah pojedite ili spremite za ponijeti na posao i uživajte!

  Za pripremu ovog jela zaprljat ćete točno jedan lonac, jednu manju i jednu veću zdjelu te nož i jednu žlicu!

AUTOR RECEPTA
Antonija Bilić Arar
Majka i gurmanka, ali i autorica koja stoji iza bloga Fine papice.

Na svom blogu piše iz vlastitog iskustva, dajući jednu osobnu notu svim blog postovima, što je čini zanimljivom i rado 'retvitanom' blogericom