Tri recepta za zeleni smoothie

  • Tina Uglješić
  • do 15 min.
  • Doručak
  • Jednostavno

Iako su studentski dani iza nje, brzi način života potaknuo je Tinu Uglješić da u svoju prehranu uključi i zelene smoothie napitke koji podižu energiju i pune tijelo vitaminima. Idealno za ispitnu sezonu!

PRIČA

Studentima najčešće fale 3 stvari: vrijeme, novac i kvalitetna hrana. Zeleni smoothie pravo je tri u jedan rješenje za njih, ali i za sve ostale.

Štedi vrijeme jer je obrok gotov za tili čas, možete ga konzumirati bilo gdje i bilo kada (prije predavanja, na putu prema faksu, u pauzi, nakon predavanja pa čak i navečer) te ne zahtijeva posebno miješanje, kuhanje, podgrijavanje, beštek, stol za konzumiranje ili bilo što slično.

Sastojci koji su potrebni nisu skupi, a ako vam obitelj šalje voće i povrće, tim bolje. O kvalitetnoj komponenti ovog obroka mogla bih pričati nadugo i naširoko, ali ukratko ću vam reći da su energija, koncentracija, sitost, hidratacija, detoksikacija, bogatstvo nutrijenata (vitamini, minerali, enzimi) i brza razgradivost zagarantirani.

Ako se želite kvalitetnije hraniti i na mala vrata uvesti novu naviku koja će vam vjerojatno ostati za cijeli život, ovo je idealan način. Bit će vam potreban blender ili štapni mikser, no ne brinite, poslužit će vam i onaj najjeftiniji iz nekog supermarketa.

Sastojci za 1 osobu:

ZA ZELENI SMOOTHIE S NARANČOM I KELJOM

  • ½ naranče
  • 1 banana
  • 1 šaka listova kelja
  • 2,5 dcl vode

ZA ZELENI SMOOTHIE S KIVIJEM I KOPRIVOM

  • 1 kivi
  • 1 banana
  • 1 šaka listova koprive
  • 2,5 dcl vode

ZA ZELENI SMOOTHIE S JABUKOM I PERŠINOM

  • ½ jabuke
  • 1 banana
  • 1 šaka listova peršina
  • 2,5 dcl vode

NAČIN PRIPREME

SMOOTHIE S NARANČOM I KELJOM

  1. Ogulite naranču i bananu, a kelj operite i odstranite središnji, tvrdi dio lista. Središnji dio kelja uklanja se zbog pomalo neugodnog okusa.

    Ubacite sve sastojke u blender i miksajte 50 do 60 sekundi. Pripremite čašu ili staklenu bocu, ovisno o tome kada planirate popiti smoothie.

SMOOTHIE S KIVIJEM I KOPRIVOM

  1. Ogulite kivi i bananu. Navucite rukavice kako biste oprali koprivu i odstranili joj stabljike, tako da ostane samo list. Ne morate se bojati da će vas kopriva peći dok je pijete. Okus koprive je ugodan, ali najzanimljivije je kada osjetite da vas grije iznutra.

    Ubacite sve sastojke u blender i miksajte 50 do 60 sekundi.

  2. Nemojte kupovati koprivu, radije organizirajte izlet u prirodu i spojite ugodno s korisnim. Ne zaboravite ponijeti rukavice i škare, a berite samo gornje dijelove stabljike

SMOOTHIE S JABUKOM I PERŠINOM

  1. Jabuku ne gulite ako znate da nije špricana. Bananu ogulite, a peršin operite. Peršin daje predivan, osvježavajući okus smoothieju. Ubacite sve sastojke u blender i miksajte 50 do 60 sekundi.

    Pripremite čašu ili staklenu bocu, ovisno o tome kada planirate popiti smoothie.

AUTOR RECEPTA
Tina Uglješić
Lagani obroci, ali istovremeno ukusni i obogaćeni vitaminima!

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane