Vegetarijanske lasagne sa sojom

  • Sanja Mijac
  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Vegetarijanske lasagne sa sojom

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Sanja Štrbac meso je zamijenila sojom i ovom klasičnom receptu dala novu i zdraviju notu.

Priča

Jedem sve, samo meso malo manje, no to nije razlog da iz svoje prehrane izbacim neka jela poput faširanaca, sarme, punjene paprike ili poznatih lazanja Bolognese.

U većinu ovih jela stavlja se crveno meso, a kako ga mi kod kuće gotovo uopće ne jedemo, uvijek koristimo mljeveno pileće meso u kombinaciji sa sojom u omjeru pola-pola. U današnjem receptu pronaći ćete samo soju, umjesto koje možete koristiti meso, ali i recimo isprobati omjer pola-pola.

Soja je, poput mesa, puna proteina, povoljna je i svima dostupna. Sojine ljuskice možete naći u trgovinama zdrave prehrane kao i u većini supermarketa.

U jelima u kojima se miješa s mesom, soja se neće osjetiti, tako da ne morate brinuti oko skeptičnih ukućana. Vama će ovi trikovi uštedjeti dosta novca, a istovremeno ćete starim receptima dati jednu novu notu.

Ovaj recept, osim što je ukusan i mirisan, odličan je i po pitanju tijesta kojeg nije potrebno kuhati prije pečenja. Tijesto će se skuhati samo, odnosno ispeći u pećnici, zbog čega će vam umak kod pripreme biti malo rjeđi.

Vegetarijanske lasagne sa sojom

Sastojci za 6 osoba:

ZA NADJEV

  • 200 g soje (ili 500 g mesa)
  • 3 veća crvena luka
  • 3 veće mrkve
  • 3 velike paprike
  • 500 ml pasirane rajčice
  • 1,7-2 l vode
  • 1-2 žličice papra, soli, origana
  • 1 žličica crvene mljevene paprike
  • 1 lovorov list
  • malo ulja

OSTALO

  • 500 g gotovih kora za lazanje
  • 180 g kiselog vrhnja
  • tvrdi sir

Priprema

  1. Povrće operite i izrežite na kockice.

    Na ulju izdinstajte luk dok ne omekša.

    Dodajte mrkvu, dinstajte oko deset minuta, nakon toga dodajte papriku i dinstajte još dodatnih 10-ak minuta.

     

  2. Zatim dodajte vodu i soju. Dobro promiješajte pa dodajte crvenu papriku, papar, sol, origano, lovorov list i pasiranu rajčicu.

    Umak kuhajte 20-30 minuta. Po potrebi dolijte malo vode. Povremeno promiješajte.

  3. Za to vrijeme upalite pećnicu na 200 °C i ostavite da se grije.

    Gotovim umakom prelijte dno pekača u kojem ćete peći lazanje. Poredajte jedan red tijesta za lazanje, zatim prelijte umakom, dodajte red tijesta i tako sve dok ne potrošite sav umak i tijesto. Zadnju koru prelijte umakom.

  4. Izmutite jedno vrhnje, stavite ga po vrhu, na njega naribajte ili posložite ploške tvrdog sira.

    Pecite oko 45 minuta.

Uz svaki obrok

Sanja Mijac

Autorica bloga Domaćica koja voli domaću tradicionalnu kuhinju!

Sanja Mijac autorica je bloga Domaćica te kaže da u svojim ranim dvadesetima nije znala ni ispeći kruh.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.