05.12.2019.

Buncek najdraži klasik,'Duck strudel' najbolji novitet – pročitajte komentare Jamnica recenzenata

Treća je godina kako Jamnica vodi ljude iz svih krajeva Hrvatske u obilazak Adventa u Zagrebu. Ideja je ostala ista  - dati priliku ljudima da na jednu večer budu "gastro kritičari" i prokomentiraju adventsku ponudu iz objektivnih pozicija.

Po kućicama ih vodi omiljeno lice Frano Ridjan koji brine za dobro raspoloženje. Ovaj put dobitnici su birani putem natječaja na Instagramu (@jamnica_1828), a što su fino kušali i što bi vam preporučili Ana, Kristina, Deborah, Danijela, Marko i njihove pratnje, čitajte u nastavku. Više fotografija s obilaska potražite na Jamnica Facebook stranici i Instagram profilu.  

Teleći hot dog i doza ljutog na El Toru

Prvi slani obilazak ovogodišnje adventske ponude u Zagrebu započeo je na Klovićevim dvorima (Baš Naš) posjetom El Toro kućici. Na meniju ovog zagrebačkog restorana su teletina i svinjetina (Salchichas Navidenas Beef, Salchichas Navidenas Pork, teleća hrenovka…) u ljutkastim kombinacijama.

Ukusno je i neočekivanog okusa, ali u pozitivnom smislu, komentiraju Ana i njezina pratnja Ivan teleću hrenovku. – Ovisi o tome koliko tko voli ljuto, nekome će biti taman, nekome možda malo jako, zaključuje Ana.

Prva je kućica i prvo kušanje pa se naši Jamnica recenzenti još malo srame, ali kušaju sve što im je ekipa El Toro kućice pripremila. Negativnih komentara nema, prva kušanja prolaze s osmijehom i pozitivnim kimanjem glave – s ponudom na ovom štandu nećete pogriješiti, kažu.

Druga kućica i odmah pobjednik večeri – Šmek Haus na Trgu

Na kraju ture pitamo polaznike što im se od svega kušanog najviše sviđa, a najveći broj pozitivnih komentara odlazi upravo u smjeru Šmek Hausa na Trgu bana Jelačića. Tamo na stol stižu razne PIK-ove adventske kobasice; domaća češnjovka, ljuta kobasica, domaća dimljena, kranjska… ali i jedan klasik: Buncek sa zeljem.

- Zelje odlično nadopunjuje okuse kobasica, baš je dobra kombinacija, toliko jednostavna, a toliko ukusna, kaže Pavo koji je u pratnji dobitnice Kristine. Njoj su kobasice također ukusne, dobra joj je ponuda.

Buncek odličan, hren također, zelje fino, dodaje Deborah. – Meso sočno, ukusno, razveselit će svako nepce, nadovezuje se Danijela komentarom na buncek, a njezina pratnja, prijateljica Lidija, kima u znak odobravanja.

Ostali polaznici kušaju kobasice i buncek i već se sad slažu da se s ovakvom ponudom ne može pogriješiti i da se na Šmek Hausu obavezno treba zaustaviti.

Na Badelovu kućicu po jednu ljutu… divljač!

Badelova kućica smjestila se pored Johann Francka na Trgu bana Jelačića i naša je treća adventska lokacija. Ponuda je ovdje jednostavna i sastoji se od raznih klasičnih kobasica te onih od - divljači. Većini ljubitelja mesa divljači krenut će voda na usta već na sam spomen kobasice od srnetine i veprovine, a ove koje su kušali naši Jamnica recenzenti – nisu razočarale.

Pred nas stižu kobasice od mesa divljači u dvije varijante – sa sirom i bez sira. – Okus je blag, puno blaži nego što sam očekivao, nema ljutine, nije intenzivno, baš je dobro odmjerena smjesa, kažu Marko i njegov prijatelj Dino. A kako su obojica Slavonci, i više su nego kompetentni prepoznati dobru kobasicu!

– Ja bih da je možda malo ljuće, dodaje Dino, te komentira kako se fino osjeti aroma i da je kombinacija dobra. Na Badelovoj kućici časte nas zabavnim "spiralnim" čipsom na štapiću, pa s masnim prstima krećemo dalje.

Langošem protiv mamurluka na Fakinarija kućici (Zrinjevac)

Na četvrtoj kućici slanog obilaska Jamnica recenzenti nisu pripiti, ali bolje spriječiti nego liječiti pa se časte langošem, odnosno "poderanim gaćama".

Tradicionalni mađarski lijek protiv mamurluka zapravo su masne lepinje, nama poslužene s umakom od češnjaka, vrhnja i peršina. Taman kao dobrodošla stanka između mesne ponude. Uz langoše poslužuju nam štrukle sa sirom i vrhnjem.

Prva liga, da mogu, ovo bih jeo svaki dan, kaže Denis koji je u pratnji Deborah. Langoš se razgrabio u rekordnom roku, pa sad kušamo štrukle.

– Tu se nema što dodati niti oduzeti, komentiraju recenzenti, i dodaju: Možda vam neće na prvu pasti na pamet po hladnoći uzeti nešto ovakvo, ali baš je jako ukusno i nemate što previše razmišljati.

Patka s mlincima i buncek burger hit na Fuliranju (Garden)

Zadnja je kućica, našim je polaznicima već hladno i umor ih malo hvata, ali raspoloženje diže ponuda koja nas čeka na Garden kućici na Fuliranju. Tu je meni drugačiji i pred našu ekipu redom stižu – Buncek burger, Patka s mlincima (Duck Strudel), Black dog te rustikalni krumpir.

Pažnju prvo privlači Black dog jer je riječ o pohanim kroketima od krvavica i restanog krumpira, a potom i Patka s lisnatim mlincima.

– Nemojte probati patku… jer nećete moći prestati jesti, uzbuđeno govori Ivan, Anina pratnja. – Baš je osvježenje ova patka u odnosu na sve drugo što smo probali. I u ideji, i u realizaciji, svakako preporučujem, dodaje Marko.

- Odličan je buncek burger, pljeskavica i buncek su debeli, ali ni pecivo ne zaostaje pa je taman za uživanje. I crveni kupus unutra, baš mi paše – komentira Kristina.

povratak na Vijesti