05.12.2019.

Germknedle dominiraju ponudom, 'bakine' Grisknedle apsolutni favorit

Obići i isprobati sve slatko što se nudi na Adventu u Zagrebu gotovo je pa nemoguće, no ovogodišnji dobitnici prvog slatkog obilaska u sklopu Jamnica te vodi na Advent natječaja pokušali su (i uspjeli) pronaći svoje favorite.

Dobitnici su ove godine birani putem Jamnica Instagrama (@jamnica_1828), a kako su se Antoaneta, Kristina, Irena, Tihana, Martina i njihove pratnje snašli u slatkom istraživanju čitajte u nastavku.

Više fotografija s obilaska potražite na Jamnica Facebook stranici i Instagram profilu.  

Germknedle na 101 način (Alpenhaus)

Slatki obilazak krenuo je s Klovićevih dvora (Baš Naš) na Alpenhaus kućici. Tamo su Jamnica dobitnici ponuđeni fritulama i germknedlama u velikom broju kombinacija okusa. Od klasičnih čokoladnih, do voćnih, onih s kokosom, višnjama i sl. Što je našim recenzentima bio prvi izazov? Što probati kad je izbor toliko velik!

– Probali smo od svake po malo i prvi je dojam odličan. Najbolje su mi one s višnjom i čokoladom jer se odlično spajaju okusi, kaže Antoaneta.

Fritule su tople, hrskave, nisu previše masne, nisu previše suhe, baš kako treba biti, dodaje Tihana. Klasična adventska ponuda ovdje je zaista obogaćena velikim izborom okusa pa će se za pronaći nešto za svačiji ukus.

U Mrvicu na Trg po delicije iz Sarajeva

Nešto drugačija ponuda dočekala nas je u kućici Mrvica, skrivena na Trgu bana Jelačića, odnosno u blizini Johann Francka. Simpatičan trojac ponudio nam je zaista velik izbor slatkog, no fokusirali smo se primarno na vafle, macaronse i – Sarajevsku ružicu. Potonje je u svojoj biti baklava, ali narezana i naredana na drveni štapić.

– Ukusni, hrskavi, odlični. Malo čak i sočnije od standardne baklave, ali ne pretjerano, pa se lako jede, komentiraju Irena i njezina sin Dorijan.

Vafli su hrskavi, taman pečeni, čokolade na njima ima taman da vas zasiti i da možete uživati u punoći okusa, dodaju Kristina i Viktorija.

Grisknedle koje podsjećaju na bakine (Ledena)

Ništa nije "hladno" u kućici Ledena na Zrinjevcu gdje Jamnica recenzenti kušaju samo jednu poslasticu. Riječ je o Grisknedli, okruglici od svježeg sira i grisa, punjenoj šljivama. Dakle, knedle kakvu su radile naše bake i koje, svi odreda se slažu, na prvi griz podsjećaju na dom.

Fino, mekano, zagrizeš, zažmiriš i osjećaš se toplo, ugodno i sretno, pa čak i malo emotivno, kaže Tihana. Antoaneta dodaje kako je odmah primijetila i malu razliku od onih bakinih, a to je blaga nota alkohola (višnjevača).

Svi dobitnici kasnije će gotovo u glas reći da im je upravo ova Grisknedla apsolutni favorit od svega što su probali. – Emocija i jednostavnost, zaključit će, čine ovu slasticu toliko privlačnom.

Istarski štih i maslinovo ulje na Vodnjanka kućici (Fuliranje)

Prvi slatki obilazak završavamo na kućici Vodnjanka (Fuliranje) gdje je ponuda također nešto drugačija. Pred nas su stigle Bumbarska torta od badema i torta od maslinovog ulja i čokolade.

– Oduševile su me, kaže Martina i dodaje kako joj se čini da su torte napravljene bez brašna, pa će odgovarati i onima koji paze na liniju. Martina zaključuje kako će definitivno pokušati rekreirati ove dvije torte u vlastitoj kuhinji.

Kombinacija s maslinovim uljem, što je na prvu malo neočekivano kad su slastice u pitanju, apsolutno oduševljava, kaže Martina. S njom se slaže i većina ostalih Jamnica recenzenata. Kako su prethodno kušali već desetak slastica, ovdje im je lakoća ovih istarskih delicija odlično sjela.

povratak na Vijesti