12.12.2019.

Jamnica recenzenti na Adventu: Fritulama najbolje ocjene, Bajadera krema najveće iznenađenje

Drugi i posljednji slatki obilazak Adventa u Zagrebu je iza nas. Dobitnici Jamnica natječaja "Jamnica te vodi na Advent" sa svojim su pratnjama prošetali adventom i uživali u slatkom.

Dojmove Mislava, Marijane, Bože i Marije i njihovih pratnji pročitajte u nastavku, a svakako se podsjetite kako nam je bilo na prvoj slatkoj turi te na prvoj i drugoj slanoj turi. Proučite preporuke naših Jamnica recenzenata i olakšajte si odabir zaista velike adventske ponude.

Kako izgledaju jela i slastice koje su kušali pogledajte u fotogalerijama na Facebooku i Instagramu.

Tulumbe i Sarajevska ružica u Bosanskoj kućici (Matoš)

U slatki pohod krenuli smo s Matoša gdje su nam na Bosanskoj kućici poslužili Sarajevsku ružicu i Tulumbe. Riječ je o prženom tijestu s dodacima, dok su Sarajevske ružice zapravo baklave, ali poslagane poput ražnjića.

Mislav i njegova djevojka Nika prvi komentiraju kako im je ovo bolja verzija baklave. – Ružica je super i ne osjeti se ona inače prepoznatljiva gorčina oraha, kaže Nika.

Mislav pak dodaje da su mu ipak draže Tulumbe jer su manje slatke. – Na prvi zagriz je dosta slatko, ali zaista fino. Sviđa mi što nisu štedjeli na nadjevu, kaže Božo.

Sve boje fritula na White Garden kućici (Gajeva)

Na kućici broj dva u turi Jamnica recenzente čekaju fritule. Ovaj vrlo vjerojatno najpoznatiji adventski specijalitet mnogima je najbolji u originalnoj varijanti (posute šećerom) pa se upravo takve recenzentima i najviše sviđaju. No, nisu propustili kušati i one s preljevom od jagoda, šumskog voća i čokolade.

Najbolje fritule do sada, komentira Mislav, a Nika dodaje kako preljev od jagoda podsjeća na džem i kako je fino kiselkast.

– A fritule? Mekane kao duša! I, veće su nego što obično budu, to mi se sviđa – dodaje Nika.

Božo i Marija također dijele oduševljenje ovim fritulama i kažu kako su najbolje koje su dosad jeli. – Nadam se da ćemo dobiti još koju porciju, dodaje Marija kroz smijeh.

Pink čokolada i Bajadera krema na Kraš kućici (Trg bana Jelačića)

Iz Gajeve odlazimo na Trg, točnije na veliku Kraš kućicu. Tamo nas dočekuju s Bajadera kremom, Ruby fritulama te fritulama s Bajaderom. Marija, koja je u pratnji svoje mame također Marije, kaže kako su joj Ruby fritule odlične.

– Kao da jedem maline, dodaje. Njena mama se ne može odlučiti jesu li joj bolje fritule ili Bajadera krema pa tu "raspravu" završava Nika. – Bajadera krema je nešto najbolje što sam probala! Meni je ovo bomba! Gusta, rastopljena Bajadera, baš sam oduševljena, uzbuđeno komentira.

I drugi polaznici se ne mogu ne složiti da je Bajadera u ovoj neobičnoj varijanti nešto što im je bliže i draže od one klasične iz svakodnevne ponude.

Palačinke i pravo carsko jelo na Boniti (Zrinjevac)

Kajzeršmarn (Keiserschmarn) je jednostavno jelo teškog izgovora, najpoznatije po tome što je bilo omiljeno cara Franje Josipa, a nastalo je kuharovom greškom. Riječ je zapravo o palačinka smjesi, deblje pečenoj na tavi i posluženo uz šljive s crnim vinom ili kremastim rum-karamelom.

– Ovaj s okusom šljiva je za mene apsolutni pobjednik, najbolje što smo do sad jeli. Fino, mekano, odlično, komentira Marijana. Marija pak kaže da su joj ipak draže palačinke. – Kod nas u Slavoniji se ovo ne jede pa su mi nekako ipak draže palačinke, koje su ovdje baš dobre. Biram ove s čokoladom, s tim se ne može pogriješiti, zaključuje.

Na Boniti Jamnica recenzenti uživaju u palačinkama s Nutellom, keksom i bijelom čokoladom te s pekmezom od šljiva i šećerom. – Klasično, bez pogreške, složni su.

Dobitna kombinacija fritule i đumbira na Le Kolač kućici (Fuliranje)

Zadnja kućica u ovom slatkom obilasku je Le Kolač na Fuliranju. Ujedno i "najteža" jer su naši recenzenti do sad kušali puno slatkog, no što se mora nije teško, kažu i kreću s kušanjem.

Dočekao ih je Baby kuglof, Fritula gingerbread, Lješnjak, pita od jabuka.

– Ovaj kuglof i fritule s đumbirom su mi baš fora. Posebice kuglof, ima baš jako ukusnu "sredinu", kaže Milana, a njezina prijateljica Marijana se slaže.

– Najbolje je društvo (smijeh), ali i fritule, baš top. Pita od jabuke je malo kiselkasta, baš kako mi se sviđa. A Lješnjak me "traži vode", ali je izrazito fin. Drago mi je i da ne štede na čokoladi u fritulama, kaže Mislav kroz smijeh. Marija dodaje kako je slastica s lješnjakom najbolje na ovoj kućici, a s đumbirom se baš "ne slaže".

Upitani na kraju što im je od svega kušanog bilo najbolje, Jamnica recenzenti složni su kako su im fritule s druge kućice (White Garden) ostale najviše u pamćenju. Tu je i Bajadera krema koju svakako preporučuju (Kraš) te – palačinke. Još su u jednom složni – na Adventu u Zagrebu slatkog ne manjka!

povratak na Vijesti