13.12.2018.

Klasici bez greške, recenzente Jamnice ipak su na adventu osvojili neobični mesni okusi

Jamnica je vodila dobitnike na degustaciju ponude Adventa u Zagrebu. Doznajte favorite! 

Jamnica već drugu godinu dobitnike natječaja vodi na večernju šetnju zagrebačkim kućicama i testiranje adventske ponude. Od više tisuća prijavljenih ove je godine odabrano 10 dobitnika iz cijele Hrvatske, koji su sa svojim pratnjama i pod vodstvom neumornog Frane Ridjana kušali slanu ponudu. Odlučite li se krenuti na Advent u Zagrebu poslušajte njihove savjete i dojmove te doznajte što trebate kušati, a što nikako ne smijete preskočiti. Galeriju fotografija sa slane ture pogledajte na Jamnica Facebook stranici.

Meko meso boškarina za početak "adventure"

Prva grupa Jamnica recenzenata koju čine Any, Hrvoje, Iva i dvije Ane, te njihove pratnje, započinju na kućici "100% Istra" na Klovićevim dvorima. Na stolu su Boškarin burger s rikolom i sirom, janjeći burger te istarska kobasica. Za potonju Any kaže da je "taman začinjena i taman pečena".

No, bez ikakve dvojbe, meko meso istarskog boškarina osvaja na prvo kušanje. – Sočno, mekano, taman pečeno, Boškarin burger je izvrstan, kaže Ana L. nakon prvog kušanja. Hrvoje sa svojom pratnjom Sabinom za to vrijeme kuša janjeći burger i odmah ga proglašava favoritom. – Definitivno bolji od običnog burgera, miris koji podsjeća na svadbe, zaključuje.

Raskoš kobasica, umaka i priloga na Cvjetnom

Druga lokacija je Gastro Cvjetni gdje na stol stiže veća količina narezanih kobasica. Domaća dimljena, kobasica od divljači, sa sirom, ljuta, kranjska, debrecinke… - Ljuta kobasica u kombinaciji s lukom i senfom s crnim paprom je fantastična, kaže Ana B.

Ostatak ekipe kao favorite navodi kranjsku te kobasicu sa sirom. – Probao sam sve, i sve do jedne su mi odlične, kaže Filip koji je u pratnji dobitnice Ive. Velika hrpa brzo se smanjuje i nitko ne pronalazi niti jednu zamjerku. Koju god kobasicu odabrali, nećete pogriješiti, zaključuju.

Kod Špire na provjerene klasike - sarmu i buncek

S Cvjetnog grupa odlazi na Europski trg gdje ih "Špiro" dočekuje s dva klasična jela – sarma i buncek. Navedeno se Jamnica recenzentima svidjelo na prvu pa će do kraja večeri biti zaključak da su im ova jela "klasici u kojima se isplati uživati". – U sarmi ima malo više junećeg mesa, što može biti neobično, ali taman kiseli kupus fantastično sljubljuje okusa i imate kombinaciju za uživanje, kaže Ana L.

Buncek je većini odlično prijao, nekima je samo "nedostajao krumpir", ali na slane okuse bunceka i svježinu zelja nitko se nije požalio. Kod Špire je i bogata ponuda sendviča ili burgera, no preporuka Jamnica recenzenata je – držite se klasike, bunceka i sarme!

Japanski specijaliteti vrijedni naklona

Prva grupa svoju turu završava na Kansui ramen baru na Fuliranju. Tu na stol stižu Tonkotsu ramen, Pork belly i Lamb Vindaloo. Prvi dojmovi idu u korist Pork bellyja, odnosno glazirane svinjske potrbušine za koju kažu kako je "neočekivano konkretno jelo od kojeg se možeš baš dobro najesti".

Lamb Vindaloo, odnosno gulaš od janjećih koljenica i obraza u kojem ima i garam masale, kokosova mlijeka, kardamoma i brojnih začina, Jamnica recenzente "obara s nogu". – Janjetina je fina, fina, mekana, baš taman i odlična – zadovoljna je Ana L. Na ovoj kućici, složni su, valja probati sve od reda.

Nakon svih kušanih adventskih specijaliteta, Jamnica recenzentima nije bilo lako. Srećom, svatko je pri ruci imao bočicu Jamnice koja je uspješno riješila onaj težak osjećaj u želucu nakon toliko kušanih specijaliteta.

Za kraj prve večeri zaključak je kako su upravo kućica "Istra 100%" sa svojim burgerom od boškarina i Kansui sa svojim istočnjačkim mesnim delicijama njihov odabir broj jedan. No, složno dodaju, za one koji ipak više vole klasike, sarma i buncek kod Špire na Europskom trgu moraju se kušati.

Ruska "mistika" na Rasputin kućici

Drugu grupu Jamnica recenzenata čine dobitnici Ivana, Nadja, Mirjana, Valentina i Mihaela te njihove pratnje. I ova tura kreće s Klovićevih dvora gdje se ovaj put apetit otvara ruskim specijalitetima. Kanapei s kavijarom prvo su jelo druge grupe, a uz njih stiže i Rasputin sendvič s lososom. Za njega Nadja kaže kako joj je "bolji od sušija". Mirjana je sačekala nešto konkretnije – šašlik, što su ruski svinjski ražnjići, te kobasicu od jelena pripremljenu na kavkaski način. – Ne mogu se odlučiti što mi je bolje, komentira Mihaela. – Nije ni ova votka loša, dodaje Nadja kroz smijeh.

U posjeti kraljici na Šmek Haus kućici

Druga lokacija je Šmek Haus na početku Gajeve gdje recenzenti kušaju Kraljicu Adventa i Zagrebačku jegericu. "Kraljica" je Slavonska kobasica duga 24 cm pa je za ovu priliku prerezana što se, zaključuje Jamnica ekipa, pokazuje kao "praktična odluka". Kristina, koja je u pratnji dobitnice Mihaele kaže kako dinstano kiselo zelje i špek daju fantastičan okus, dok su Valentina i njen zaručnik Filip oduševljeni, a ističu i kako je somun pecivo fantastično.

Jegerica svima upada u oko jer se radi o narezanoj i grilanoj PIK Vrbovec jeger kobasici, sa svježim kupusom i mrkvom – kombinaciji u kojoj se jeger inače ne očekuje. – Dugo nisam jela nešto ovako fino, savršenog okusa, nimalo suho, sljubljeno s vinom, ma perfektno, kaže Ivana.

Burgeri Babe Yage "pucaju" od okusa

Grupa se seli na Europski trg gdje na kućici "Baba Yaga" kušaju burgere neobična imena; Torpedo koji se tako zove jer je izdužen, Yaga i Bullet. – Sočno, mekano pecivo, ma čak ni salata ne smeta, smije se Valentina dok komentira Bullet burger. Torpedo se svakako isplati kušati, kaže Ljiljana, Mirjanina majka, ali i ona i ostali se slažu kako je Yaga ipak nešto posebno.

- Čak i ako ne volite pečenu papriku, ovdje će vam se svidjeti. Taman je odmjerenog okusa, a tu je i reducirani aceto balsamico koji super zaokružuje priču, komentiraju. – Gdje god ima pancete, ne može biti loše, dodaje Mihaela komentirajući Torpedo burger. Ne škodi spomenuti i da je rakija od zelene jabuke izazvala izrazito puno dobrih komentara Jamnica recenzenata.

Good Food za "good night"

Ne samo što je ovo bila zadnja kućica u obilasku, nego je "Good food" ponuda poprilično konkretna nakon koje, komentiraju recenzenti, možete "direktno u krevet, koliko ćete se najesti".

Kuhar Slobodan Živković osobno je poslužio burger od lososa, buncek burger, klasični burger (sa slatkastim chutneyjem od tikvice) te roast beef.

Od svega ponuđenog upravo je klasični burger bio dobitnik po izboru Jamnica recenzenata jer su u njemu osjetili idealnu kombinaciju slanog i slatkastog, odličan cheddar sir i prženu slaninu. Mihaela komentira kako ne treba zanemariti i činjenicu da je "vizualno fantastično prezentiran", dok drugi komentiraju da je meso "savršenih omjera".

Finalna presuda obje grupe Jamnica recenzenata

Iako nitko od Jamnica dobitnika nije službeni gastro kritičar, niti su davali ocjene, nego samo komentare, zajednički zaključak je su neobični okusi – od ruske, istarske i japanske kuhinje – pobjednici adventa, ali bez sumnje treba kušati i klasike – kobasice, burgere, sarmu i buncek – pri čemu su "Špiro" i "Šmek Haus", zaključuju, najbolji odabir.

Uz zdravicu prisutna ekipa još jednom je čestitala Jamnici, koja na adventima diljem Hrvatske završava cjelogodišnju proslavu 190. rođendana, i kratkim fotografiranjem u Jamnica božićnoj Gajbici, završene su slane ture.

A što slatko pojesti uz sve ove preporuke? Doznajte sljedeći tjedan kad novih 10 dobitnika kreće u slatki "okršaj" s adventskim kućicama.

povratak na Vijesti