20.12.2018.

Pohani Snickers i Sticky toffee pudding odnijeli slatku pobjedu među Jamnica recenzentima

Jamnica je bila domaćin na obilasku slatke adventske ponude. 

Ako ste propustili, Jamnica je i ove godine kroz natječaj odabrala 10 ljudi za slani obilazak Adventa u Zagrebu i 10 ljudi za slatki obilazak. Detaljan izvještaj o tome koja mesna jela treba kušati na Adventu u Zagrebu pročitajte ovdje. No, koje su to slastice koje hodajući adventom ne smijete propustiti? Čitajte u nastavku. 

Slatki obilazak odvijao se u dva dana, na svakom je bila grupa od pet dobitnika koji su sa sobom poveli i pratnju jer, realno, kušati hranu na većem broju kućica nije nimalo lak zadatak. Slatke su ture krenule s Gornjeg grada, odnosno s Caffe de Matoša i Klovićevih dvora. 

Nezaobilazne adventske fritule 

Prvo kušanje na "Juice Juice" kućici kreće s najpoznatijom adventskom slasticom – fritulama. "Fine, dobro pečene, hrskave, tijesto nimalo žilavo, a kombinacija čokolade s orasima fantastična.", komentira Snježana u pratnji sestre Biserke. Kušaju se fritule s bademom i čokoladom, bademom, čokoladom i orasima te s marmeladom, a zajednički komentar svih je da su one s pekmezom bolje od ostalih. 

Cimet rolice ili cupcakes? Cimet rolice!

Malo niže "Juice Juice" nalazi se kućica "Mala" na kojoj naši recenzenti jedu cupcakes (ili šaličnjake, kako ih je nazvao voditelj Jamnica tura Frane Ridjan), a uz njih kušaju i cimet rolice. Maja, koja je na turi sa zaručnikom Domagojem, kaže kako su cupcakes odlični. Domagoj komentira cimet rolice prelivene umakom od vanilije i kaže da su mu bile odlične. Slično komentiraju i ostali iz prve grupe kojima su cimet rolice bolji odabir od cupcakesa.

S prvom se grupom Jamnica recenzenata spuštamo do samog centra gdje se ispred prolaza sestara Baković zaustavljamo na kućicama Čudne šume Bolesne braće. Tamo se ne propušta jedinstveni specijalitet – rakija od šljive, višnje, limuna, borovnice te medica, poslužena u čašama od čokolade. Slatke se rakije ispiju naiskap, a čokoladna čašica topi se u ustima na putu prema sljedećoj lokaciji. Usput je uvijek u ruci i bočica Jamnice da sve dosad kušano bolje sjedne.

Čokoladna germknedla bolja od tradicionalne

Na kućici "Cellar", pored Sunca u Bogovićevoj ulici, na stol stižu germknedle i tamo ćemo dobiti prvog pobjednika večeri. Riječ je o čokoladnoj germknedli, odnosno germknedli ispunjenoj čokoladom i prelivenoj voćnim sirupom te vanilijom. Paralelno se kuša i klasična germknedla sa šljivama, posuta makom, no ova čokoladna apsolutni je favorit.

– Nije previše slatko, baš je taman i baš mi je ukusno, kaže Maja koja prvi put jede germknedlu. S njom se slaže i Lucija s kojom je u pratnji prijateljica Eva. One isto kušaju germknedlu prvi put i kažu da je "taman", no u izboru tradicionalne i ove čokoladne – dvojbe nema, čokolada je bolja.

Churrosi i čokoladne palačinke na Zrinjevcu i Fuliranju

Iz centra se upućujemo prema Zrinjevcu na "Bonita" kućicu gdje nas očekuju palačinke. Tomislav, dobitnik iz prve grupe, kima glavom u znak odobravanja jer palačinke s čokoladom (Nutella i orasi) te s bijelom čokoladom siguran su odabir. – Taman su veličine, čokolade nema previše i baš se lijepo slažu uz kuhano vino, komentira dobitnica Valentina.

Churrosi na "Chiquita Churrosita" štandu (Fuliranje) zadnji su specijalitet koji kuša prva grupa. – Nešto jako hrskavo, jako drugačije i iznenađujuće fino, komentira Snježana. – Čini mi se da je pečeno na ulju, ali to se ulje ne osjeti niti malo, čokolada je odlična i baš mi je ukusno, kaže Valentina.

Upitani da odaberu najbolje od svega kušanog, prva se grupa odlučuje na germknedlu s čokoladom na Cellar kućici u Bogovićevoj.

Sve (šarene) boje knedli i macaronsa

S drugom se grupom Jamnica recenzenata družimo dan kasnije. Kristina, Aneta, Mirela, Kristijan i Anđela, sa svojim pratnjama, također kreću u slatki Jamnica obilazak s Gornjeg grada.

Kušanje kreće na Klovićevim dvorima u "Cukeraj" kućici gdje naše recenzente čekaju knedle u različitim bojama i okusima. Bounty kokos, šljiva, crna čokolada, maline i bijela čokolada, Nutella…

- Hrskava korica izvana i tekuća čokolada iznutra, odlična je kombinacija, kaže Anđela. – Nisam ljubitelj knedli, ali ovo mi je taman, nije preslatko i mogla bih to opet kušati, dodaje Mirela.

Spuštamo se do Trga bana Jelačića gdje se zaustavljamo na "Amelie" kućici. Tamo kušamo famozne macaronse od naranče, pistacije, limuna, borovnice, čokolade… i većini baš pistacija najviše odgovara. No, ono što ih pak oduševljava je Amelie apple pie, odnosno pita od jabuka.

– Moderan pristup tradicionalnoj piti od jabuka i moram priznati, baš jako neočekivano i izvrsno, kaže Mirela. – Jabuka je izrazito fina, sve je dosta neobično i ovo svakako treba isprobati, dodaje Kristina. Komentari ostalih Jamnica recenzenata idu u sličnom smjeru – pita od jabuka do sad je najbolje štu su probali. 

Preko germknedli i fritula do pohanog Snickersa

S bocama Jamnice u ruci, a koja ove godine slavi 190 godina postojanja i to veliko slavlje završava na adventskim kućicama diljem Hrvatske, krećemo se prema trećoj kućici na kraju Europskog trga. Tu će Jamnica recenzenti kušati "originalnu germknedlu" na "Spizza" kućici.

– Nisam inače fan i nužno ne bih naručila, ali kušala sam i stvarno je fina, jako je mekana, lako se jede, krema od vanilije je odlična, kaže Anđela.

Sljedeće su lokacije "Plavi škarnicl" i "Bar 45" na Zrinjevcu. Na potonjem se kušaju vrhunske fritule koje su drugoj turi Jamnica recenzenata najbolje od kušanih do sad. No, pravo iznenađenje i apsolutni favorit cijelog slatkog obilaska dogodit će se par metara dalje na Plavom škarniclu gdje su u ponudi pohani uštipci s Oreo keksima te – pohani Snickers.

Na prvo kušanje, Aneta zaključuje da je ovo "apsolutni vrh" dok Kristijan dodaje da "nema dalje!". – S cimetom možda i ne nužno, ali s čokoladom… pa to je stvarno fantastično, komentiraju oboje. Uštipak s Oreo keksom je odličan, dodaju Kristina i njezina kolegica Helena. No, skoro pa jednoglasno pohani Snickers odnosi titulu najboljeg.

Približit će mu se jedino sljedeći i posljednji desert kojeg druga Jamnica tura testira. To je Sticky toffee pudding na "Kansui ramen" baru na Fuliranju. Ukratko, riječ je o toplom kolaču od datulja, naranče i đumbira, kreme od vanilije i cimeta te toffee umaka.

– Neutralne slatkoće, a toliko puno slatkih sastojaka unutra… baš fantastično ukomponirano, kažu Mirela i frendica Danijela. – Super se ovi okusi miješaju s biskvitom i ova fina krema to zaokružuje, a nije preslatko, kaže Anđela.

Obje grupe recenzenata druženje s adventskim specijalitetima i s Jamnicom, koja je čitavu godinu obilježavala 190. rođendan, završavaju u Jamnica Gajbici na Fuliranju. Uz zdravicu, fotografiranje i lijepe želje – do sljedeće prilike. 

povratak na Vijesti