Vepar hit među Jamnica recenzentima, što smo još isprobali na Adventu u Zagrebu

Jamnica je vodila prve pobjednike natječaja na obilazak zagrebačkog adventa. Pročitajte što je sve kušala "slana" grupa i u čemu je najviše uživala.

Koliki je interes za zagrebačkim adventom najbolje svjedoči brojka od gotovo 5.000 prijavljenih na "Jamnica te vodi na Advent" natječaju. Na prvu, "slanu" turu, Jamnica je povela petoro ljudi i njihove pratnje, a sve to u društvu nenadmašnog voditelja Frane Ridjana. U nastavku pročitajte sve dojmove i preporuke. Krenete li u obilazak Adventa u Zagrebu, svakako se poslužite njihovim savjetima.

Bocadillo na prvoj postaji - Lobby (Klovićevi dvori)

Obilazak je krenuo s Klovićevih dvora gdje su Dino, Josipa, Anđela, Jovana te Helena i njihove pratnje krenuli s testiranjem adventske ponude.

Juneći i pileći bocadillo "probili su led", a prvi zajednički dobar dojam ostavlja fino, hrskavo pecivo u kojem ekipa Lobbyja poslužuje ovo jelo nalik kebabu. Bocadillo je tanko narezano meso u kombinaciji sa sitno narezanim povrćem, posluženo u pecivu.

- Panceta na vrhu je savršeno pečena, umak je blag, taman kako treba biti, a pecivo sasvim novo "hrskavo iskustvo", komentirala je Anđela. Istovremeno je Jovana kušala pileći bocadillo u kojem ju je osvojilo povrće.

- Slasno je, ali nije masno, povrće je baš "najtaman" i zaslužno za odličnu kombinaciju koja je izuzetno zasitna, zaključila je Jovana. Odabir prve lokacije, slaže se cijela grupa - pun je pogodak.

"Najjači hot dog" na Eat me štandu (Europski trg)

Drugo zaustavljanje bilo je Europskom trgu. Kratki intermezzo uz fantastičnu klapu Cesarice i njihov nastup, Jamničin poklon okupljenim građanima, pa brzo pred Eat me štand. Oni u ponudi imaju američke hot dogove prepoznatljivih imena (American hot dogs), a prvi su pod zub stigli NYC hot dog, blagi Bruce Lee i Sweet chilli hot dog.

NYC hot dog osvojio ih je BBQ umakom i karameliziranim lukom, na što je bilo najviše pozitivnih komentara. Blagi Bruce Lee, komentirat će kasnije Dino, baš i nije "blag", dapače, "najjači je" i za svaku preporuku.

- Mrkva me privukla i nije razočarala, komentirala je Jovana Sweet chilli hot dog koji stiže s čili umakom, pečenom paprikom, salatom, kukuruzom i spomenutom mrkvom. - Ima jako puno povrća, sočno pripremljenog, baš mi je dobro sjelo - istaknula je Jovana. S njom se slaže i Josipa kojoj je "svaki novi griz, novi doživljaj" i definitivno će se vratiti opet pred Eat me štand.

Hit večeri - veprova kobasica u Cheese baru (Trg bana Jelačića, Johann Franck)

Na trećem štandu na Jamnica adventuri naišli smo na apsolutnog pobjednika, kobasicu koju su Jamnica recenzenti proglasili hitom večeri. Riječ je o veprovoj kobasici na Cheese bar štandu ispred Johanna Francka.

- Ta paprika u ulju, majoneza, luk i "delišssss" veprova kobasica oduševljavaju od prvog zalogaja, komentirala je Helena. - Malo je "žešća", ali nevjerojatno ukusna, dodala je Anđela, dok je Dino na kraju večeri zaključio da je vepar najbolja stvar koju je probao na cijelom Adventu.

Jedino je Jovana kušala pikantnu kobasicu za koju je zaključila da je "klasika" kojoj bi dobrodošlo malo više priloga, dok su svi ostali navijali da obilazak završimo još jednim posjetom ovom štandu. Predomislili su se poprilično siti nakon sedme lokacije, no možemo vas uputiti na kušanje veprove kobasice bez ikakve dileme. 

Po buncek sa zeljem na Cantina štand (Bogovićeva)

Četvrta lokacija u obilasku je Cantina štand u Bogovićevoj ulici. Na mjestu gdje je slavni zagrebački advent zapravo krenuo, recenzenti su jeli Buncek sa zeljem i Porchetta burger.

- Konkretno, fino i korektno, komentirala je Helena Buncek sa zeljem. Želite li biti sto posto sigurni da ćete se na jednom mjestu najesti kako spada, složni su Jamnica recenzenti, kušajte Buncek sa zeljem. Ugrijat će vas i iznutra i izvana, zaključili su složno.

Dio ekipe kušao je Porchetta burger te burgere u raznim bojama (crveni, zeleni, crni). Obojeni burgeri hit su još od prošle godine, a nisu razočarali niti ove. Burger sa rolanim svinjskim pečenjem (Porchetta burger) dobar je odabir za one koji se žele malo odmaknuti od klasičnih burgera s pljeskavicom.

Još jedan "krug" na štandu Plavi Škarnicl (Zrinjevac)

Već pomalo siti, ali s dovoljno entuzijazma i znatiželje, Jamnica recenzenti na petu lokaciju stižu pred štand Plavi Škarnicl. Tamo je odabir poprilično jednostavan i po komentarima većine - siguran i konkretan. Riječ je o "smotanoj" kobasici u lepinji. Od jela posluženog poput ćevapa - u lepinji, okusa sočne kobasice posložene u spiralu, kaže Jovana, "zavrtjet će vam se u glavi" i definitivno ga trebate probati.

- Lepinja je sočna, kobasica odlično pečena, dodaje Anđela. Ispred Plavog Škarnicla Jamnica recenzenti odlučuju da je vrijeme i za kuhano vino. - Smotane kobasice, ukusna lepinja i kuhano vino, što vam više treba, pita se Dino.

Bez ovitka i suzdržavanja na El Toro štandu (Strossmayerov trg)

Štand El Toro na Strossu predzadnja je lokacija za Jamnica "slanu" turu. Tu je većina naših gastro-skauta odlučila kušati i nešto slatko, mimo programa - churros. "Fritula na štapiću", kako su je prozvali, sve je oduševila! No, dosta slatkog, idemo na glavna jela!

U ponudi El Toro štanda su blagdanska svinjska i juneća kobasica bez ovitka (Salchicas navidenas pork/beef) te Romesco chicken empanada, odnosno pileća empanada s kremom od pečenih paprika i lješnjaka.

Upravo taj lješnjak nakratko stvara pomutnju.

- Nešto je fantastično unutra, ali ne mogu nikako dokučiti što, je li to začin ili dodatak ili što već, pita se Dino i dodaje da, što god bilo, zamamno je! - Povrće u empanadi je odlično, svježe i jako ukusno, a okusi su fino balansirani i što je najvažnije, ništa nije masno, slažu se Anđela i Jovana. Helena dodaje da treba probati sve s ovog štanda, a onda se još vratiti po slatke churrose.

Opaki krotitelj i nježna crvenkapica na Placu (Plac Kitchen&Grill, Strossmayerov trg)

Hrabri izaslanici i njihove vjerne pratnje slani obilazak završavaju na sedmoj lokaciji, štandu Plac. Tu se većina njih odlučila na raznoliko kušanje pa većinu hrane dijele. Nije im za zamjeriti jer nakon šest lokacija, nikome više nije lako.

Odabir pada na Teleću Crvenkapicu, Krotitelja svinja (burger), Plac burger i Chilliburger. Najviše pohvala stiže za Krotitelja svinja, što nimalo ne iznenađuje jer je riječ o sporo pečenom pulled porku s kremom od češnjaka, karameliziranim lukom, kupusom, komoračem, rikulom, mrkvom, radičem i sjemenkama. Sve to u kombinaciji oduševilo je Jamnica ekipu.

Dodatne pohvale stigle su i za Teleću Crvenkapicu u koju ide teleća hrenovka, senf, kupus… Dino je komentirao kako mu je fantastična i broj dva na njegovoj listi (vepar je ipak prvi), a Anđela i Jovana su oduševljene "šarenim" burgerima, posebice Chilliburgerom čija jalapeno papričica daje taman ljutine koliko treba.

Nakon što su naši prvi gastro istraživači uživali u adventskoj hrani, sad je pred nama kušanje "slatke" i "tekuće" ponude. Pratite Jamnica web i Facebook stranicu jer 14. prosinca stiže izvještaj sa slatke ture, a 21. prosinca izvještaj sa tekuće ture.

PS., tijekom pripreme ovog izvještaja baš nitko nije ostao gladan! 

07.12.2017.

Vepar hit među Jamnica recenzentima, što smo još isprobali na Adventu u Zagrebu

Na vrh

Pročitao si sve članke!

Otvori JaKUHAM, izaberi svoju priču i začinu ju kako najviše voliš
© 2019. Jamnica plus d.o.o. Sva prava pridržana.