Vruća čokolada s rakijom nezaobilazna, tradicionalno kuhano vino i rakije obvezne, kažu Jamnica recenzenti

Završio je i treći obilazak Adventa u Zagrebu u sklopu natječaja "Jamnica te vodi na Advent". Ranije se jelo slano i slatko, a što o tekućoj ponudi imaju za reći Jamnica recenzenti, pročitajte u nastavku.

Ako ste pratili naša prva dva obilaska Adventa u Zagrebu - onaj slani i onaj slatki - znate da kušati ponudu na nekoliko kućica nije baš nimalo lak zadatak. Pokušajte jesti i piti na više od četiri, pet kućica i sve će vam biti jasno. No, na posljednjem obilasku, onom tekuće tematike, naši su se recenzenti ekstra potrudili i hrabro kušali mahom alkoholna adventska pića.

Dobitnici trećeg obilaska, Hrvoje, Nikolina, Ana, Jurica i Sabina, poveli su sa sobom pratnje i upustili se u Jamnica adventsku avanturu, spremni na sve što su im na kućicama ponudili. Kao i na prva dva obilaska, nenadmašan domaćin, koji je ekipu nasmijavao, zabavljao i za njih brinuo bio je - Frano Ridjan.

Prvo u Kuhinju na klasično kuhano vino (Preobraženska ulica)

 

Jamnica recenzenti okupili su se ispred Kuhinje, kućice smještene odmah nadomak Ilice. Na prvoj kućici obilaska još su uvijek sramežljivi pa se zagrijavaju tradicionalnim zimskim pićem - kuhanim vinom.

Pije se crno i bijelo kuhano vino i odmah stižu prvi komentari. - Bijelo kuhano vino je fino, nije neki "kiseliš", osjeti se aroma. Stvarno je ukusno, prvi komentira Hrvoje.

Sabina za to vrijeme ispija crno vino i kaže kako je "moćno" i "baš kako treba biti" - Kad pijete ovo kuhano vino, osjećate onaj pravi božićni ugođaj - zaključuje.

Vještica zagrijava voćnim rakijama (Priča s Griča, Vranicanijeva poljana)

 

- Ova rakija ima barem 18 gradi, znači dobra je - znalački komentira Sabina, inače Slavonka, prvu rakiju koju je kušala na Vještica kućici. Nakon kuhanog vina, vrijeme je da za podizanje temperature. Redom se zato ispijaju voćne rakije lokalne i domaće proizvodnje.

- Šljivovica zagrije želudac i otvori apetit za daljnje kušanje, dodaje Ana. Isprobavaju se i biske te ponuda ostalih istarskih rakija koje ćete pronaći na Vještica kućici. - Odlična je aroma, rakija se čini "svježom", kao da je friško pečena, komentira Hrvoje.

Naši recenzenti na ovoj kućici otpili su pomalo od svega iz ponude; šljivovicu, bisku, medicu, viljamovku, travaricu, borovnicu, jagodu… po svačijem ukusu ponešto, a svi se slažu da se za ovu ponudu isplati popeti na Gornji grad. - Radije odite pješke nego kao mi uspinjačom, dodaju recenzenti - bolje će vam sjesti rakije.

Po kuhani džin i Jack na The Rudolph Pub kućicu (Europski trg)

 

The Rudolph Pub na Europskom trgu naše je treće stajanje na tekućem obilasku. Tu ćete naći bogat izbor piva, čak i točenog, što je možda neobično za adventski štimung, ali svakako poželjno. Hit pića na koja se odlučuju naši recenzenti su kuhani džin i kuhani viski (Jack Daniel's).

- Bujan okus, ima temperament i čvrstoću, ali ipak i malo romantike, kroz smijeh će Sabina o prvom kušanju kuhanog Jacka. Svakako treba probati, dodaje. Ana kaže da je kuhani Jack na trenutak podsjeća na "medenjake", a s druge strane ima "pitkost čaja".

- Očekuješ nešto žestoko, ali dobiješ dobro balansirano, ugodno piće - zaključuje Ana. Kušao se i teranino (rakija od terana) za koji Nikolina zaključuje da je odličan i odmah zove na repete. Kuhani džin "baca na slatko, citrusno" i neočekivanog je okusa, ali svakako ga treba probati, zaključuju naši recenzenti te dodaju da vas naziv ne bi trebao uplašiti, jer se i kuhani džin i kuhani Jack pripremaju s kuhanim vinom.

Kuhana rakija i punč rum na Jelenovcu (Johann Franck, Božićna bajka)

 

Na križanju Cesarčeve ulice i Trga bana Jelačića možda će vam u oči (ali i nosnice!) upasti Jelenovac, kućica na kojoj uz bogatu mesnu ponudu možete uživati u kuhanoj rakiji, vinu i punč rumu. Na stol prvo dolazi kuhana rakija.

- Božanstven miris, med koji se osjeti kao aftertaste i jako, jako pitko - komentiraju Sabina i Nikolina kuhanu rakiju (šljivovicu). - Baš te fino "pročisti, ugrije i razbudi", zaključuju. Ostali dodaju kako je ovo "prava kuhana rakija" i svatko tko se takve zaželi, treba navratiti na ovu kućicu.

Za to vrijeme Ana kuša punč rum. - Ovo je "piće za žene" koje vole slatko, toplo, tekuće i alkoholno - zaključuje. Ostali dodaju da miris i okus podsjećaju na omiljeni Rumenko sladoled.

Vruća čokolada s rakijom i senzacionalna zakuska na kućici Stara preša (Zrinjevac)

 

Ako ste brojali što su sve naši recenzenti do četvrte točke obilaska popili, jasno vam je da je bilo vrijeme i za hranu. Iako hrana nije bila službeni dio ovog obilaska, Jamnica recenzenti bogovski su počašćeni na kućici Stara Preša na Zrinjevcu. Iz njihove bogate ponude na stol je došlo od neobično ukusnih češnjovki, sarme, "Nutelle od gice" odnosno namaza od čvaraka do ajngemahteca (!). Sve navedeno još brže i nestaje sa stola!

Odlično nahranjeni, recenzenti kreću s pićima. Većina ih prvo naručuje vruću čokoladu s Baileys likerom i nakon kušanja jednoglasno odlučuju da je ovo hit večeri.

- Najbolje što sam probala, flambojantnog okusa - kažu Nikolina i Sabina, a Jurica dodaje kako je ovo definicija čiste "sreće u čaši". Uz čokoladu, ispija se i Gin Hendricks punč te topli Gin Hendricks s limetom.

- Anis i štapić cimeta u adventskoj čaši su rijetkost! Okus je odličan, grije baš kako treba i obvezno ga treba probati, složni su Sabina i Hrvoje.

Hot Cubano i Hot Aperol za vrući kraj (Gost&ona, Strossmayerov trg)

 

Treći, tekući Jamnica obilazak završava na Strossmayerovom trgu, na kućici Gost&iona gdje recenzenti isprobavaju "specijalitete kuće" - Hot Cubano, Hot Aperol, Gin Toddy.

Za sve navedeno imaju samo riječi hvale, a za Hot Aperol će Sabina komentirati kako je "savršena utjeha za hladne zimske dane". - Kokteli su fini i slatkasti, nisam ih još ovakve probala i rado bih se ovdje vratila - kaže Nikolina. Jurica dodaje kako je Hot Cubano intenzivan i odličan, a ostatak recenzenata potvrđuje.

Uz navedeno, dojmio ih se i Gin Toddy koji ima "izraženu aromu i odličan okus". - Kušali smo od svega pomalo, nismo naišli ni na što da nam ne odgovara - uz osmijeh zaključuju Hrvoje i Nikolina.

Na Gost&ona kućici završio je treći, tekući obilazak Adventa u Zagrebu i, silnim pićima unatoč, svi su recenzenti ostali na broju, ugrijani i veseli. Uz preporuke za tekuće specijalitete, ne propustite pročitati i što su na prve dvije ture rekli ostali Jamnica recenzenti - što slano i mesno treba kušati, a što slatko nikako ne propustiti.

21.12.2017.

Vruća čokolada s rakijom nezaobilazna, tradicionalno kuhano vino i rakije obvezne, kažu Jamnica recenzenti

Na vrh

Pročitao si sve članke!

Otvori JaKUHAM, izaberi svoju priču i začinu ju kako najviše voliš
© 2019. Jamnica plus d.o.o. Sva prava pridržana.