Belgijski vafli

  • do 60 min.
  • Desert
  • Srednje zahtjevno

PRIČA

Belgijci znaju kako napraviti dobre vafle, a mi znamo kako najbolje navijati. Ispecite vafle, poslužite ih uz čokoladni umak, čašu gemišta i podržite naše Vatrene.

Sastojci

Sastojci

  • 1 žličica suhog kvasaca
  • 80 ml vode, tople
  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • ½ žličice soli
  • 1 jaje
  • 80 g maslaca, sobne temperature
  • 60 g perlastog šećera

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. Sjedinite kvasac i vodu u zdjelici. U drugoj zdjeli pomiješajte 150 g brašna, šećer i prstohvat soli. Dodajte smjesu s kvascem i jaje te sjedinite špatulom dok se sastojci ne povežu. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite da smjesa odstoji 20 minuta na sobnoj temperaturi.

  2. Nakon što smjesa odstoji, dodajte ostatak brašna i maslac neprestano miješajući rukom ili mikserom. Kad dodate sav maslac, miksajte još 3 – 5 minuta. Ponovno pokrijte zdjelu vlažnom krpom i ostavite da odstoji 40 minuta.

  3. Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i rukama razvucite u pravokutnik dimenzija 35 x 20 cm. Površinu tijesta posipajte perlastim šećerom pa zarolajte u oblik valjka. Podijelite tijesto na 10 komada i svaki oblikujte u kuglu.

  4. Zagrijte pekač za vafle na srednju jačinu. Stavite kuglicu tijesta, poklopite pekač i pecite 3 – 4 minute. Pečene vafle poslužite uz šećer u prahu, čokoladni preljev i čašu rashlađenog gemišta.