Belgijski vafli
PRIČA
Belgijci znaju kako napraviti dobre vafle, a mi znamo kako najbolje navijati. Ispecite vafle, poslužite ih uz čokoladni umak, čašu gemišta i podržite naše Vatrene.
Sastojci
Sastojci
- 1 žličica suhog kvasaca
- 80 ml vode, tople
- 250 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- ½ žličice soli
- 1 jaje
- 80 g maslaca, sobne temperature
- 60 g perlastog šećera
NAČIN PRIPREME
Priprema
-
Sjedinite kvasac i vodu u zdjelici. U drugoj zdjeli pomiješajte 150 g brašna, šećer i prstohvat soli. Dodajte smjesu s kvascem i jaje te sjedinite špatulom dok se sastojci ne povežu. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite da smjesa odstoji 20 minuta na sobnoj temperaturi.
-
Nakon što smjesa odstoji, dodajte ostatak brašna i maslac neprestano miješajući rukom ili mikserom. Kad dodate sav maslac, miksajte još 3 – 5 minuta. Ponovno pokrijte zdjelu vlažnom krpom i ostavite da odstoji 40 minuta.
-
Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i rukama razvucite u pravokutnik dimenzija 35 x 20 cm. Površinu tijesta posipajte perlastim šećerom pa zarolajte u oblik valjka. Podijelite tijesto na 10 komada i svaki oblikujte u kuglu.
-
Zagrijte pekač za vafle na srednju jačinu. Stavite kuglicu tijesta, poklopite pekač i pecite 3 – 4 minute. Pečene vafle poslužite uz šećer u prahu, čokoladni preljev i čašu rashlađenog gemišta.