Bez kuhanja: Topli kakao od bademovog mlijeka

  • Tina Uglješić
  • do 15 min.
  • Međujelo
  • Jednostavno

Topli kakao, šlag, miris cimeta, topla dekica i dobra knjiga ili film pred vama. Jeste li se već zamislili u ovoj sceni?

PRIČA

S obzirom na činjenicu da sve više osoba ne može konzumirati mliječne proizvode, razmišljala sam kako je nepravedno da svi oni budu zakinuti za dobar, stari, topli kakao.

Zato sam odlučila s vama podijeliti recept za kakao od bademovog mlijeka. Mlijeko od badema u kućnoj izradi povoljnije je i zdravije od kupovnog jer ga radite od sirovih, prethodno namočenih badema koji sadrže mnoštvo enzima i u njega sigurno nećete dodati šećer.

Šlag ćemo izraditi od kokosovog mlijeka. Držanjem konzerve kokosovog mlijeka u hladnjaku, masnoća će se odvojiti od vode na vrh konzerve. Potrebno ju je samo izmiksati u šlag ukusne arome.

Ovaj kakao nećemo kuhati već ćemo ga samo zagrijati miksanjem u blenderu.

Sastojci za 4 osobe:

Za kakao:

  • 1 šalica badema (prethodno namočenih 8 sati u vodi u koju ste dodali malo limunovog soka)
  • 4 šalice vode
  • 3 žlice kakaa
  • 3 žlice meda
  • ½ žličice cimeta
  • ½ žličice vanilije u prahu
  • NAPOMENA: 1 šalica = 2 dcl

Za šlag:

  • 1 konzerva kokosovog mlijeka

NAČIN PRIPREME

  1. Bademe, nakon namakanja, isperite pa procijedite. U blender dodajte sve sastojke.

    Miksajte oko 3 minute, odnosno, sve dok ne dobijete željenu temperaturu vašeg napitka.

  2. Kako biste mogli pripremiti šlag, potrebno je konzervu kokosovog mlijeka držati u hladnjaku prije miksanja. Tako će se masnoća odvojiti od vode na gornji rub konzerve. Nakon što otvorite konzervu, izvadite žlicom samo vrhnje i miksajte ga mikserom dok ne dobijete šlag.

    Ovaj napitak vam može stajati u hladnjaku do tri dana.

  3. SAVJET: Posudu u kojoj ćete miksati šlag držite u hladnjaku 30-ak minuta prije nego što ju izvadite i u njoj krenete miksati šlag.

AUTOR RECEPTA
Tina Uglješić
Lagani obroci, ali istovremeno ukusni i obogaćeni vitaminima!

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane