Čokoladna švicarska rolada
PRIČA
Da su Rolling Stonsi probali ovu roladu zvali bi se Rolling Cakes, toliko je dobra. Za pripremu biskvita trebate sastojke koje uvijek imate doma, a krema je gotova u 5 minuta. Moj savjet je da je pripremite ovaj vikend, čisto da isprobate prije Božića. Na kraju nazdravite čašom hladne Jamnice i uživajte u blagdanima.
Sastojci
Biskvit
- 6 jaja
- 80 g šećera
- 70 g oštrog brašna
- 20 g tamnog kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
- 50 ml ulja
- 100 ml vrele vode
- 1 žlica kakaa, za posipanje
- 1 žlica šećera u prahu, za posipanje
Krema
- 300 ml vrhnja za šlag, 36 % m. m.
- 50 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Preljev
- 80 g čokolade za kuhanje
- 100 ml vrhnja za šlag, 36 % m. m.
NAČIN PRIPREME
Biskvit
-
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje dimenzija 25×35 cm premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Lagano namastite i papir za pečenje kako bi se kasnije lakše odvojio od biskvita.
-
U zdjeli dobro umiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Razdijelite jaja na bjelanjke i žumanjke. U čistoj zdjeli istucite bjelanjke u mekani snijeg. Dodajte 1 žlicu šećera te nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg.
-
U drugu zdjelu ubacite žumanjke i šećer te miksajte 2 – 3 minute. Postepeno dodajte vodu te nastavite miksati dok ne dobijete svijetlu i prozračnu smjesu. Dodajte ulje te miksajte još 1 minutu.
-
U smjesu žumanjaka prosijte mješavinu suhih sastojaka i sjedinite ih špatulom. Dodajte 1/3 snijega od bjelanjaka pa polagano umiješajte. Dodajte ostatak snijega i ponovno lagano umiješajte špatulom dok se bjelanjci potpuno ne sjedine. Pazite da smjesu ne miješate brzo i snažno jer treba biti prozračna, ali pritom jednoliko pomiješana.
-
Izlijte smjesu na pripremljen lim i nježno je zagladite špatulom. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 10 – 12 minuta. Za to vrijeme, čistu kuhinjsku krpu posipajte mješavinom šećera u prahu i kakaa.
-
Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i odmah ga preokrenite na pripremljenu krpu. Skinite papir za pečenje te zarolajte biskvit u roladu po kraćoj strani. Ostavite da se ohladi.
Krema
-
Za pripremu kreme, u zdjelu ulijte dobro ohlađeno vrhnje za šlag, šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Miksajte na srednjoj brzini dok ne postane čvrsto i pjenasto. Ukoliko primijetite da krema poprima zrnastu teksturu odmah prestanite s miksanjem.
-
Ohlađeni biskvit pažljivo odrolajte. Premažite biskvit kremom tako da ostavite sa svake strane po 2 cm praznog ruba. Ponovno čvrsto zarolajte biskvit, ali ovaj put bez kuhinjske krpe. Roladu umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 60 minuta.
Preljev
-
Nasjeckajte čokoladu na komadiće. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja te prelijte preko nasjeckane čokolade. Neka odstoji 2 minute pa dobro promiješajte kako bi se svi komadići rastopili.
-
Izvadite roladu iz hladnjaka, prebacite na pladanj za posluživanje i prelijte čokoladnom glazurom pa poslužite. Ukoliko želite, neka odstoji u hladnjaku do 3 dana prije posluživanja.