Čokoladne kocke koje se pripremaju bez pećnice

  • Tina Uglješić
  • do 30 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Dobro poznati recept iz djetinjstva, slasne kakao kocke, možete brzo i jednostavno pripremiti i kao ukusan sirovi desert.

PRIČA

Prije nešto više od dvije godine susrela sam se s pojmom "sirova hrana". No, u tom trenutku nisam mogla niti naslutiti da ću se nakon nešto manje od godine dana naći kako upravo pišem blog o sirovoj hrani. Osnovni razlog koji me ponukao bila je želja da sa što većim brojem ljudi podijelim blagodati sirove hrane i mnoštvo ideja za recepte koji nisu samo zdravi, nego i iznenađujuće ukusni. Posebno su ukusni sirovi deserti. Niti jedan sirovi desert nećete moći usporediti ni s jednim tradicionalnim receptom koji ste do sada jeli.

Najdraži komentar koji sam do sada čula za svoju sirovu tortu od malina bio je: "Ovo dolazi s neke druge planete!". Takvi komentari kao i svakodnevni interes ljudi za sirovom hranom su mi najveća motivacija i ne daju mi da odustanem od pisanja, koliko god mi to napora iziskivalo, najviše zbog nedostatka vremena.

Nisam za ekstreme, pa tako ne tražim ni od koga da bude na 100% sirovoj hrani, ali se trudim prenijeti ideju kako već male promjene u svakodnevnim navikama mogu dovesti do toga da povećate omjer sirove hrane.

Kakao kocke su prava uspomena na djetinjstvo i nešto dobro nam znano, ali njihova sirova verzija je nešto što većina sigurno nikada nije isprobala.

Jesam li već napomenula da je gotov u tili čas?

Sastojci za 6 osoba:

ZA PODLOGU

  • 100 g oraha
  • 100 g lješnjaka
  • 100 g datulja
  • 100 g grožđica
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 20 g sirovog kakaa u prahu
  • 1 žlica sirovog meda

ZA PRELJEV

  • 85 g datulja
  • 15 g sirovog kakaa u prahu
  • 25 g kokosovog ulja
  • 90 g vode

NAČIN PRIPREME

  1. Prvo pripremite podlogu, odnosno koru. Orahe i lješnjake izmiksajte na sitno u multipraktiku. Dodajte ostatak sastojaka za podlogu i nastavite miksati dok ne dobijete ljepljivu smjesu.

    Možete miksati čak i koju minutu više, kako bi orašasti plodovi pustili svoje ulje, koje će dodatno pojačati njihovu aromu.

  2. Rukama utisnite smjesu za koru u duguljasti četvrtasti kalup za kolače. Na koru dodajte preljev koji ste dobili miksanjem svih sastojaka u blenderu.

    Stavite u zamrzivač. Izvadite iz zamrzivača 30-ak minuta prije posluživanja.

  3. Umjesto oraha i lješnjaka možete koristiti i druge orašaste plodove u bilo kojem omjeru (bademe, indijske oraščiće) do ukupno 200 grama.

    Ako je moguće, pokušajte nabaviti sirovi kakao i sirovi med jer je njihova nutritivna vrijednost neusporediva u odnosu na termički procesirani kakao i med.

AUTOR RECEPTA
Tina Uglješić
Lagani obroci, ali istovremeno ukusni i obogaćeni vitaminima!

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane