Čokoladne kocke koje se pripremaju bez pećnice
Dobro poznati recept iz djetinjstva, slasne kakao kocke, možete brzo i jednostavno pripremiti i kao ukusan sirovi desert.
PRIČA
Prije nešto više od dvije godine susrela sam se s pojmom "sirova hrana". No, u tom trenutku nisam mogla niti naslutiti da ću se nakon nešto manje od godine dana naći kako upravo pišem blog o sirovoj hrani. Osnovni razlog koji me ponukao bila je želja da sa što većim brojem ljudi podijelim blagodati sirove hrane i mnoštvo ideja za recepte koji nisu samo zdravi, nego i iznenađujuće ukusni. Posebno su ukusni sirovi deserti. Niti jedan sirovi desert nećete moći usporediti ni s jednim tradicionalnim receptom koji ste do sada jeli.
Najdraži komentar koji sam do sada čula za svoju sirovu tortu od malina bio je: "Ovo dolazi s neke druge planete!". Takvi komentari kao i svakodnevni interes ljudi za sirovom hranom su mi najveća motivacija i ne daju mi da odustanem od pisanja, koliko god mi to napora iziskivalo, najviše zbog nedostatka vremena.
Nisam za ekstreme, pa tako ne tražim ni od koga da bude na 100% sirovoj hrani, ali se trudim prenijeti ideju kako već male promjene u svakodnevnim navikama mogu dovesti do toga da povećate omjer sirove hrane.
Kakao kocke su prava uspomena na djetinjstvo i nešto dobro nam znano, ali njihova sirova verzija je nešto što većina sigurno nikada nije isprobala.
Jesam li već napomenula da je gotov u tili čas?
Sastojci za 6 osoba:
ZA PODLOGU
- 100 g oraha
- 100 g lješnjaka
- 100 g datulja
- 100 g grožđica
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 20 g sirovog kakaa u prahu
- 1 žlica sirovog meda
ZA PRELJEV
- 85 g datulja
- 15 g sirovog kakaa u prahu
- 25 g kokosovog ulja
- 90 g vode
NAČIN PRIPREME
-
Prvo pripremite podlogu, odnosno koru. Orahe i lješnjake izmiksajte na sitno u multipraktiku. Dodajte ostatak sastojaka za podlogu i nastavite miksati dok ne dobijete ljepljivu smjesu.
Možete miksati čak i koju minutu više, kako bi orašasti plodovi pustili svoje ulje, koje će dodatno pojačati njihovu aromu.
-
Rukama utisnite smjesu za koru u duguljasti četvrtasti kalup za kolače. Na koru dodajte preljev koji ste dobili miksanjem svih sastojaka u blenderu.
Stavite u zamrzivač. Izvadite iz zamrzivača 30-ak minuta prije posluživanja.
-
Umjesto oraha i lješnjaka možete koristiti i druge orašaste plodove u bilo kojem omjeru (bademe, indijske oraščiće) do ukupno 200 grama.
Ako je moguće, pokušajte nabaviti sirovi kakao i sirovi med jer je njihova nutritivna vrijednost neusporediva u odnosu na termički procesirani kakao i med.