Flammkuchen

  • do 60 min.
  • Međujelo
  • Srednje zahtjevno

PRIČA

Ako vam je ostao paketić kupusa u hladnjaku, a ne želite ponovno raditi sarmu ili kupus s kobasicama, imamo za vas ideju za brzo jelo od samo par sastojaka. Flammkuchen je snack od tankog tijesta nadjeven mileramom, kiselim kupusom, lukom i slaninom koji je najbolji poslužen tek izvađen iz pećnice uz čašu ohlađene Jamnice. 

Sastojci

Tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 1/4 žličice soli
  • 100 ml vode
  • 1 žlica ulja

Nadjev:

  • 1 luk
  • 50 g slanine
  • 100 g milerama
  • 100 g kiselog kupusa
  • Papar, po želji

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. U većoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte vodu i ulje te rukama ili mikserom (koristeći nastavke za tijesto) umijesite tijesto. Mijesite oko 5 minuta, odnosno dok tijesto ne bude mekano i glatko. Oblikujte tijesto u kuglu, omotajte ga plastičnom folijom i ostavite da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi.

  2. Za to vrijeme očistite i nasjeckajte luk u oblike polumjeseca. Slaninu nasjeckajte na trakice.

  3. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Tijesto podijelite na pola. Jednu polovicu tijesta izvaljajte na dimenzije 25 x 30 cm. Prebacite tijesto na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i premažite polovicom milerama. Po tijestu ravnomjerno rasporedite polovicu kiselog kupusa, slanine i luka te po želji posipajte paprom.

  4. Prebacite lim u pećnicu i pecite 10 – 12 minuta, odnosno dok rubovi ne postanu zlatno smeđi. Ponovite postupak s ostatkom tijesta i nadjeva. Pečeni flammkuchen poslužite uz čašu Jamnice.