Gyoze s povrćem

  • do 30 min.
  • Predjelo

Ako i ti voliš tjesteninu na 100 načina, vrijeme je da pripremiš ove povrtne gyoze.

PRIČA

Tanko tijesto bez jaja punjeno je sočnim nadjevom, a pripremaju se tako da se prvo zaprže na tavi s jedne strane, te kuhaju pokrivene nekoliko minuta. Najbolje su nam poslužene uz soja umak i čašu Jamnice. 

Sastojci

Tijesto

  • 270 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 120 ml vruće vode (oko 80 stupnjeva)
  • Gustin, za posipanje razvaljanog tijesta

Nadjev od povrća

  • 200 g šampinjona, nasjeckanih
  • 1 mrkva (oko 80 g), naribana
  • 150 g kupusa, naribanog
  • 1 žličica đumbira, naribanog
  • 1 žlica soja umaka
  • 1/2 žličice soli
  • ¼ žličice papra
  • 1 žličica sezamovog ulja
  • sezamovo ulje, za pečenje

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. U zdjelu dodajte brašno, sol i vodu uz miješanje. Prebacite tijesto na radnu podlogu i mijesite oko 5 minuta. Tijesto treba biti glatko i malo žilavije. Zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta.

  2. Za to vrijeme pripremite nadjev. U zdjelu dodajte gljive, mrkvu, kupus, đumbir, soja umak, papar, sol i ulje te dobro promiješajte.

  3. Odstajalo tijesto podijelite na 4 dijela. Prebacite jedan dio na pobrašnjenu podlogu i valjkom za tijesto razvaljajte što tanje možete. Idealno je da tijesto bude toliko tanko da se kroz njega može vidjeti.

  4. Razvaljano tijesto izrežite okruglom modlicom ili čašom promjera 8 – 10 cm. Svaki komad tijesta posipajte gustinom i posložite na hrpu. Ponovite s ostatkom tijesta.

  5. Uzmite jedan komad tijesta, na sredinu stavite 1 žlicu nadjeva i premažite rubove tijesta vodom. Preklopite tijesto u sredini i prstima kreirajte nabore sa svake strane. Rubove dobro pritisnite kako se ne bi razdvojili pri pečenju. Ponovite dok ne potrošite tijesto i nadjev.

  6. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. U tavu dodajte 1 žlicu ulja i oko 10 – 15 gyoza, ovisno o veličini tave. Pecite gyoze dok im dno ne poprimi zlatno smeđu boju, ulijte 80 ml vode i poklopite tavu. Kuhajte 3 – 4 minute, odnosno dok voda ne ispari i zaprženo dno ne bude hrskavo. Prebacite gyoze na tanjur za serviranje i poslužite uz umak po izboru.