Hrskava cvjetača
Mekana, sočna iznutra, hrskava i začinjena izvana – ova cvjetača oborit će vas s nogu.
PRIČA
Cvjetača ili karfiol vrlo je svestrano povrće zahvaljujući svojoj teksturi i okusu. Može se pripremati kao zamjena za podlogu za pizzu, kao lažna riža, u popečke, variva, pečena cijela ili u odrescima. Bezbroj je načina pripreme, a ovaj mi definitivno spada u omiljene. Možete se igrati s raznim začinima, od ljućih azijskih pa sve do mediteranskih. Ako pak ne volite brašno od slanutka, slobodno ga zamijenite običnim ili ako ne možete pronaći panko mrvice, i obične će biti u redu.
Sastojci
Sastojci
- 1 cvjetača srednje veličine
- 3 žlice brašna od slanutka
- ¼ šalice (sojinog) jogurta
- 1/3 šalice biljnog mlijeka po želji (nezašećerenoga)
- ½ žličice kurkume
- 1 – 2 žličice dimljene crvene paprike
- 1 žličica suhog bosiljka
- sol, papar (prema želji, nemojte štedjeti)
- 2 žlice maslinovog ulja
- panko mrvice
NAČIN PRIPREME
Priprema
-
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje.
-
Cvjetaču razlomiti na manje komade jednakih veličina.
-
U zdjeli pomiješati brašno, začine, jogurt, mlijeko i ulje dok ne dobijete gušću smjesu od one za palačinke. Ako je previše gusto, dodati još mlijeka.
-
Umočiti komadiće cvjetače u pripremljenu smjesu, mora biti premazana sa svih strana. Zatim uvaljati u panko mrvice i staviti na lim za pečenje. Ponoviti dok ne potrošite smjesu.
-
Ako želite, pošpricajte maslinovim uljem, zatim stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu pola sata. Nakon pola sata, pojačati na 220 stupnjeva i peći još otprilike 7 – 10 minuta. Pripazite ako imate manje komade, možda će biti potrebno kraće peći (ili obrnuto, ako imate veće – trebat će duže peći).
-
Servirati uz umak po želji. (Ja sam pomiješala vegansku majonezu sa srirachom.)