Hrskava cvjetača

  • do 15 min.
  • Predjelo
  • Jednostavno

Mekana, sočna iznutra, hrskava i začinjena izvana – ova cvjetača oborit će vas s nogu.

PRIČA

Cvjetača ili karfiol vrlo je svestrano povrće zahvaljujući svojoj teksturi i okusu. Može se pripremati kao zamjena za podlogu za pizzu, kao lažna riža, u popečke, variva, pečena cijela ili u odrescima. Bezbroj je načina pripreme, a ovaj mi definitivno spada u omiljene. Možete se igrati s raznim začinima, od ljućih azijskih pa sve do mediteranskih. Ako pak ne volite brašno od slanutka, slobodno ga zamijenite običnim ili ako ne možete pronaći panko mrvice, i obične će biti u redu.

Sastojci

Sastojci

  • 1 cvjetača srednje veličine
  • 3 žlice brašna od slanutka
  • ¼ šalice (sojinog) jogurta
  • 1/3 šalice biljnog mlijeka po želji (nezašećerenoga)
  • ½ žličice kurkume
  • 1 – 2 žličice dimljene crvene paprike
  • 1 žličica suhog bosiljka
  • sol, papar (prema želji, nemojte štedjeti)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • panko mrvice

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje.

  2. Cvjetaču razlomiti na manje komade jednakih veličina.

  3. U zdjeli pomiješati brašno, začine, jogurt, mlijeko i ulje dok ne dobijete gušću smjesu od one za palačinke. Ako je previše gusto, dodati još mlijeka.

  4. Umočiti komadiće cvjetače u pripremljenu smjesu, mora biti premazana sa svih strana. Zatim uvaljati u panko mrvice i staviti na lim za pečenje. Ponoviti dok ne potrošite smjesu.

  5. Ako želite, pošpricajte maslinovim uljem, zatim stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu pola sata. Nakon pola sata, pojačati na 220 stupnjeva i peći još otprilike 7 – 10 minuta. Pripazite ako imate manje komade, možda će biti potrebno kraće peći (ili obrnuto, ako imate veće – trebat će duže peći).

  6. Servirati uz umak po želji. (Ja sam pomiješala vegansku majonezu sa srirachom.)