Janjetina za svačiji ukus

  • Šime Sušić
  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Vrlo zahtjevno

Neki vole janjetinu, a drugima ne odgovara njen intenzivni miris i okus. Ovim receptom raznoliki začini i drugačiji način pripreme prilagođavaju janjetinu svačijem ukusu.

PRIČA

Janjetinu uvijek vežem uz povratak čovjeka svojim istinskim korijenima u doba prije izuma vilice i noža, kada je bio puno bliskiji sa svojom hranom (lovinom).

Janjetina je dio hrvatske tradicije i nju ljudi ili jako vole ili je ne mogu smisliti. Ovaj recept je za obje skupine. Naime, velikim ljubiteljima dotične, raskomadati janje i onda ga zarolati moglo bi zvučati kao svetogrđe, ali i kao odmak od tradicionalnog. Glavni argumenti ljudi koji ne vole janjetinu su intenzivan miris i okus mesa koji ih odbijaju.

Ovdje su mirisi i okus dosta prikriveni i decentni, tako da bi meso moglo naići na plodno tlo u kombinaciji s umakom.

Sastojci za 3 osobe:

ZA JANJETINU

  • 700 g okoštenog janjećeg buta
  • začini (muškatni oraščić, cejlonski cimet, kurkuma, slatka paprika, svježi ružmarin, kardamon)
  • med
  • čili
  • kuharski konop
  • sol, papar

ZA POVRĆE

  • 550 g plavog krumpira
  • 300 g pastrnjaka
  • 10 malih lukova
  • 10 komada češnjaka u ljusci

ZA UMAK

  • tekući jogurt
  • limun
  • svježa menta

NAČIN PRIPREME

  1. Kupite janjeći but ili ga nabavite od rodbine s mora. Zamolite mesara da vam ga otkoštiSkinite višak masnoće s buta te ga dobro posolite i popaprite.

    Metodom uzastopnih omči oblikujte roladu od buta.

  2. Pobacajte sve začine (muškatni oraščić, cejlonski cimet, kurkuma, slatka paprika, ružmarin svježi, čili) na dasku i zarolajte roladu preko njih. Pazite s količinom cimeta i muškatnog oraščića, jer oni ne smiju dominirati jelom.

    Nakon što se svi začini dobro oblože po cijeloj površini buta, vaš but je spreman za pečenje. Prije nego što se bacite na but, pripremite priloge.

  3. Pomiješajte tekući jogurt, sok od limuna i svježu mentu. Umak je gotov!

  4. Plavi (ljubičasti) krumpir operite i narežite na polovice, pastrnjak ogulite i narežite na štapiće. Ubacite ih u posudu za pečenje i začinite. Dodajte koji režanj češnjaka u ljusci i koju očišćenu malu kapulu u komadu.

    Stavite da se peče na 180 stupnjeva

  5. Zagrijte rebrastu grill tavu do usijanja i dobro zapecite meso sa svih strana

  6. Nakon dvadeset minuta izvadite prilog iz pećnice i na njega stavite zapečeni janjeći but. But premažite s malo meda i vratite s prilozima da se peče još nekih četrdesetak minuta na 160 stupnjeva.

    Kada je meso gotovo također ga ostavite da se malo odmori, skinite konop i režite na tanke šnite.

AUTOR RECEPTA
Šime Sušić
Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela!

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba