Ječmoto, pileći batak u medu i čiliju

  • Šime Sušić
  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Vrlo zahtjevno

Šime Sušić već godinama na tržnicama kupuje sastojke za svoja maštovita jela. U svojoj je zadnjoj posjeti kupio ječam koji pripremio s pilećim batkom.

PRIČA

Populacija koja "harači" po placevima i nabavlja hranu od malih OPG-ova čini sve veću kritičnu masu ljudi koja razmišlja o kvaliteti hrane i kojima je bitno što jedu. Većinu kumica, dobrih mesara i uzgajivača kvalitetnih namirnica pokazala mi je majka s kojom sam još od najranije dobi "haračio" po zagrebačkim placevima. Gledajući majku kako snima i analizira povrće i voće te kako tu i tamo gunđa sebi u bradu o kvaliteti i cijeni, otkrio sam sve čari obilaženja placeva.

"Fenomen placa" prati me cijeli život. Gdje god putovao, plac, tržnica, ribarnica, pijaca i pazar obavezna su mjesta koja moram posjetiti. Plac je dokaz da grad živi i da u njemu vlada pozitivna, zdrava klima. Od svih kumica, posebno mjesto zauzima jedna od koje zadnjih dvadesetak godina kupujem ječam. Niti jedan se ječam ne može mjeriti s njezinim!

Donosim vam jedan dosta zanimljiv recept s ječmom u koji sam uložio dosta truda i razmišljanja s ciljem pronalaženja idealne kombinacije.

Sastojci za 4 osobe:

ZA JEČMOTO

  • 1,5 l pilećeg temeljca
  • maslinovo ulje
  • 4 luka
  • 500 g ječma
  • 5 mrkvi
  • 3 krastavca
  • 1 list peršina
  • par češnjeva češnjaka
  • 1 šaka tostiranih sjemenki suncokreta i buče (golice)

Za pire od tikve

  • 500 g muškatne ili hokaido tikve
  • sol, papar
  • maslac
  • maslinovo ulje

ZA PILEĆE BATAKE

  • 8 bataka (može i zabatak)
  • čili
  • med
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

NAČIN PRIPREME

  1. Batke otkoštite pa ih marinirajte u kombinaciji meda, čilija, soli, papra i maslinovog ulja.

    Otkoštavanjem mesa skraćujete njegovu termičku obradu i omogućavate mesu da bolje upije marinadu. Kraćim će pečenjem meso ostati puno sočnije i mekše. Kosti, naravno, iskoristite za temeljac ili za juhu.

  2. Zažutite luk na maslinovom ulju i dodajte ječam.

    Kuhajte ječam konstantno ga podlijevajući temeljcem.

  3. U pećnici ispecite narezane komade tikve. Od pečene tikve štapnim mikserom izradite pire od buče pa mu dodajte sol, papar, maslinovo ulje i malo maslaca.

    Pred sam kraj kuhanja ječma, ubacite pire od tikve. Kad je ječmoto gotov, provjerite začinjenost i dodajte kockicu, dvije maslaca za sjaj i kremoznost.

  4. Ogulite mrkvu i krastavac. Iz krastavca odstranite koštice i narežite ih na kockice.

    Sve povrće ubacite u ječmoto i dobro promiješajte. Na kraju u ječmoto ubacite sitno sjeckani peršin i tostirane bučine/suncokretove sjemenke.

  5. Dok se ječmoto odmara, na zagrijanoj grill tavi ispecite batke.

    Kad su gotovi, pustite ih da se minutu-dvije odmore na dasci pa ih narežite na ploške.

AUTOR RECEPTA
Šime Sušić
Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela!

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba