Ječmoto, pileći batak u medu i čiliju
Šime Sušić već godinama na tržnicama kupuje sastojke za svoja maštovita jela. U svojoj je zadnjoj posjeti kupio ječam koji pripremio s pilećim batkom.
PRIČA
Populacija koja "harači" po placevima i nabavlja hranu od malih OPG-ova čini sve veću kritičnu masu ljudi koja razmišlja o kvaliteti hrane i kojima je bitno što jedu. Većinu kumica, dobrih mesara i uzgajivača kvalitetnih namirnica pokazala mi je majka s kojom sam još od najranije dobi "haračio" po zagrebačkim placevima. Gledajući majku kako snima i analizira povrće i voće te kako tu i tamo gunđa sebi u bradu o kvaliteti i cijeni, otkrio sam sve čari obilaženja placeva.
"Fenomen placa" prati me cijeli život. Gdje god putovao, plac, tržnica, ribarnica, pijaca i pazar obavezna su mjesta koja moram posjetiti. Plac je dokaz da grad živi i da u njemu vlada pozitivna, zdrava klima. Od svih kumica, posebno mjesto zauzima jedna od koje zadnjih dvadesetak godina kupujem ječam. Niti jedan se ječam ne može mjeriti s njezinim!
Donosim vam jedan dosta zanimljiv recept s ječmom u koji sam uložio dosta truda i razmišljanja s ciljem pronalaženja idealne kombinacije.
Sastojci za 4 osobe:
ZA JEČMOTO
- 1,5 l pilećeg temeljca
- maslinovo ulje
- 4 luka
- 500 g ječma
- 5 mrkvi
- 3 krastavca
- 1 list peršina
- par češnjeva češnjaka
- 1 šaka tostiranih sjemenki suncokreta i buče (golice)
Za pire od tikve
- 500 g muškatne ili hokaido tikve
- sol, papar
- maslac
- maslinovo ulje
ZA PILEĆE BATAKE
- 8 bataka (može i zabatak)
- čili
- med
- sol, papar
- maslinovo ulje
NAČIN PRIPREME
-
Batke otkoštite pa ih marinirajte u kombinaciji meda, čilija, soli, papra i maslinovog ulja.
Otkoštavanjem mesa skraćujete njegovu termičku obradu i omogućavate mesu da bolje upije marinadu. Kraćim će pečenjem meso ostati puno sočnije i mekše. Kosti, naravno, iskoristite za temeljac ili za juhu.
-
Zažutite luk na maslinovom ulju i dodajte ječam.
Kuhajte ječam konstantno ga podlijevajući temeljcem.
-
U pećnici ispecite narezane komade tikve. Od pečene tikve štapnim mikserom izradite pire od buče pa mu dodajte sol, papar, maslinovo ulje i malo maslaca.
Pred sam kraj kuhanja ječma, ubacite pire od tikve. Kad je ječmoto gotov, provjerite začinjenost i dodajte kockicu, dvije maslaca za sjaj i kremoznost.
-
Ogulite mrkvu i krastavac. Iz krastavca odstranite koštice i narežite ih na kockice.
Sve povrće ubacite u ječmoto i dobro promiješajte. Na kraju u ječmoto ubacite sitno sjeckani peršin i tostirane bučine/suncokretove sjemenke.
-
Dok se ječmoto odmara, na zagrijanoj grill tavi ispecite batke.
Kad su gotovi, pustite ih da se minutu-dvije odmore na dasci pa ih narežite na ploške.