Juha od šparoga i graška
Divlje ili vrtne, šparoge su jedna od važnijih proljetnih poslastica. S graškom i porilukom, ova se juha pretvara u zdjelicu opojnog zelenila.
PRIČA
Iako su divlje šparoge posebna priča, možda vam nisu uvijek dostupne, a u većini recepata možete ih lako zamijeniti vrtnih šparogama koje se mogu naći čak i u mnogim trgovačkim centrima.
Zeleno sa zelenim i zelenim - definicija je proljetnog tanjura, a ova će vam juha dati pravu infuziju proljetnih okusa.
Za 3 osobe
Za juhu:
- 400 g smrznutog graška
- 1 vezica vrtnih šparoga (oko 500 g)
- 1 manji poriluk
- 750 ml povrtnog temeljca
- Sol
- Papar
Za posluživanje:
- Maslinovo ulje
- Kiselo vrhnje
- Svježi peršin
- Svježi timijan
NAČIN PRIPREME
-
Poriluk prepolovite po dužini i dobro operite. Narežite ga na polumjesece. Očistite tvrdi dio s vrtnih šparoga (možete, naravno, koristiti i divlje šparoge) pa vrhove narežite na komade od oko 2 cm. Nekoliko vrhova možete ostaviti čitavim.
-
Zagrijte ulje u loncu pa pirjajte poriluk dok ne omekša, oko 5 minuta. Ulijte temeljac i pustite da zavrije. Zatim ubacite grašak i šparoge. Ponovno pustite da zavrije, smanjite vatru, poklopite i pustite da kuha oko 10 minuta, odnosno, dok grašak nije skuhan.
-
Polovicu juhe odvojite u blender i izmiksajte u pire. Vratite u lonac i dobro promiješajte. Posolite i popaprite.
-
Poslužite i na kraju pospite listićima svježeg peršina i timijana, pokapajte maslinovim uljem te prema želji dodajte žličicu kiselog vrhnja.