Junetina Bourguignon
PRIČA
Ako tražite recept za jelo koje će vas u trenu zagrijati, našli ste ga. Junetina Bourguignon je francuski juneći gulaš s povrćem i bogatim umakom od crnog vina i temeljca koji nam je najbolji poslužen uz kremasti pire krumpir i čašu osvježavajuće Jamnice.
Sastojci
Sastojci
- 1 žlica maslinovog ulja
- 100 g slanine, narezane na kockice
- 1,2 kg junećeg vrata, narezanog na kockice 2×2 cm
- 1 glavica luka, narezanog na ploške
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 1 mrkva, narezana na kolutiće
- 400 g šampinjona, narezanih na ploške
- 1 žličica soli
- ¼ žličice papra
- 2 – 3 lista lovora
- vezica začinskog bilja (peršin, timijan, vlasac, ružmarin)
- 2 žlice brašna
- 500 ml crnog vina
- 1,5 – 2 l goveđeg temeljca
- 10 – 15 ukiseljenih lučica
NAČIN PRIPREME
Priprema
-
U loncu s debljim dnom zagrijte maslinovo ulje. Dodajte slaninu i pržite na srednje jakoj vatri oko 5 minuta, odnosno dok slanina ne pusti masnoću. Izvadite slaninu iz tave, a masnoću ostavite u tavi. Dodajte meso i pržite dok ne ispari sva tekućina iz mesa, a ono dobije zlatnu boju, oko 10 minuta. Izvadite meso na tanjur.
-
U lonac dodajte luk, češnjak, mrkvu i šampinjone te sve pržite oko 3 – 5 minuta. Vratite prženu slaninu i meso te začinite solju, paprom i začinskim biljem. Ubacite i lovor. Dodajte brašno i dobro promiješajte kako bi se sve prekrilo brašnom.
-
Ulijte vino i 1 litru temeljca pa još jednom promiješajte. Kuhajte na srednje jakoj vatri 1,5 sat. Povremeno promiješajte i dolijte temeljac, otprilike 1 zaimaču svakih 20 minuta.
-
Kad meso omekša, dodajte lučice i nastavite kuhati još 45 minuta. Gotovi gulaš poslužite uz pire krumpir, tjesteninu ili palentu.