Junetina Bourguignon

  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

PRIČA

Ako tražite recept za jelo koje će vas u trenu zagrijati, našli ste ga. Junetina Bourguignon je francuski juneći gulaš s povrćem i bogatim umakom od crnog vina i temeljca koji nam je najbolji poslužen uz kremasti pire krumpir i čašu osvježavajuće Jamnice. 

Sastojci

Sastojci

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 100 g slanine, narezane na kockice
  • 1,2 kg junećeg vrata, narezanog na kockice 2×2 cm
  • 1 glavica luka, narezanog na ploške
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 1 mrkva, narezana na kolutiće
  • 400 g šampinjona, narezanih na ploške
  • 1 žličica soli
  • ¼ žličice papra
  • 2 – 3 lista lovora
  • vezica začinskog bilja (peršin, timijan, vlasac, ružmarin)
  • 2 žlice brašna
  • 500 ml crnog vina
  • 1,5 – 2 l goveđeg temeljca
  • 10 – 15 ukiseljenih lučica

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. U loncu s debljim dnom zagrijte maslinovo ulje. Dodajte slaninu i pržite na srednje jakoj vatri oko 5 minuta, odnosno dok slanina ne pusti masnoću. Izvadite slaninu iz tave, a masnoću ostavite u tavi. Dodajte meso i pržite dok ne ispari sva tekućina iz mesa, a ono dobije zlatnu boju, oko 10 minuta. Izvadite meso na tanjur.

  2. U lonac dodajte luk, češnjak, mrkvu i šampinjone te sve pržite oko 3 – 5 minuta. Vratite prženu slaninu i meso te začinite solju, paprom i začinskim biljem. Ubacite i lovor. Dodajte brašno i dobro promiješajte kako bi se sve prekrilo brašnom.

  3. Ulijte vino i 1 litru temeljca pa još jednom promiješajte. Kuhajte na srednje jakoj vatri 1,5 sat. Povremeno promiješajte i dolijte temeljac, otprilike 1 zaimaču svakih 20 minuta.

  4. Kad meso omekša, dodajte lučice i nastavite kuhati još 45 minuta. Gotovi gulaš poslužite uz pire krumpir, tjesteninu ili palentu.