Mađarski pileći paprikaš
Aroma mljevene paprike, mekano pileće meso i bogati umak glavne su odlike ovog jela kojim ćete uspješno nahraniti cijelu obitelj.
PRIČA
Jedno od najpopularnijih mađarskih jela (paprikás csirke ili csirkepaprikás) odavno je prisutno na našim prostorima. Nije ga bilo teško usvojiti, jer bogati gusti umak s kiselim vrhnjem daje ovom jelu neodoljivu dimenziju, ali ključna aroma ipak proizlazi od slatke mljevene paprike.
Izvorno se služi uz nokedli, tjesteninu sličnu njemačkim špeclima, odnosno našim kapancima, a na domaćem terenu često se poslužuje sa širokim rezancima.
Za 4 osobe
Za paprikaš:
- Oko 1 kg piletine (4 batka i 4 zabatka s kožom i kostima)
- 2 žlice svinjske masti
- 2 srednje glavice luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 veća rajčica
- 1 paprika (babura)
- 3-4 žlice slatke mljevene paprike
- Oko 500 ml vode
- Sol, papar
- 3 žlice glatkog brašna
- 180 g kiselog vrhnja
Za posluživanje:
- Domaći rezanci (ili tjestenina poput špecli)
- Svježa zelena salata
NAČIN PRIPREME
-
Zagrij svinjsku mast u većem, širem loncu pa zapeci komade piletine sa svih strana tako da uhvate smeđu boju. Paprikaš možeš raditi i tako da piletinu očistiš od kosti i kože, također nije nužno da je zapečeš prije kuhanja, ali ovako ćeš dobiti najpuniji mesni okus. Izvadi piletinu iz lonca pa na istu masnoću dodaj sitno nasjeckani luk. Preprži ga dok ne uhvati zlatno – smeđu boju.
-
Na luk dodaj papriku narezanu na kockice pa je preprži nekoliko minuta. Zatim ubaci nasjeckani češnjak i narezanu rajčicu i pirjaj još 2-3 minute. Makni posudu s vatre i umiješaj začine – mljevenu papriku, sol i papar.
-
Vrati piletinu u lonac, a lonac ponovno na vatru. Prelij vodom, tako da piletina bude taman prekrivena. Pusti da zavrije, a zatim poklopi i kuhaj na srednje jakoj vatri idućih 40-ak minuta.
-
Nakon kuhanja, ponovno izvadi piletinu iz lonca. U zdjelici pomiješaj kiselo vrhnje i brašno. Dodaj nekoliko žlica umaka iz lonca u tu smjesu, sve dobro promiješaj pa izlij u lonac. Dodaj još soli i papra, ako je potrebno. Kuhaj kratko na vatri, stalno miješajući, dok se umak ne zgusne.
-
Vrati piletinu u umak i kuhaj još nekoliko minuta da se umak i meso dobro prožmu. Posluži uz široke rezance, špecle ili pak originalnu verziju mađarske tjestenine imena nokedli.