Osvježavajući sladoled od paprene metvice

  • Tina Uglješić
  • do 15 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Teško ćete se vratiti kupovnim sladoledima, kad jednom probate domaće. Pogotovo ako u sebi imaju posebne sastojke, kao što je paprena metvica u sladoledu Tine Uglješić.

PRIČA

Paprenu metvicu (poznatiju kao pepermint) su u prehrambene i medicinske svrhe koristili drevni Egipćani, Rimljani i Grci. Zbog aktivnog sastojka, mentola, paprena metvica uzrokuje osjećaj rashlađivanja i dezinficira usnu šupljinu.

Kod nabavke ovog eteričnog ulja pripazite da je visokokvalitetno i certificirano, što drugim riječima znači da biste ga trebali kupovati u specijaliziranim, biljnim ljekarnama i dućanima. Kad jednom nabavite ovo eterično ulje, moći ćete ga koristiti i za inhalaciju kod prehlade, a pomiješano s nekim baznim uljem poput makadamije ili bademovog ulja, može biti i vrlo efikasno u borbi protiv migrena.

Osim eteričnog ulja paprene metvice, visokovrijedan sastojak ovog sladoleda je prah spiruline. Spirulina je mikroskopska alga koja na našoj planeti egzistira već nekoliko milijuna godina. Nastanjuje i slane i slatke vode, a sadrži proteine, vitamine B1, B2, B3, željezo, kalcij i magnezij.

Ako sladoled želite obojiti u zeleno, a nemate spirulinu, možete iskoristiti klorelu ili sušenu koprivu u prahu.

Sigurno ćete primijetiti da ovaj sladoled ne sadrži nikakav zaslađivač, što mu daje posebnu draž.

Sastojci za 4 osobe:

ZA SLADOLED

  • 700 g zamrznutih banana
  • 200 ml bademovog ili kokosovog mlijeka
  • ½ žličice spiruline u prahu
  • 2 kapi eteričnog ulja paprene metvice
  • prstohvat soli
  • komadići kakaa (cacao nibs) za posipavanje

NAČIN PRIPREME

  1. Sve sastojke vrlo kratko izmiksajte u blenderu, kako se sladoled ne bi zagrijao i otopio.

    Ako imate jak blender, bit će vam dovoljno samo 150 ml bademovog mlijeka.

  2. Žlicom za sladoled ili običnom žlicom, sladoled servirajte u zdjelice. Sve posipajte komadićima kakaa i poslužite.

    Sladoled bi bilo idealno pojesti odmah, a ako vam nešto i ostane, slobodno ga spremite u zamrzivač.

  3. Savjet: Iako će vam se možda činiti da su dvije kapi eteričnog ulja paprene metvice premalo, nemojte nikako dodavati više.

    Okus bi bio intenzivniji, ali bi sladoled postao pregorak.

AUTOR RECEPTA
Tina Uglješić
Lagani obroci, ali istovremeno ukusni i obogaćeni vitaminima!

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane