Osvježavajući sladoled od paprene metvice
Teško ćete se vratiti kupovnim sladoledima, kad jednom probate domaće. Pogotovo ako u sebi imaju posebne sastojke, kao što je paprena metvica u sladoledu Tine Uglješić.
PRIČA
Paprenu metvicu (poznatiju kao pepermint) su u prehrambene i medicinske svrhe koristili drevni Egipćani, Rimljani i Grci. Zbog aktivnog sastojka, mentola, paprena metvica uzrokuje osjećaj rashlađivanja i dezinficira usnu šupljinu.
Kod nabavke ovog eteričnog ulja pripazite da je visokokvalitetno i certificirano, što drugim riječima znači da biste ga trebali kupovati u specijaliziranim, biljnim ljekarnama i dućanima. Kad jednom nabavite ovo eterično ulje, moći ćete ga koristiti i za inhalaciju kod prehlade, a pomiješano s nekim baznim uljem poput makadamije ili bademovog ulja, može biti i vrlo efikasno u borbi protiv migrena.
Osim eteričnog ulja paprene metvice, visokovrijedan sastojak ovog sladoleda je prah spiruline. Spirulina je mikroskopska alga koja na našoj planeti egzistira već nekoliko milijuna godina. Nastanjuje i slane i slatke vode, a sadrži proteine, vitamine B1, B2, B3, željezo, kalcij i magnezij.
Ako sladoled želite obojiti u zeleno, a nemate spirulinu, možete iskoristiti klorelu ili sušenu koprivu u prahu.
Sigurno ćete primijetiti da ovaj sladoled ne sadrži nikakav zaslađivač, što mu daje posebnu draž.
Sastojci za 4 osobe:
ZA SLADOLED
- 700 g zamrznutih banana
- 200 ml bademovog ili kokosovog mlijeka
- ½ žličice spiruline u prahu
- 2 kapi eteričnog ulja paprene metvice
- prstohvat soli
- komadići kakaa (cacao nibs) za posipavanje
NAČIN PRIPREME
-
Sve sastojke vrlo kratko izmiksajte u blenderu, kako se sladoled ne bi zagrijao i otopio.
Ako imate jak blender, bit će vam dovoljno samo 150 ml bademovog mlijeka.
-
Žlicom za sladoled ili običnom žlicom, sladoled servirajte u zdjelice. Sve posipajte komadićima kakaa i poslužite.
Sladoled bi bilo idealno pojesti odmah, a ako vam nešto i ostane, slobodno ga spremite u zamrzivač.
-
Savjet: Iako će vam se možda činiti da su dvije kapi eteričnog ulja paprene metvice premalo, nemojte nikako dodavati više.
Okus bi bio intenzivniji, ali bi sladoled postao pregorak.