Plazma-kuglice s kokosom

  • Kristina Štriga
  • do 60 min.
  • Desert
  • Srednje zahtjevno

PRIČA

Izjava "nikad dosta slatkoga" i više nego vrijedi za recept koji smo vam pripremili. Naši današnji slatkiši izgledaju kao kokosi, ali su puno slađi, mekši i manji.

Mi ove slasne kuglice s kokosom već jedemo, a ti brže bolje vidi kako ih napraviti pa nam se pridruži na klopi.

Sastojci

Smjesa s kokosom

  • 100 g bijele čokolade
  • 50 ml slatkog vrhnja
  • 30 g kokosa
  • 1/2 žličice vanilije

Smjesa s Plazmom

  • 200 g mljevenoga keksa Plazme
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 150 g krem-sira
  • 1/2 žličice cimeta

Dodatno

  • 150 g tamne čokolade
  • 2 žlice kokosova ulja
  • listići kokosa za dekoraciju

NAČIN PRIPREME

  1. Bijelu čokoladu nasjeckajte na kockice i prebacite u zdjelu otpornu na toplinu. U lončić ulijte 50 ml slatkog vrhnja i stavite na vatru da se zagrije. Prije nego zakipi, skinite s vatre i prelijte preko bijele čokolade. Ostavite 2 minute te promiješajte kako bi se sva čokolada rastopila.

  2. Dodajte kokos i ekstrakt vanilije te promiješajte. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i stavite u zamrzivač na 30 minuta.

  3. Zagrijte 100 ml slatkog vrhnja dok ne bude mlako. Mljeveni keks prebacite u zdjelu, prelijte zagrijanim slatkim vrhnjem i promiješajte. Dodajte cimet i krem-sir, još jedanput promiješajte i stavite u hladnjak na 15-20 minuta.

  4. Izvadite smjesu s kokosom iz zamrzivača te oblikujte kuglice promjera 1,5 cm. Trebali biste dobiti oko 50 kuglica. Složene kuglice stavite nakratko u zamrzivač.

  5. Izvadite smjesu s keksom iz hladnjaka i kuglice od kokosa iz zamrzivača. Uzmite 1 žličicu smjese s keksom te je stanjite između vlažnih dlanova. U sredinu stavite kuglicu s kokosom, pažljivo zatvorite rubove i oblikujte kuglicu. Ponovite s ostatkom smjese. Kuglice slažite na pladanj obložen papirom za pečenje.

  6. Složene kuglice stavite na 15 minuta u zamrzivač. Čokoladu za kuhanje nasjeckajte na sitne komadiće i stavite u posudu otpornu na toplinu zajedno s kokosovim uljem. Na pari otopite čokoladu tako da bude glatka i sjajna.

  7. Izvadite kuglice iz zamrzivača te pomoću vilice svaku kuglicu umočite u rastopljenu čokoladu. Ako vam se čokolada počne stvrdnjavati, ponovno je zagrijte na pari. Gotove kuglice, prema želji, ukrasite ostatkom čokolade i listićima kokosa.

  8. Kuglice spremite u hladnjak do posluživanja. Možete ih držati u hladnjaku, u hermetički zatvorenoj posudi, do pet dana.