Pljukanci sa šparogama i pancetom
PRIČA
Pljukance obožavam, a priprema je tako jednostavna. Trebate samo brašno, sol, vodu i malo maslinova ulja. Uz šparoge i mladi luk imate proljeće na tanjuru. Nikako ne zaboravite i čašu Jamnice za potpuni užitak.
Sastojci
Za pljukance
- 300 g glatkog brašna s većim udjelom proteina
- dva prstohvata soli
- 1 žlica maslinova ulja
- 170 g tople vode
- 4-5 komada mladog luka
- 250 g šparoga
- 150 g pancete
- 1 žlica maslaca
- malo maslinova ulja
- papar
- 50 g parmezana
- *prema potrebi, doliti vodu u kojoj se kuhala tjestenina
NAČIN PRIPREME
Priprema
-
Prvo zamijesite tijesto za pljukance. U brašnu napravite udubinu, posolite, dodajte jako toplu vodu i ulje. Zamijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da odstoji dok pripremate namirnice za umak.
-
Narežite luk, pancetu i šparoge. Pripremite vodu za kuhanje pljukanaca.
-
Tijesto odvojite na 4 dijela. Svaki oblikujte u valjak pa režite ili trgajte komadiće tijesta. Valjajte tijesto između prstiju i oblikujte pljukance. Krajevi pljukanaca uži su od sredine. Slažite ih na pobrašnjenu podlogu.
-
Kad voda zakipi, malo je posolite i kuhajte pljukance 10-ak minuta.
-
Dok se kuhaju, pripremite umak.
-
Na zagrijanu tavu stavite maslinovo ulje i maslac, kad se rastopi, dodajte mladi luk. Kratko pirjajte. Dodajte pancetu, pirjajte dok ne postane zlatna. Dodajte šparoge. Kratko pirjajte. Popaprite. Ubacite kuhane pljukance pomoću šupljikave žlice kako bi malo vode od kuhanja ostalo uz tijesto. Dodajte naribani parmezan. Poslužite uz čašu Jamnice. Dobar tek!