Poke bowl s tofuom
Koncept poke bowla, havajskog tradicionalnog jela, postao je globalno popularan i za to postoje dobri razlozi – riječ je o zdravom obroku koji pršti okusima i koji nikoga neće ostaviti gladnim.
PRIČA
Kombinacija proteina, ugljikohidrata i vlakana u poke zdjelici idealno je rješenje za lagan i nutritivno bogat obrok. Nema ograničenja s namirnicama, osnovu jela mogu činiti riba ili meso, ali i tofu u veganskoj verziji poput ove naše.
S ostalim sastojcima, dajte mašti na volju – neka žitarica poput riže ili pseudožitarica poput kvinoje, svježe salate, korjenasto povrće, avokado, sjemenke, orašasti plodovi… sve je dopušteno i dostupno, ovisno o vlastitim željama.
Za 4 osobe
- 400 g tofua
- 60 ml soja umaka
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica soka limete
- 1 žličica naribanog svježeg đumbira
- 1 žlica sezama
- Maslinovo ulje
- 200 g kvinoje
- 1-2 avokada
- 1 vezica rotkvica
- 2-3 mrkve
- Ljubičasti kupus
- 2 mlada luka
- 2 limete
- Svježi korijandar
NAČIN PRIPREME
-
Tofu dobro ocijedi pa posuši papirnatim ručnikom. Nareži ga na kockice. Pomiješaj soja umak, sitno nasjeckani češnjak, sok limete, naribani svježi đumbir i sezam. U marinadu dodaj kockice tofua i pusti da odstoji 10-ak minuta.
-
U tavi zagrij malo maslinova (ili sezamova ulja). Kockice tofua izvadi iz marinade i preprži na tavi. Marinadu sačuvaj.
-
Kvinoju skuhaj prema uputama na pakiranju. Avokado i rotkvice nareži na kriške, mrkvu nareži na prutiće, ljubičasti kupus na tanke trakice, a mladi luk na kolutiće.
-
U zdjelu posloži kvinoju, ljubičasti kupus, avokado, rotkvice, mrkvu pa dodaj i tofu. Pospi kolutićima mladog luka i listićima svježeg korijandra. Dodaj i kriške limete.
-
Na kraju tofu prelij marinadom koju si sačuvao. Prema želji, možeš dodati još soli, ali to ovisi i o slanoći soja umaka. Također, možeš još sve politi maslinovim uljem.