Prhke košarice punjene gulašom od janjetine
Zaboravite na tanjure i zdjelice te svoje jelo servirajte u ukusnim košaricama od prhkog tijesta. Šime Sušić će vam pokazati kako.
PRIČA
Ideja za ovo jelo pala mi je na pamet dok sam proučavao Ujedinjeno Kraljevstvo i njezina kolonijalna osvajanja. Mislim da niti jedna kuhinja nije toliko internacionalizirana kao britanska. Upravo su geografska otkrića, nove kulture i začini učinili tu kuhinju toliko zanimljivom. Da se to nije dogodilo, njihova bi kuhinja vrlo vjerojatno ostala krajnje dosadna i nezanimljiva, a Britanci bi možda i dan danas jeli rukama.
Ne znam zašto, ali prhko tijesto, maslac, grašak i janjetina su mi sinonimi za tu otočnu državu, a neki dan je čak bio i dokumentarac u kojem su tvrdili da se najfinija i najbolja tajlandska i indijska jela na svijetu mogu probati baš u Londonu.
Da ne bi bilo previše odmaka od tradicije, ovo je samo jedan fini pokušaj spajanja tradicionalnog dalmatinskog jela (janjetine s bižima) i prhkog tijesta koje ima više uloga.
Služi kao svojevrsni tanjur tj. posuda, upija sve fine sokove koji su nastali višesatnim kuhanjem gulaša, odlično zamjenjuje kruh te jelu daje jednu finu prhku i maslastu dimenziju.
Sastojci za 6 osoba:
ZA GULAŠ
- 1 kg janjeće plećke s kostima
- 2 velike glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica koncentrata rajčice
- lovor
- 1 dcl crnog vina
- sol, papar
- 200 g očišćenog mladog graška
- 2 mlada krumpira srednje veličine
- korjenasto povrće za temeljac
ZA 6 KOŠARICA
- 200 g oštrog brašna
- 125 g maslaca
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 2 žličice soli
- 1 jaje
NAČIN PRIPREME
-
U posudu ubacite oštro brašno, hladan maslac narezan na kockice, sol, jaje i vrhnje. Sve prvo razmrvite, a potom povežite u homogenu smjesu.
Dobiveno tijesto zamotajte u foliju i ostavite minimalno pola sata u hladnjaku da se odmori.
-
Janjeće meso otkoštite. Kosti i grubo narezano povrće stavite u lonac s vodom te napravite temeljac.
Luk narežite na kockice pa ga s češnjakom stavite da se dugo dinsta na svinjskoj masti. Otkošteno meso narežite na jednake komade i ubacite da se dinstaju s lukom. Dodajte lovor, sol i papar te po žličicu mljevene crvene paprike i čilija.
-
Pustite meso da se krčka na laganoj vatri nekih sat vremena, povremeno ga podlijevajući temeljcem.
Nakon što se luk u potpunosti raspadne, a meso omekša, ulijte crno vino i pustite da se kuha još nekih pola sata kako bi alkohol ispario, a okusi se povezali.
-
Dok se gulaš krčka, od tijesta oblikujte košarice.
Košarice stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Pecite ih nekih petnaestak minuta, odnosno dok košarice ne dobiju finu zlatno smeđu boju.
-
Pred sam kraj, u gulaš ubacite sitno narezani krumpir i mladi grašak.
Kada je krumpir kuhan, gulaš je gotov.
-
Za ovakvo je jelo poželjno da gulaš bude gušći, da se bolje sljubi s košaricom i da ne curi na sve strane.
Takav je gulaš moguće dodatno zapeći u pećnici, dodavanjem različitih dodataka (krumpir, sir i sl.) koji mogu stvoriti finu koricu.