Proljetna salata sa sirovim graškom i avokadom
Pretvorite salatu u glavni obrok! Lagana, hranjiva i zasitna, ova salata je pravo rješenje za sve one koji koji traže ideju za ručak koji mogu ponijeti na posao.
PRIČA
Ako tražite ideju za ručak na poslu ili u školi, nešto što ćete moći ponijeti sa sobom i jesti usput, a hrana iz pekare i gotova jela iz supermarketa su nešto što biste svakako htjeli izbaciti iz svog života, salate su pravo rješenje za vas. Pametno pripremljene, mogu vas itekako zasititi, ali i napuniti energijom. Ova salata je jedna od takvih ideja.
Budući da je svibanj sezona graška, želja mi je ponuditi ideju za ručak koji je istovremeno i lagan, ali i zasitan i hranjiv. Grašak je mahunarka bogata hranjivim tvarima, odličan je izvor ugljikohidrata, vlakana, proteina i masti. Ljudi koji osjećaju umor trebali bi ga češće jesti jer on zbog svojih nutrijenata osigurava energiju stanicama organizma.
Avokado je uvijek izvrstan odabir za sve koji žele svoju salatu pretvoriti u glavni obrok. Zbog svog neutralnog okusa paše i u slatkim i u slanim jelima.
Sastojci za 2 osobe:
ZA SALATU
- 2 šake rikole
- 100 g graška
- 1 mala tikvica
- 1 avokado
- 2 mlada luka
- šaka oraha
- maslinovo ulje
- limunov sok
- sol, papar
NAČIN PRIPREME
-
Odmrznite grašak koji ste prethodno zamrznuli (tako će njegova opna postati lakša za jesti).
Operite povrće.
-
Tikvicu narežite pomoću gulilice za krumpir. Nemojte je guliti ako znate da je iz eko uzgoja.
Avokado ogulite i narežite na ploške. Mladi luk nasjeckajte na ploške, a orahe nasjeckajte na manje komade.
-
U zdjelu ubacite rikolu, grašak, tikvice, avokado i mladi luk pa posipajte orasima.
Sve začinite limunovim sokom, maslinovim uljem, soli i paprom i dobro promiješajte.
-
Ako želite, uz salatu servirajte sirove krekere ili sirovi kruh, no salata je dovoljno zasitna da neće biti neophodno.
-
SAVJET: Kako bi orasi bili lakše probavljivi, preporučujem da ih prethodno 8 sati namačete u vodi s par kapi limunovog soka i malo soli. Orahe potom dobro isperite i posušite u dehidratoru ili u pećnici na najnižoj temperaturi.