Proljetna salata sa sirovim graškom i avokadom

  • Tina Uglješić
  • do 30 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Pretvorite salatu u glavni obrok! Lagana, hranjiva i zasitna, ova salata je pravo rješenje za sve one koji koji traže ideju za ručak koji mogu ponijeti na posao.

PRIČA

Ako tražite ideju za ručak na poslu ili u školi, nešto što ćete moći ponijeti sa sobom i jesti usput, a hrana iz pekare i gotova jela iz supermarketa su nešto što biste svakako htjeli izbaciti iz svog života, salate su pravo rješenje za vas. Pametno pripremljene, mogu vas itekako zasititi, ali i napuniti energijom. Ova salata je jedna od takvih ideja.

Budući da je svibanj sezona graška, želja mi je ponuditi ideju za ručak koji je istovremeno i lagan, ali i zasitan i hranjiv. Grašak je mahunarka bogata hranjivim tvarima, odličan je izvor ugljikohidrata, vlakana, proteina i masti. Ljudi koji osjećaju umor trebali bi ga češće jesti jer on zbog svojih nutrijenata osigurava energiju stanicama organizma.

Avokado je uvijek izvrstan odabir za sve koji žele svoju salatu pretvoriti u glavni obrok. Zbog svog neutralnog okusa paše i u slatkim i u slanim jelima.

Sastojci za 2 osobe:

ZA SALATU

  • 2 šake rikole
  • 100 g graška
  • 1 mala tikvica
  • 1 avokado
  • 2 mlada luka
  • šaka oraha
  • maslinovo ulje
  • limunov sok
  • sol, papar

NAČIN PRIPREME

  1. Odmrznite grašak koji ste prethodno zamrznuli (tako će njegova opna postati lakša za jesti).

    Operite povrće. 

  2. Tikvicu narežite pomoću gulilice za krumpir. Nemojte je guliti ako znate da je iz eko uzgoja.

    Avokado ogulite i narežite na ploške. Mladi luk nasjeckajte na ploške, a orahe nasjeckajte na manje komade.

  3. U zdjelu ubacite rikolu, grašak, tikvice, avokado i mladi luk pa posipajte orasima.

    Sve začinite limunovim sokom, maslinovim uljem, soli i paprom i dobro promiješajte.

  4. Ako želite, uz salatu servirajte sirove krekere ili sirovi kruh, no salata je dovoljno zasitna da neće biti neophodno.

  5. SAVJET: Kako bi orasi bili lakše probavljivi, preporučujem da ih prethodno 8 sati namačete u vodi s par kapi limunovog soka i malo soli. Orahe potom dobro isperite i posušite u dehidratoru ili u pećnici na najnižoj temperaturi.

AUTOR RECEPTA
Tina Uglješić
Lagani obroci, ali istovremeno ukusni i obogaćeni vitaminima!

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane