Puding bez kuhanja s bobičastim voćem
Povoljni, brzi i osvježavajući deserti hit su ove sezone. Uz Tinu Uglješić naučite pripremati ukusan puding s voćem - bez mlijeka, šećera i kuhanja!
PRIČA
Jede vam se nešto slatko, a osvježavajuće? Želite utažiti potrebu za desertom, ali ne želite pretjerati s kalorijama? Ovaj hladan puding bez mlijeka, šećera i kuhanja gotov je u trenu, a izmamit će svakom kušaču osmijeh na lice i raširiti sreću cijelim tijelom. Nakon ovakvog deserta neće vam se spavati, dapače, imat ćete energije za bilo koju ljetnu fizičku aktivnost!
Budući da sam, kao i većina, stalno u stisci s vremenom, recepti koje pripremam moraju zadovoljiti dva glavna kriterija: moraju biti jednostavni i brzi za pripremu. No, budući da volim jesti, treći obavezan kriterij je da hrana koju pripremam bude ukusna. Međutim, tu je i moj odabir načina prehrane koji diktira još jedan kriterij, a to je sirova hrana koja obiluje namirnicama koje se termički ne obrađuju.
Sve navedene kriterije zadovoljava ovaj puding bez kuhanja s bobičastim voćem koji zahtijeva svega nekoliko namirnica. Gotov je u trenu i iznimno ukusan. Puding osvaja svojom svježinom i punoćom okusa uz blagu i kiselkastu voćnu notu.
Ako, nakon što isprobate ovaj puding, nikada više ne poželite skuhati klasičan puding, slobodno mene okrivite.
Sastojci za 2 osobe:
ZA BADEMOVO MLIJEKO
- 1 mjerica badema (namočenih 8 sati u slanoj vodi)
- 3 mjerice vode
ZA PUDING
- 1 šalica bademovog mlijeka (oko 2,5 dcl)
- 3 žlice chia sjemenki
- 1 žličica meda
- vanilija u prahu (na vrh noža)
ZA PRELJEV
- 100 g borovnica (ili bilo kojeg drugog bobičastog voća)
- 1 žlica meda
- 1 žličica limunovog soka
- 1-2 listića svježe mente
NAČIN PRIPREME
PRIPREMA BADEMOVOG MLIJEKA
-
Bademovo mlijeko možete kupiti u bilo kojem supermarketu, ali ga možete izraditi i sami.
Mjericu badema i vode odredite sami. Omjer treba biti 1 mjerica badema na 3 mjerice vode. Nakon namakanja, bademe isperite i procijedite. Ako želite snježno bijelo mlijeko, možete ih i oguliti.
-
U blender ubacite bademe i jednu mjericu vode te miksajte oko 30 sekundi. Potom ubacite preostale dvije mjerice vode i miksajte još 30 sekundi. Mlijeko procijedite kroz sitno cjedilo ili gazu. Za ovaj puding procijeđivanje nije potrebno.
Savjet: Mlijeko možete pohraniti u dobro zatvorenu staklenu bocu i čuvati u hladnjaku do 3 dana.
PRIPREMA PUDINGA
-
Sve sastojke za puding (bademovo mlijeko, chia sjemenke, med i vaniliju u prahu) dobro promiješajte u zdjeli te pustite da odstoje 20-ak minuta.
Ako vam se chia sjemenke budu lijepile jedna za drugu, povremeno promiješajte kako bi se ravnomjerno rasporedile.
-
Sve sastojke za preljev (borovnice, med, limunov sok i svježu mentu) ubacite u blender i dobro izmiksajte na najvišoj brzini.
-
Puding prebacite u staklenu čašu, prelijte preljevom i dekorirajte po želji.
Puding možete držati u hladnjaku 2-3 dana.