Puding bez kuhanja s bobičastim voćem

  • Tina Uglješić
  • do 30 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Povoljni, brzi i osvježavajući deserti hit su ove sezone. Uz Tinu Uglješić naučite pripremati ukusan puding s voćem - bez mlijeka, šećera i kuhanja!

PRIČA

Jede vam se nešto slatko, a osvježavajuće? Želite utažiti potrebu za desertom, ali ne želite pretjerati s kalorijama? Ovaj hladan puding bez mlijeka, šećera i kuhanja gotov je u trenu, a izmamit će svakom kušaču osmijeh na lice i raširiti sreću cijelim tijelom. Nakon ovakvog deserta neće vam se spavati, dapače, imat ćete energije za bilo koju ljetnu fizičku aktivnost!

Budući da sam, kao i većina, stalno u stisci s vremenom, recepti koje pripremam moraju zadovoljiti dva glavna kriterija: moraju biti jednostavni i brzi za pripremu. No, budući da volim jesti, treći obavezan kriterij je da hrana koju pripremam bude ukusna. Međutim, tu je i moj odabir načina prehrane koji diktira još jedan kriterij, a to je sirova hrana koja obiluje namirnicama koje se termički ne obrađuju.

Sve navedene kriterije zadovoljava ovaj puding bez kuhanja s bobičastim voćem koji zahtijeva svega nekoliko namirnica. Gotov je u trenu i iznimno ukusan. Puding osvaja svojom svježinom i punoćom okusa uz blagu i kiselkastu voćnu notu.

Ako, nakon što isprobate ovaj puding, nikada više ne poželite skuhati klasičan puding, slobodno mene okrivite.

Sastojci za 2 osobe:

ZA BADEMOVO MLIJEKO

  • 1 mjerica badema (namočenih 8 sati u slanoj vodi)
  • 3 mjerice vode

ZA PUDING

  • 1 šalica bademovog mlijeka (oko 2,5 dcl)
  • 3 žlice chia sjemenki
  • 1 žličica meda
  • vanilija u prahu (na vrh noža)

ZA PRELJEV

  • 100 g borovnica (ili bilo kojeg drugog bobičastog voća)
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1-2 listića svježe mente

NAČIN PRIPREME

PRIPREMA BADEMOVOG MLIJEKA

  1. Bademovo mlijeko možete kupiti u bilo kojem supermarketu, ali ga možete izraditi i sami.

    Mjericu badema i vode odredite sami. Omjer treba biti 1 mjerica badema na 3 mjerice vode. Nakon namakanja, bademe isperite i procijedite. Ako želite snježno bijelo mlijeko, možete ih i oguliti.

  2. U blender ubacite bademe i jednu mjericu vode te miksajte oko 30 sekundi. Potom ubacite preostale dvije mjerice vode i miksajte još 30 sekundi. Mlijeko procijedite kroz sitno cjedilo ili gazu. Za ovaj puding procijeđivanje nije potrebno.

    Savjet: Mlijeko možete pohraniti u dobro zatvorenu staklenu bocu i čuvati u hladnjaku do 3 dana.

PRIPREMA PUDINGA

  1. Sve sastojke za puding (bademovo mlijeko, chia sjemenke, med i vaniliju u prahu) dobro promiješajte u zdjeli te pustite da odstoje 20-ak minuta.

    Ako vam se chia sjemenke budu lijepile jedna za drugu, povremeno promiješajte kako bi se ravnomjerno rasporedile.

  2. Sve sastojke za preljev (borovnice, med, limunov sok i svježu mentu) ubacite u blender i dobro izmiksajte na najvišoj brzini.

  3. Puding prebacite u staklenu čašu, prelijte preljevom i dekorirajte po želji.

    Puding možete držati u hladnjaku 2-3 dana.

AUTOR RECEPTA
Tina Uglješić
Lagani obroci, ali istovremeno ukusni i obogaćeni vitaminima!

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane