Purpurni kolač s kremom od limuna
Ako tražite iznenađenje za nepce, kratko vrijeme pripreme te jednostavne namirnice, isprobajte sirovi kolač od cikle!
PRIČA
Većina ljudi je ne konzumira ciklu u mjeri u kojoj bi ju trebali konzumirati. Čini mi se da je glavni krivac za to jednoličnost pripreme - cikla se jede kuhana na salatu.
Međutim, ako je želite pripremati na sirovi način, shvatit ćete da vam se horizonti šire i da je, osim (sirovu) na salatu, možete pripremati cijeđenu kao sok, možete je koristiti za izradu namaza za krekere, umaka za sushi, a pulpu možete koristiti za izradu krekera ili kolača.
Sirove kolače ne kuhamo i ne pečemo pa je vrijeme pripreme ovog deserta vrlo kratko, kao i lista namirnica koje su vam potrebne. Nema kompliciranih i nedostižnih sastojaka. Slatkoća podloge i intenzivna purpurna boja u kontrastu sa snježnobijelom kremom od indijskih oraščića s osvježavajućom aromom limuna pravo su iznenađenje kako za oči tako i za nepce.
Nedavno smo već usvojili danski aebleskiver, za koji smo koristili samo sok od cikle, a u ovom kolaču koristit ćemo je cijelu. Prilikom izrade i fotografiranja, tim i ja pojeli smo cijeli kolač. Mislim da sam rekla dovoljno da zaključite kako vam ne preostaje ništa drugo nego isprobati ga i sami.
Sastojci za 4 osobe:
ZA PODLOGU
- ½ šalice badema
- ½ šalice kokos mrvica
- ⅓ žličice vanilije u prahu
- 1 srednje velika cikla
- 1 šalica datulja
- * 1 šalica = 2,5 dcl
ZA BIJELU KREMU
- 2 šalice indijskih oraščića (namočenih 4-8 sati)
- sok 1 i pol limuna
- korica jednog limuna
- ½ žličice vanilije u prahu
- 2 žlice meda
- prstohvat soli
- ¼ šalice vode
NAČIN PRIPREME
-
Uključite multipraktik. Dok se nož okreće, ubacite bademe, kokos mrvice i vaniliju u prahu. Miksajte dok se ne samelje sitno skoro poput brašna.
Ciklu operite, ogulite i narežite na kockice pa ubacite u multipraktik i miješajte s bademima i kokosom sve dok se potpuno ne usitni.
-
Datuljama uklonite koštice. Ako su jako tvrde, namočite ih u mlakoj vodi 20-ak minuta, procijedite i miksajte u multipraktiku s ostatkom smjese.
Ako su mekane, preskočite postupak namakanja i odmah ih miksajte.
-
Dobit ćete mekanu, vlažnu smjesu koju rasporedite u kalup.
-
U multipraktik stavite sastojke za bijelu kremu i miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
Kremom premažite kolač i stavite u zamrzivač. Nakon pola sata, kolač je spreman za kušanje!