Purpurni kolač s kremom od limuna

  • Tina Uglješić
  • do 30 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Ako tražite iznenađenje za nepce, kratko vrijeme pripreme te jednostavne namirnice, isprobajte sirovi kolač od cikle!

PRIČA

Većina ljudi je ne konzumira ciklu u mjeri u kojoj bi ju trebali konzumirati. Čini mi se da je glavni krivac za to jednoličnost pripreme - cikla se jede kuhana na salatu.

Međutim, ako je želite pripremati na sirovi način, shvatit ćete da vam se horizonti šire i da je, osim (sirovu) na salatu, možete pripremati cijeđenu kao sok, možete je koristiti za izradu namaza za krekere, umaka za sushi, a pulpu možete koristiti za izradu krekera ili kolača.

Sirove kolače ne kuhamo i ne pečemo pa je vrijeme pripreme ovog deserta vrlo kratko, kao i lista namirnica koje su vam potrebne. Nema kompliciranih i nedostižnih sastojaka. Slatkoća podloge i intenzivna purpurna boja u kontrastu sa snježnobijelom kremom od indijskih oraščića s osvježavajućom aromom limuna pravo su iznenađenje kako za oči tako i za nepce.

Nedavno smo već usvojili danski aebleskiver, za koji smo koristili samo sok od cikle, a u ovom kolaču koristit ćemo je cijelu. Prilikom izrade i fotografiranja, tim i ja pojeli smo cijeli kolač. Mislim da sam rekla dovoljno da zaključite kako vam ne preostaje ništa drugo nego isprobati ga i sami.

Sastojci za 4 osobe:

ZA PODLOGU

  • ½ šalice badema
  • ½ šalice kokos mrvica
  • ⅓ žličice vanilije u prahu
  • 1 srednje velika cikla
  • 1 šalica datulja
  • * 1 šalica = 2,5 dcl

ZA BIJELU KREMU

  • 2 šalice indijskih oraščića (namočenih 4-8 sati)
  • sok 1 i pol limuna
  • korica jednog limuna
  • ½ žličice vanilije u prahu
  • 2 žlice meda
  • prstohvat soli
  • ¼ šalice vode

NAČIN PRIPREME

  1. Uključite multipraktik. Dok se nož okreće, ubacite bademe, kokos mrvice i vaniliju u prahu. Miksajte dok se ne samelje sitno skoro poput brašna.

    Ciklu operite, ogulite i narežite na kockice pa ubacite u multipraktik i miješajte s bademima i kokosom sve dok se potpuno ne usitni.

  2. Datuljama uklonite koštice. Ako su jako tvrde, namočite ih u mlakoj vodi 20-ak minuta, procijedite i miksajte u multipraktiku s ostatkom smjese.

    Ako su mekane, preskočite postupak namakanja i odmah ih miksajte.

  3. Dobit ćete mekanu, vlažnu smjesu koju rasporedite u kalup

  4. U multipraktik stavite sastojke za bijelu kremu i miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

    Kremom premažite kolač i stavite u zamrzivač. Nakon pola sata, kolač je spreman za kušanje!

AUTOR RECEPTA
Tina Uglješić
Lagani obroci, ali istovremeno ukusni i obogaćeni vitaminima!

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane