Quiche od špeka, poriluka i tikvica
PRIČA
Tko kaže da ne voli quiche - ne govori istinu! A ovih vrućih i sparnih dana u kombinciji s nekim finim pićem sa strane, poput mrzlog - osvježavajućeg gemišta biti će vam još i draži. Društvo oko stola, fina hrana i pune čaše su kao definicija zabave za vikend, a uz Jamnicu nazdravite svakom trenutku.
Sastojci za 4 osobe
Tijesto
- 150 g mekog brašna
- 150 g oštrog brašna
- 1 žličica soli
- 125 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- + po potrebi žlica – dvije hladne vode
Nadjev
- 100 g špeka
- 1 srednji poriluk
- 2 srednje tikvice
- 2 jaja
- 200 ml kiselog vrhnja
- 100 ml mlijeka
- 200 g feta sira, ili nekog sličnog slanog
- sol, papar, čili, svježi peršin, vlasac
NAČIN PRIPREME
Priprema
-
Brašno, sol i maslac pomiješajte prstima tako da dobijete mrvičastu mješavinu. Zatim dodajte jaje i žumanjak pa brzo umijesite kompaktno tijesto. Ako se tijesto raspada dodajte žlicu – dvije hladne vode.
-
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, ili između dva papira za pečenje, u krug nešto veći od kalupa.
-
Kalup premažite maslacem i pospite s malo brašna pa u njega prebacite tijesto (zarolajte ga na valjak pa odrolajte preko kalupa). Dobro utisnite tijesto kako bi se napravila 'zdjelica' pa odrežite višak tijesta koji viri iz kalupa.
-
Tijesto stavite hladiti barem 30 min. Hladno tijesto izbodite vilicom i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C oko 15 min, tj. dok ne krene dobivati boju.
-
Dok se tijesto peče pripremite nadjev: tavu zagrijte pa dodajte špek narezan na kockice. Špek lagano prepecite i pustite da pusti masnoću, dodajte poriluk izrezan na polumjesece i dinstajte kratko dok ne uvene. Svemu dodajte i tikvice izrezane na trokutiće i dinstajte dok ne porumene. Začinite sa začinima po želji: sol, papar, čili i sjeckani svježi peršin, te stavite sa strane da se prohladi.
-
U drugoj zdjeli razradite vrhnje s mlijekom, pa dodajte jaja i sve dobro izmiješajte.
-
Po polu pečenoj kori rasporedite povrće sa špekom, te po njemu rasporedite sir, a po svemu izlijte mješavinu vrhnja i jaja. Pecite još oko 25 min, tj. dok ne poprimi lijepu boju na vrhu. Nakon pečenja pustite da odstoji 10 min prije rezanja.
-
Poslužite uz sezonsku salatu sa strane.
Mile Butorac











