Rolice od maka
Ako volite tradicionalni kolač makovnjaču, obožavat će te ove jednostavne rolice od maka. Najfinije su dok su još tople, a tu je i neizostavna hladna Jamnica.
PRIČA
Sastojci
Tijesto
- 250 ml toplog mlijeka
- 1 suhi kvasac
- 50 g šećera
- 500 g glatkog brašna
- 1 jaje
- 20 g ulja
- 30 g omekšalog maslaca
- dobar prstohvat soli
- +1 žumanjak i malo mlijeka za premazivanje
Nadjev od maka
- 200 g maka
- 80 g šećera
- 1 burbon vanilija
- malo ruma
- korica naranče
- 180 g vrućeg mlijeka
NAČIN PRIPREME
Priprema
-
U toplo mlijeko stavite kvasac, malo šećera i brašna pa ostavite da se kvasac aktivira.
-
U posudu prosijte brašno, dodajte šećer, sol i jaje. Na kraju dodajte aktivirani kvasac s mlijekom i umijesite tijesto.
-
Kad se povezalo, dodajte maslac pa miksajte ili mijesite dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi. Ostavite da se diže pokriveno 1,5 sat ili dok se ne udvostruči.
-
Povežite sve sastojke za nadjev.
-
Tijesto podijelite na dva dijela, svaki razvaljajte u pravokutnik, premažite nadjevom od maka i zarolajte. Režite na rolice. Premažite razmućenim žumanjkom s malo mlijeka i posipajte šećerom.
-
Ostavite dok se grije pećnica na 180 °C. Pecite 20-ak minuta. Poslužite tople ili hladne, ali svakako uz čašu Jamnice.