Rolice od maka

  • preko 1h
  • Desert
  • Srednje zahtjevno

Ako volite tradicionalni kolač makovnjaču, obožavat će te ove jednostavne rolice od maka. Najfinije su dok su još tople, a tu je i neizostavna hladna Jamnica.

PRIČA

Sastojci

Tijesto

  • 250 ml toplog mlijeka
  • 1 suhi kvasac
  • 50 g šećera
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 20 g ulja
  • 30 g omekšalog maslaca
  • dobar prstohvat soli
  • +1 žumanjak i malo mlijeka za premazivanje

Nadjev od maka

  • 200 g maka
  • 80 g šećera
  • 1 burbon vanilija
  • malo ruma
  • korica naranče
  • 180 g vrućeg mlijeka

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. U toplo mlijeko stavite kvasac, malo šećera i brašna pa ostavite da se kvasac aktivira.

  2. U posudu prosijte brašno, dodajte šećer, sol i jaje. Na kraju dodajte aktivirani kvasac s mlijekom i umijesite tijesto. 

  3. Kad se povezalo, dodajte maslac pa miksajte ili mijesite dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi. Ostavite da se diže pokriveno 1,5 sat ili dok se ne udvostruči. 

  4. Povežite sve sastojke za nadjev.

  5. Tijesto podijelite na dva dijela, svaki razvaljajte u pravokutnik, premažite nadjevom od maka i zarolajte. Režite na rolice. Premažite razmućenim žumanjkom s malo mlijeka i posipajte šećerom.

  6. Ostavite dok se grije pećnica na 180 °C. Pecite 20-ak minuta. Poslužite tople ili hladne, ali svakako uz čašu Jamnice.