Rudarska greblica sa špinatom

  • Jamnica
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Ovaj slani težački kolač vrijedne su domaćice pripremale za vrijedne rudare iz Ruda, mjesta u okolici Samobora. Rudara u Rudama više nema, ali kolač i danas može biti odličan gablec, štoviše, sada je postao i europski brend.

PRIČA

Rudarska greblica doživjela je svoju europsku slavu – ovih je dana, naime, postala 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.

Iako se rudarska greblica pod ovim imenom službeno smije proizvoditi samo u Rudama i okolnim selima, dok ne posjetite samoborski kraj, isprobajte svoju verziju kod kuće. Ipak, držite se osnovnih pravila, rudarska greblica uvijek se puni svježim kravljim sirom kojem se mogu dodati mljeveni orasi, špinat, blitva, poriluk, metvica i naribana žuta mrkva.

Sastojci za 4 osobe

Za tijesto:

  • 400 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice kvasca
  • 2 žlice svinjske masti
  • 250 g kiselog vrhnja
  • Sol
  • 1 žumanjak

Za nadjev:

  • 500 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • 1 bjelanjak
  • 200 g špinata
  • Sol

Za premazivanje:

  • 1 žlica svinjske masti (za premazivanje lima)
  • 50 g kiselog vrhnja (za premazivanje tijesta)

NAČIN PRIPREME

  1. U brašno dodaj kvasac i promiješaj pa dodaj ostale sastojke - svinjsku mast, kiselo vrhnje, sol i žumanjak. Ručno zamijesi tijesto pa ga na lagano pobrašnjenoj površini mijesi još 10-ak minuta. Tijesto treba biti glatko i podatno. Stavi ga u zdjelu, pokrij krpom i ostavi sat vremena da odmori.

  2. Pomiješaj svježi sir, jaje i bjelanjak koji je preostao od tijesta i sol. Špinat nasjeckaj, možeš ga prethodno kratko blanširati, ali i ne moraš. U oba slučaja, dobro ga ocijedi stišćući rukama kako bi izašlo što više tekućine.

  3. Lim za pečenje premaži mašću. Nakon sat vremena razvaljaj tijesto na blago pobrašnjenoj površini. Tijesto treba biti tanko i razvučeno na otprilike 40x50 cm. Prebaci tijesto i lim tako da duža polovica tijesta viri preko ruba lima.

  4. Ravnomjerno nanesi nadjev na polovicu tijesta koja je u limu i zatim preklopi polovicom koja viri van. Zatvori tijesto tako da prstima zavrneš spojeve prema gore, to će spriječiti curenje nadjeva. Gornji dio tijesta izbodi vilicom.

    Premaži tijesto vrhnjem s gornje strane i stavi peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva Celzijusa 20-25 minuta. Greblica treba lijepo porumeniti.

    Izvadi iz pećnice, pusti nekoliko minuta da odmori pa zatim reži na kvadrate.