Rustikalni namaz od orašastih plodova

  • Tina Uglješić
  • do 60 min.
  • Predjelo
  • Jednostavno

Kremasti namaz, sličan onom sirnom, možete pripremiti od indijskih oraščića. Dodajte mu nekoliko drugih sastojaka, poput ružmarina ili sušenih rajčica, dobit ćete aromatičan namaz rustikalnog izgleda.

PRIČA

Često pripremam slane namaze raznih vrsta u kućnoj radinosti. Puno su mi draži od kupovnih jer mogu kontrolirati namirnice koje koristim, kao i njihovu kvalitetu.

Ovaj put odabrala sam namaz koji podsjeća na sirni kremasti namaz, no kao bazu sam, umjesto kravljeg sira ili vrhnja, koristila indijske oraščiće. Kako bih ga učinila privlačnijim oku, uvaljala sam ga u nasjeckane sastojke koji su mu dali jako zanimljiv izgled, ali su mu i značajno promijenili okus.

Ovaj namaz je sirov i veganski. Zasigurno je nešto što još nitko od vaših poznatih nije kušao pa ga slobodno pripremite kao predjelo za goste koji vam dolaze na večeru.

Sastojci za 8 osoba:

  • 2 šalice indijskih oraščića (prethodno namočenih u vodi 2 sata)
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • ½ žličice sušenog češnjaka u prahu
  • ½ žličice soli
  • svježi ružmarin
  • sušene rajčice
  • orasi
  • crni papar u zrnu

NAČIN PRIPREME

  1. Indijske oraščiće, nakon namakanja, isperite pa procijedite.

    U blender dodajte indijske oraščiće, prehrambeni kvasac, sušeni češnjak u prahu i sol pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu namaza.

  2. Namaz prebacite iz blendera na gazu ispod koje ste podložili papir za pečenje. Oblikujte žlicom valjak ili neki drugi oblik po želji.

    Čvrsto omotajte gazom i papirom za pečenje pa odložite u hladnjak na otprilike 8 sati. Gaza će poslužiti za upijanje suvišne tekućine iz namaza. Nakon 8 sati izvadite namaz iz hladnjaka i uklonite gazu.

  3. Nasjeckajte ružmarin, sušene rajčice narežite na kockice, orahe usitnite nožem, a crni papar usitnite u mužaru.

    Na papir za pečenje ravnomjerno rasporedite ružmarin, sušene rajčice, orahe i crni papar. Na sredinu položite namaz pa ga zarolajte na jednu i drugu stranu, uz lagano utiskivanje, kako bi bio obložen namirnicama sa svih strana.

  4. Vaš rustikalni namaz spreman je za serviranje uz kruh ili krekere po vašem izboru. Ja sam ga servirala uz sirovi kruh od češnjaka.

    Namaz držite u hladnjaku do tjedan dana.

  5. SAVJET: Ako nemate super jaki blender, preporučujem da koristite multipraktik jer ćete u slabijem blenderu, zbog nedostatka tekućine, teško moći izraditi namaz. 

AUTOR RECEPTA
Tina Uglješić
Lagani obroci, ali istovremeno ukusni i obogaćeni vitaminima!

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane