Salata s avokadom, kruškama i pistacijama

  • Tina Uglješić
  • do 30 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Igra s bojama i okusima uvijek inspirira. Ta igra omogućuje nam da uživamo u hrani na najljepši mogući način. Mnoge nijanse zelene i nekome možda, nespojivi okusi kruške i povrća tema su ovog recepta.

PRIČA

Na pojam "salata", većina osoba u glavi ima sliku klasične, dosadne miješane salate (rajčica, kupus, paprika, puterica) koja je najčešća na meniju u restoranima. Ova salata je njena sušta suprotnost. Bogatstvo okusa i količina namirnica zadovoljit će i najzahtjevnija nepca.

Mnogi salatu kao obrok smatraju prezdravom da bi bila fina, ali upravo zato sam odlučila preuzeti zadatak razuvjeriti sve koji tako misle jer znam da salate mogu itekako biti praznik za nepce, daleko ispred svojih restoranskih prijateljica.

Kruška je tu da vas iznenadi njena slatkoća kad ju zagrizete, a pistacije za još jednu zelenu nijansu.

Avokado u salatama pametan je odabir svakoga tko želi salatu kao glavno jelo koja će ga držati sitim dugo vremena.

Peršin će vam vjerojatno zapeti za oko kao čudan izbor sastojka za salatu, međutim, pomiješavši ga s ostalim namirnicama, u konačnici ćete si sigurno pomisliti: "Zanimljivo kako mi ovo nije prije palo na pamet".

Sastojci za 2 osobe:

Za salatu

  • 6 listova zelene salate po izboru
  • 1 šaka rikole
  • 1 šaka peršina (list)
  • 1 avokado
  • 1 kruška
  • 1 mladi luk
  • 1 šaka pistacija
  • čili u prahu (po želji)
  • maslinovo ulje
  • sol

NAČIN PRIPREME

  1. Salatu izrežite na trakice, a rikolu i peršin na sitno.  Avokado i krušku ogulite i izrežite na kockice. Mladi luk izrežite na tanke kolutove. 

  2. Pistacije očistite i nasjeckajte na sitno. Dobro promiješajte sve sastojke.

  3. Na kraju možete začiniti čili papričicama u prahu, ako želite da vas salata malo zagrije.

    Servirajte uz omiljene vam krekere ili kruh. Ja sam se odlučila za zlatnožute dehidrirane krekere od proklijale heljde, zlatnog lana, češnjaka i kurkume s crnim sezamom.

  4. Savjet: Ako nemate pistacija, salatu možete ukrasiti i bučinim ili suncokretovim sjemenkama. Imat ćete jednu nijansu zelene manje, ali će salata ostati jednako ukusna.

AUTOR RECEPTA
Tina Uglješić
Lagani obroci, ali istovremeno ukusni i obogaćeni vitaminima!

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane