Shakshuka
PRIČA
Postoje jela koja osvoje na prvi zalogaj. Takva je priča sa Shakshukom, sjevernoafričkim jelom koje sa radi od paprike, rajčice, jaja i začina. Najčešće se poslužuje kao doručak, ali dovoljno je zasitno da bude ručak ili večera.
Sastojci
Sastojci
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 mladi luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica mljevene dimljene paprike
- 1 žličica kumina
- 1 crvena paprika
- 600 g konzervirane ili svježe sjeckane rajčice
- sol i papar, prema ukusu
- 4 jaja
Za posluživanje
- papar
- kozji sir
- nasjeckani peršin
NAČIN PRIPREME
Priprema
-
Operite i očistite crvenu papriku. Nasjeckajte je na kockice 5×5 mm. Mladi luk operite i nasjeckajte na kolutiće. Češnjak protisnite ili sitno nasjeckajte.
-
U tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i pržite ga jednu minutu. Dodajte češnjak, dimljenu papriku i kumin te pržite dok luk ne uvene. Ubacite nasjeckanu papriku i pirjajte na srednje jakoj vatri oko 3 minute.
-
Dodajte rajčicu i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta povremeno miješajući. Začinite solju i paprom prema ukusu.
-
Dodajte jaja ostavljajući razmak između njih (ako vam je umak jako gust, kuhačom napravite udubine za jaja). Poklopite tavu i kuhajte na laganoj vatri 5-8 minuta, odnosno dok jaja ne budu kuhana prema vašem ukusu.
-
Maknite s vatre, pospite paprom, kozjim sirom i peršinom te odmah poslužite uz pita-kruh, tortilju ili tostiranu lepinju.