Shakshuka

  • Kristina Štriga
  • do 30 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

PRIČA

Postoje jela koja osvoje na prvi zalogaj. Takva je priča sa Shakshukom, sjevernoafričkim jelom koje sa radi od paprike, rajčice, jaja i začina. Najčešće se poslužuje kao doručak, ali dovoljno je zasitno da bude ručak ili večera.

Sastojci

Sastojci

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 mladi luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica mljevene dimljene paprike
  • 1 žličica kumina
  • 1 crvena paprika
  • 600 g konzervirane ili svježe sjeckane rajčice
  • sol i papar, prema ukusu
  • 4 jaja

Za posluživanje

  • papar
  • kozji sir
  • nasjeckani peršin

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. Operite i očistite crvenu papriku. Nasjeckajte je na kockice 5×5 mm. Mladi luk operite i nasjeckajte na kolutiće. Češnjak protisnite ili sitno nasjeckajte.

  2. U tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i pržite ga jednu minutu. Dodajte češnjak, dimljenu papriku i kumin te pržite dok luk ne uvene. Ubacite nasjeckanu papriku i pirjajte na srednje jakoj vatri oko 3 minute.

  3. Dodajte rajčicu i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta povremeno miješajući. Začinite solju i paprom prema ukusu.

  4. Dodajte jaja ostavljajući razmak između njih (ako vam je umak jako gust, kuhačom napravite udubine za jaja). Poklopite tavu i kuhajte na laganoj vatri 5-8 minuta, odnosno dok jaja ne budu kuhana prema vašem ukusu.

  5. Maknite s vatre, pospite paprom, kozjim sirom i peršinom te odmah poslužite uz pita-kruh, tortilju ili tostiranu lepinju.