Sirova torta od bundeve

  • Tina Uglješić
  • do 30 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Obojite svoj dan narančastom bojom ove ukusne torte koja se vrlo jednostavno priprema. Pećnicu ne morate paliti jer se ova torta priprema - sirova!

PRIČA

Moja mama je naučila kuhati vrlo kasno. Točnije, tek kad se udala. Iako sam ja svoje prve delicije počela pripremati već s devet godina, često samu sebe ulovim kako se prilikom pripremanja hrane sjetim njenih riječi: "Kuhanje postaje zabavno tek kada hranu počneš pripremati kroz boje."

U njenom slučaju to je značilo: ne volim kuhati, ali ako si namirnice posložiš tako da uzmeš malo crvene, malo narančaste, malo zelene, život ti se momentalno oboji vedrinom, a kuhanje postane radost.

Ova priča itekako ima veze s našim receptom jer sam inspiraciju za recept dobila upravo zahvaljujući jednoj narančastoj butternut tikvi. Ugledavši je na placu, nisam mogla odoljeti. Kad u ruke primiš ovako jaku, toplu boju koju ti je ponudila upravo gospođa Priroda, ne možeš joj reći ne.

U posljednje dvije godine pripremam isključivo sirove deserte. Većini pojam sirovi desert ništa ne znači dok ga ne kušaju. Ima neka posebna draž u tome što konzumirate termički neobrađene sastojke, a posebno ako ste za neke od njih vjerovali da se niti ne mogu jesti bez kuhanja ili pečenja.

Ako ste istraživač i kreator ili samo volite nove okuse, ova torta od bundeve će vas sigurno osvojiti. Prepustite se bojama jer je narančasta boja ove torte obojala je moj dan. Neka oboji i vaš!

SASTOJCI

ZA PODLOGU

  • 180 g oraha (ili lješnjaka ili badema)
  • 40 g suhih smokava
  • 40 g grožđica
  • 15 g kokosovog brašna
  • prstohvat soli
  • malo cimeta (opcionalno)
  • malo kajenskog papra (opcionalno)

ZA KREMU

  • 300 g sirovih indijskih oraščića (namočenih preko noći)
  • 250 g nasjeckane sirove bundeve
  • 150 g nasjeckane mrkve
  • 100 g kokosovog ulja (maslaca)
  • 170 g meda
  • 110 g vode
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • ¼ žličice soli
  • 1 žličica cimeta

ZA ČOKOLADNI PRELJEV

  • 7 g sirovog kakao praha
  • 7 g kokosovog ulja (maslaca)
  • 14 g meda

NAČIN PRIPREME

  1. Orašaste plodove izmiksajte na sitno (poput brašna) u multipraktiku. Dodajte ostatak sastojaka za podlogu i nastavite miksati dok ne dobijete ljepljivu smjesu.

    Rukama utisnite smjesu za podlogu u kalup za torte promjera 26 cm i odložite u zamrzivač.

  2. Ako imate jaki blender, slobodno odjednom ubacite sve sastojke za kremu i miksajte dok ne dobijete svilenkasto glatku kremu.

  3. Ako nemate jaki blender, ubacite prvo ⅓ indijskih oraščića i sve tekuće sastojke za kremu te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, potom dodajte sljedeću ⅓ indijskih oraščića i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, pa preostalu ⅓ indijskih oraščića. Na kraju ubacite sve preostale sastojke i miksajte do glatke smjese.

  4. Prelijte kremu preko podloge koju ste odložili u zamrzivač.

AUTOR RECEPTA
Tina Uglješić
Lagani obroci, ali istovremeno ukusni i obogaćeni vitaminima!

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane