Sirova torta od bundeve
Obojite svoj dan narančastom bojom ove ukusne torte koja se vrlo jednostavno priprema. Pećnicu ne morate paliti jer se ova torta priprema - sirova!
PRIČA
Moja mama je naučila kuhati vrlo kasno. Točnije, tek kad se udala. Iako sam ja svoje prve delicije počela pripremati već s devet godina, često samu sebe ulovim kako se prilikom pripremanja hrane sjetim njenih riječi: "Kuhanje postaje zabavno tek kada hranu počneš pripremati kroz boje."
U njenom slučaju to je značilo: ne volim kuhati, ali ako si namirnice posložiš tako da uzmeš malo crvene, malo narančaste, malo zelene, život ti se momentalno oboji vedrinom, a kuhanje postane radost.
Ova priča itekako ima veze s našim receptom jer sam inspiraciju za recept dobila upravo zahvaljujući jednoj narančastoj butternut tikvi. Ugledavši je na placu, nisam mogla odoljeti. Kad u ruke primiš ovako jaku, toplu boju koju ti je ponudila upravo gospođa Priroda, ne možeš joj reći ne.
U posljednje dvije godine pripremam isključivo sirove deserte. Većini pojam sirovi desert ništa ne znači dok ga ne kušaju. Ima neka posebna draž u tome što konzumirate termički neobrađene sastojke, a posebno ako ste za neke od njih vjerovali da se niti ne mogu jesti bez kuhanja ili pečenja.
Ako ste istraživač i kreator ili samo volite nove okuse, ova torta od bundeve će vas sigurno osvojiti. Prepustite se bojama jer je narančasta boja ove torte obojala je moj dan. Neka oboji i vaš!
SASTOJCI
ZA PODLOGU
- 180 g oraha (ili lješnjaka ili badema)
- 40 g suhih smokava
- 40 g grožđica
- 15 g kokosovog brašna
- prstohvat soli
- malo cimeta (opcionalno)
- malo kajenskog papra (opcionalno)
ZA KREMU
- 300 g sirovih indijskih oraščića (namočenih preko noći)
- 250 g nasjeckane sirove bundeve
- 150 g nasjeckane mrkve
- 100 g kokosovog ulja (maslaca)
- 170 g meda
- 110 g vode
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- ¼ žličice soli
- 1 žličica cimeta
ZA ČOKOLADNI PRELJEV
- 7 g sirovog kakao praha
- 7 g kokosovog ulja (maslaca)
- 14 g meda
NAČIN PRIPREME
-
Orašaste plodove izmiksajte na sitno (poput brašna) u multipraktiku. Dodajte ostatak sastojaka za podlogu i nastavite miksati dok ne dobijete ljepljivu smjesu.
Rukama utisnite smjesu za podlogu u kalup za torte promjera 26 cm i odložite u zamrzivač.
-
Ako imate jaki blender, slobodno odjednom ubacite sve sastojke za kremu i miksajte dok ne dobijete svilenkasto glatku kremu.
-
Ako nemate jaki blender, ubacite prvo ⅓ indijskih oraščića i sve tekuće sastojke za kremu te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, potom dodajte sljedeću ⅓ indijskih oraščića i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, pa preostalu ⅓ indijskih oraščića. Na kraju ubacite sve preostale sastojke i miksajte do glatke smjese.
-
Prelijte kremu preko podloge koju ste odložili u zamrzivač.