Sirove košarice s kremom od šljiva
Šljivu ne trebate kuhati i peći da bi bila odličan desert, a uz Tinu Uglješić priprema ove sirove slastice neće zaprljati ni puno suđa.
PRIČA
Ideja iza ovog recepta je iskoristiti sezonsku namirnicu – šljivu, koja se ne mora kuhati ili peći da bi bila odličan desert.
Ove košarice pripremaju se bez pečenja, ne sadrže brašno, maslac, jaja, šećer niti svježi kravlji sir, što bi klasična verzija ovih košarica vjerojatno sadržavala.
Želim vam pokazati kako možete pripremiti desert koji se može servirati i konzumirati bez puno posuđa. Radit ću ih u kalupima za muffine, tako da mogu poslužiti kao zalogaji koji se jedu iz ruke.
Šljive su kvalitetna domaća namirnica koja se najčešće kuha u pekmez i kompot ili peče za kolače. Želim vam pružiti ideju kako maksimalno iskoristiti i suhe i svježe šljive.
Suhe šljive su izvrsne za probavu. Šljive imaju nizak glikemijski indeks, zbog čega su pogodne za dijabetičare.
Sastojci za 4 osobe:
Za košarice
- 140 g badema
- 45 g kokos mrvica
- 12 suhih šljiva (ili datulja)
- 1 žlica kakaa u prahu
- prstohvat soli
Za kremu
- 190 g indijskih oraščića (prethodno namočenih 2-3 sata)
- 90 g kokos mrvica
- 10 šljiva
- 3 žlice limunovog soka
- ⅓ žličice vanilije u prahu
- 3 žlice kokosovog ulja
- 1 žlica meda (opcionalno)
Za ukrašavanje
- nekoliko šljiva
NAČIN PRIPREME
KOŠARICE
-
Uključite multipraktik i ubacite bademe. Pustite da se dobro usitne.
Nastavite miksati pa bademima kroz gornji otvor multipraktika dodajte kokos mrvice, kakao u prahu i sol. Na kraju dodajte jednu po jednu suhu šljivu ili datulju i miksajte.
-
Podloga je gotova kad se smjesa počne lijepiti među vašim prstima. Uzmite kalup za pečenje muffina (za 12 komada). Idealan bi bio silikonski jer ćete lakše vaditi košarice kada će biti gotove.
Podijelite smjesu za podlogu u 12 jednakih dijelova. Izvažite ih kako biste dobili jednake košarice. Moji su bili teški 30 grama.
-
Prstima natiskajte smjesu da dobijete lijepe košarice. Odložite kalup u zamrzivač.
KREMA
-
Izvažite indijske oraščiće i namočite ih u vodi 2-3 sata prije nego što krenete pripremati recept. Isperite ih i iscijedite.
U blender ubacite šljive, limunov sok, vaniliju u prahu i kokosovo ulje te dobro izmiksajte. Dodajte indijske oraščiće i izmiksajte sve dok ne dobijete lijepu, kremastu teksturu.
-
Izvadite kalup iz zamrzivača i ulijte kremu u košarice. Odložite u zamrzivač da se dobro stisnu. Ako ih želite odmah konzumirati, pričekajte oko sat vremena prije serviranja.
Prije serviranja izvadite zamrznute/ohlađene košarice iz kalupa, ukrasite dodatnim šljivama koje ste narezali na ploške i poslužite.
-
Savjet: Bilo bi idealno kada biste uvijek koristili bademe koje ste prethodno namakali 8 sati u vodi s par kapi limunovog soka i malo soli, nakon čega ste ih dobro isprali i posušili ili u dehidratoru ili u pećnici na najnižoj mogućoj temperaturi.
Tako će bademi ostati sirovi, a ujedno i znatno lakši za probavu.
-
Savjet: Ako su vam suhe šljive tj. datulje jako suhe, namočite ih 15-ak minuta u mlakoj vodi kako bi opustile.